EYT’LİLERİN İÇİNİ FERAHLATAN AÇIKLAMA

Gündem - 1 yıl önce

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Marmaris’teki Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) yoğunluk oluştu. Marmaris Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Zennur Karademir, EYT düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Vatandaşların acele etmesine gerek olmadığını belirten Zennur Karademir, “EYT’nin yasalaşması sonucunda gününü ve yılını dolduran vatandaşlarımız, Mart ayında ister bugün ister 31 Mart’ta başvursun hak kaybı olmayacaktır. Aylıkları 1 Nisan’dan itibaren bağlanmaya başlayacaktır. O yüzden vatandaşlarımızın acele etmesine gerek yok. 31 Mart’a kadar rahatlıkla e-devlet’ten veya en son çalıştığı iş yerinin bağlı olduğu SGM’lere gelerek emeklilik başvurularını yapabilirler” dedi.

 

 Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Marmaris’teki Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) yoğunluk oluştu. Marmaris Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Zennur Karademir, EYT düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

31 MART’TA KADAR BAŞVURULARINI YAPABİLİRLER

Vatandaşların acele etmesine gerek olmadığını belirten Zennur Karademir, “EYT’nin yasalaşması sonucunda gününü ve yılını dolduran vatandaşlarımız Mart ayında ister bugün ister 31 Mart’ta başvursun hak kaybı olmayacaktır. Aylıkları 1 Nisan’dan itibaren bağlanmaya başlayacaktır. O yüzden vatandaşlarımızın acele etmesine gerek yok. 31 Mart’a kadar rahatlıkla e devlet’ten veya en son çalıştığı iş yerinin bağlı olduğu SGM’lere gelerek emeklilik başvurularını yapabilirler” dedi.

EYT ile ilgili merak edilenleri açıklayan. Marmaris Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Zennur Karademir,  Düzenlemenin yürürlüğe girmesi sonrasında şartları yerine getirerek talepte bulunanların aylıkları talep tarihini takip eden aybaşından başlamak üzere en kısa sürede bağlanacaktır. SSK ve BAĞKUR sigortalıları en son çalışmasının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğümüze talep belgelerini ile şahsen ya da posta yoluyla verebilirler.

Emekli Sandığı sigortalılarından halen görevde olan sigortalılar görev yaptıkları kuruma, görevlerinden ayrılan açıktaki memurlar ise en son görev yaptıkları kuruma veya SGK'ya başvuruda bulunabilirler” ifadelerini kullandı.

E-DEVLET’TEN YAPILABİLİR

Başvuruların e-devlet’ten de yapılabileceğini kaydeden Zennur Karademir, “Ancak bu süreçte yaşanacak yoğunluk nedeniyle e-Devlet'in tercih edilmesi önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden de rahatlıkla aylık talebinde bulunabilirler. E-devlet talebi de bu süreçte daha sadeleştirildi, e-devlet ana sayfasında yer almaya başladı. Vatandaşlarımız işten çıkışları verildikten sonra rahatlıkla e- devletten başvuru yapabilirler. E devlet talepleri anında SGK'nın evrak kaydına düşer. Tarih - sayı alır ve işlemleri de daha kısa sürede sonuçlandırılmış olur.

Telefon numarası da e-devlet üzerinden sisteme işlendiğinden hem aylık bağlama işlem aşamaları hem de aylığın ne zaman bankaya aktarıldığı SMS olarak bildirilecektir.

Sigortalılarımız aylık bağlandığında da yine e-Devlet üzerinden aylık bağlandığına ilişkin bilgi mektubunu görebileceklerdir. İşverenlerimiz açısından çalıştırdıkları sigortalıların işten ayrılış işlemlerinde değişiklik bulunmamaktadır”  ifadelerine yer verdi.

“NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM" UYGULAMALARINDAN TEMİN EDİLEBİLİR

Karademir, “SGK tarafından aylık bağlanırken sigortalıların yaşlılık aylığına hak kazandığına ilişkin yazının (Emekli Olur Yazısı) işverenlerce temin edilmesine gerek bulunmamaktadır.

Aylıkların daha hızlı bağlanabilmesi için işverenlerimizce düzenleme kapsamındaki sigortalıların işten ayrılış işlemlerinin yapılması yeterlidir ve işten ayrılış yapılabilmesi için Emekli Olur yazısına ihtiyaç bulunmamaktadır.

İşten ayrılış yapılırken ihtiyaç duyulan bilgiler e-Devlet platformunda sunulan hizmetler arasında yer alan, “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”, “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi” ve “Çalışma Hayatım” ayrıca www.sgk.gov.tr internet adresinde yer alan "Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamalarından temin edilebilir.

Sigortalıların söz konusu belgeleri temin etmesi için SGK’ya yönlendirilmemesi, e-Devlet üzerinden temin edilecek bilgi ve belgelere istinaden işten ayrılış bildirgelerinin düzenlenmesi, sadece hizmetlerinde tereddüt olan sigortalılar için SGK'dan resmi yazı talep etmeleri aylık bağlama işlemlerinin en kısa zamanda sonuçlanması ve sigortalıların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları açısından azami öneme sahiptir” dedi.

ARZU BARIŞKANER

Haftanın Öne Çıkanları

Uzmanlardan kadınlara uyarı; Daha güzel görünmek isterken sağlığınızı riske atmayın

2023-03-06 11:00 - Sağlık

Muğladan deprem bölgesine gönüllü giden sağlık çalışanları görevini tamamladı

2023-03-04 14:00 - Sağlık

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1971 depremzede tedavi gördü

2023-03-01 14:00 - Sağlık

Tarihi demir köprü 14 yıldır yapılmayı bekliyor

2023-03-02 14:00 - Kültür Sanat

Ormancı türküsünün yakıldığı Çaybükünün ismi ‘Gevenes mi oluyor

2023-03-06 18:30 - Kültür Sanat

Dalamanın 11 kırsal mahallesinde ‘Kaya İnciri fidanları toprakla buluştu

2023-03-01 16:30 - Ekonomi

Geliri depremzedelere bağışlanan maçta, Çağdaş Bodrumspor 104 sayı kazandı

2023-03-05 16:30 - Spor

Asker, Özel Eğitim Merkez Komutanlığını depremzedelere açtı

2023-03-04 15:30 - Genel

EYT’LİLERİN İÇİNİ FERAHLATAN AÇIKLAMA

2023-03-07 10:49 - Gündem

Figen Çobanın ölümü ile ilgili 4 gözaltı

2023-03-05 22:00 - Asayiş

İlgili Haberler

Bayburt’ta yaya geçidi çizgileri boyanarak yenilendi

10:09 - Gündem

Yuvalarına dönen leylekler kuluçkaya yattı

09:58 - Gündem

Başkan Çerçioğlu, çocukların hayalini gerçekleştirdi

09:56 - Gündem

Sakarya güne sisle uyandı: Görüş mesafesi 20 metreye kadar düştü

09:43 - Gündem

Burhaniye’de kafa karıştıran levha değiştirildi

09:31 - Gündem

Günün Manşetleri

Kızını taciz ettiğini öne sürdüğü genci öldüren baba tutuklandı

10:08 - Asayiş

Gabar ve Cudi dağı bölgesi ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi

09:58 - Asayiş

Yaşlı adamın emekli maaşını “tantanacılık” yöntemiyle çalan zanlılar yakalandı

09:58 - Asayiş

Adana’da gençlerin sulama kanallarında tehlikeli serinliği sürüyor

09:53 - Asayiş

Suç makinesi polisten kaçamadı

09:49 - Asayiş