?>

Gıda terörü milyonlarca cana bedel oluyor

Eskişehir ili arı yetiştiricileri birliği yönetim kurulu başkanı yılmaz aşçı

İnsan - 5 ay önce

Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aşçı, sahte balın ciddi bir gıda terörü olduğunu aktarırken, kuraklık ve tarım ilaçlarının arıcılığı bitirme noktasına getirdiğini de belirtti.

Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aşçı, sahte bal üretimini ‘ciddi bir gıda terörü’ olarak nitelendirerek, bu durumun, hem tüketicinin sağlığını hem de gerçek üreticinin emeğini tehdit ettiğini söyledi. Aşçı, sahtecilerle mücadelede mevcut cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Ayrıca son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri, kuraklık ve tarım ilaçlarının kontrolsüz kullanımının sektörü ciddi şekilde olumsuz etkilediğini vurguladı. Sürdürülebilir bir arıcılık için devlet desteklerinin artırılması ve daha etkili tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. "Gıda teröründen ölen insan sayısı milyonları buluyor"

Sahte balın yalnızca ekonomik değil, sağlık açısından da büyük tehlike taşıdığını vurgulayan Aşçı, "Uzun vadede gıda teröründen ölen insan sayısı milyonları buluyor. Devletin sağlık harcamalarına yansıyan maliyeti de çok yüksek. Bu durum sadece balda değil, tüm gıda sektöründe yaşanıyor. Bakanlığın kestiği cezayı adam bir günde kazanıyorsa bunun caydırıcılığından bahsetmek mümkün değil. Bir markayı kapattığınızda diğer markasıyla piyasaya giriyor. Bu şekilde mücadele etmek mümkün olmuyor" ifadelerini kullandı. "Arılar bal dönemine iyi hazırlanamadı"

Sahte balın yanı sıra arıcılığın son yıllarda iklim değişikliği ve tarım ilaçları nedeniyle büyük darbe aldığını söyleyen Yılmaz Aşçı "3-4 yıldır iklim son derece olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle son iki yılda kuraklık çok şiddetlendi. Bu sene ayrıca bahar aylarında yaşanan don olayı da arılarımızın gelişimini engelledi. O dönemde çiçekler zarar gördüğü için arılar bal dönemine iyi hazırlanamadı" şeklinde konuştu. "Yoğun böcek ilaçları arıların ölümüne sebep oluyor"

Tarım ilaçlarının kontrolsüz kullanımının arı ölümlerini hızlandırdığını vurgulayan Aşçı, "Her ne kadar Tarım Bakanlığımız, Tarım İl Müdürlüklerimiz bu konunun üzerine düşse de uyarı yazıları maalesef çok dikkate alınmıyor. Özellikle böcek ilaçlarının kullanıldığı dönemlerde yoğun ilaçlamalar yapılıyor ve bu arılarımızın ölümüne sebep oluyor. Uyarı yazıları gönderiliyor ama maalesef yaptırım uygulanmıyor. Arıcılarımız adeta köylünün bedava işçisi gibi görülüyor. Oysa arılar, çiftçilerin bütün emeklerini ve verimini ortalama yüzde yetmiş oranında artırıyor" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Osmaniye Zorkun Çocuk Şenliği’nde Demet Akalın rüzgarı

2025-08-10 17:14 - Magazin

Uzmanlardan Deprem Sonrası Çocuk Psikolojisi Uyarısı

2025-08-11 14:27 - Sağlık

BÜYÜKŞEHİR’DEN ULAŞIMDA ÖĞRENCİYE TAM DESTEK

2025-08-08 14:18 - Ulaşım

Bodrum'da Yollar Yenileniyor

2025-08-05 11:30 - Ulaşım

MARMARİS’TE DEVLET HASTANESİ ALARM VERİYOR

2025-08-06 13:45 - Marmaris

Hakkarili dağcılar rehberliğinde Ağrı Dağı’na zirve tırmanışı

2025-08-11 09:44 - Gündem

Marmaris Açıklarında 14 Düzensiz Göçmen Yakalandı

2025-08-07 11:47 - Marmaris

Marmaris'in Sorunları Sokak Röportajına Yansıdı

2025-08-09 13:24 - Marmaris

Otel havuzunda boğulan 9 yaşındaki çocuk Eskişehir’de toprağa verildi

2025-08-07 18:44 - Asayiş

MARMARİS’TE AKŞAM YOĞUNLUĞU

2025-08-09 12:52 - Genel

İlgili Haberler

Kar ve tipi nedeniyle Tendürek’te yolda kalanlara Kızılay yardım ulaştırdı

00:38 - İnsan

Kardan yolu kapanan köyde rahatsızlanan çocuğun imdadına ekipler yetişti

23:07 - İnsan

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, kızının nikahını kıydı

22:10 - İnsan

KBÜ ile STK’lar sosyal fayda için bir araya geldi

18:48 - İnsan

ELMİYAD, FHGC’ye katıldı

18:42 - İnsan

Günün Manşetleri

Köyceğiz Tazelenme Kampüsü’nde Prof. Dr. Tuna’dan konferans

12:02 - Eğitim

2 kişinin ölümüne sebep olan zanlılar tutuklandı

16:11 - Asayiş

9 dil biliyor, gören şaşırıyor

15:48 - Kültür Sanat

Yaşlılara kış uyarısı: Gizli susuzluğa ve enfeksiyonlara dikkat

15:00 - Sağlık

Sağlık Hizmetleri Bürosu’ndan Yarımada Genelinde Sağlık Desteği

14:52 - Sağlık