?>

Giresun’da yayla yolundaki 70 yıllık kahvehane zamana direniyor

GİRESUN'UN GÖRELE İLÇESİNDE, BİR ZAMANLAR YAYLACILARIN GÖÇ YOLU ÜZERİNDE ÖNEMLİ BİR KONAKLAMA NOKTASI OLAN YAKLAŞIK 70 YILLIK TAŞ KAHVEHANE, KARADENİZ'İN KIRSAL YAŞAM KÜLTÜRÜNÜ GÜNÜMÜZE TAŞIMAYA DEVAM EDİYOR.

Kültür Sanat - 1 saat önce

Giresun’un Görele ilçesinde, bir zamanlar yaylacıların göç yolu üzerinde önemli bir konaklama noktası olan yaklaşık 70 yıllık taş kahvehane, Karadeniz’in kırsal yaşam kültürünü günümüze taşımaya devam ediyor. Tahta kapıları, ahşap pencereleri ve taş duvarlarıyla geçmişe ışık tutan kahvehane, 93 yaşındaki Osman Koyun’un ömrünü adadığı bir kültür mirası olarak ayakta duruyor.

Görele ilçesine bağlı Karlıbey köyünün Hapan mevkiinde bulunan kahvehane, 1958 yılında Osman Koyun ile babası tarafından çevredeki dağ ve derelerden sırtlarında taşınan taşlar kullanılarak inşa edildi. Yıllarca yaylalara çıkan göçerlerin uğrak noktası olan kahvehane, hem dinlenme hem de konaklama yeri olarak hizmet verdi.

Geçmişte yaylacıların koyun, keçi, sığır ve yük hayvanlarıyla birlikte burada mola verdiğini anlatan Osman Koyun, gençlik yıllarında büyük emeklerle inşa ettikleri yapıyı bugün de yaşatmaya çalıştığını söyledi. Hala yolu düşenler için kapılarını açık tutuyor

Kahvehanede yalnızca odun ateşinde demlenen çay ikram ettiğini belirten Koyun, "Burayı 1958 yılında yaptım. Taşları dağlardan, derelerden sırtımızda taşıdık. Gençliğimiz hep emekle geçti. O yıllarda yaylaya giden herkes bu yoldan geçerdi. İnsanlar burada dinlenir, konaklar, sonra yollarına devam ederdi" dedi.

Kahvehanenin en önemli özelliğinin odun ateşinde, bakır kazan ve bakır demlikte hazırlanan çay olduğunu ifade eden Koyun, "Bu çayın tadını içen bilir. Odun ateşinde demlenen çayın lezzeti bambaşka oluyor. Hala buraya sadece çay içip sohbet etmek için gelenler oluyor. Ben de hiç kimse gelmese de yine çayımı demleyip kapılarımı 70 yıldır açık tutuyorum" diye konuştu.

Köy nüfusunun büyük bölümünün büyükşehirlere göç ettiğini dile getiren Koyun, bugün eskisi kadar ziyaretçi gelmediğini belirterek, "Millet hep İstanbul’a gitti. Ben artık 93 yaşındayım. Gidecek bir yerim de yok. Gelen olursa sohbet ediyoruz, olmazsa burada oturuyorum. Ölene kadar da bu kahvehaneyi açık tutacağım" ifadelerini kullandı.

Yaylacılık kültürünün önemli izlerinden biri olan taş kahvehane, hem mimarisi hem de yaşattığı geleneklerle Karadeniz’in kırsal yaşam hafızasını gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Polis ekiplerine zorluk çıkartan alkollü sürücü kafasını otobüs durağına vurdu: "Yanıyorum, su verin. Ben teslim olmaya geldim"

2026-07-18 02:05 - Asayiş

Çorum’da Dünya Kupası finali heyecanı

2026-07-20 01:15 - Spor

Dalaman’da park halindeki elektrikli araç alev alev yandı

2026-07-18 09:12 - Asayiş

Marmaris Sahillerinde Korkutan Kirlilik

2026-07-18 11:04 - Marmaris

BÜYÜK HACİMLİ ATIK TOPLAMA GÜNLERİ BELLİ OLDU

2026-07-18 15:56 - Marmaris

Gediz Tarhana Festivalinde Cengiz Kurtoğlu coşkusu

2026-07-19 00:40 - Magazin

Karaman’da 11 yıllık evliliği sona eren gurbetçi, lokma dağıtarak boşanmasını kutladı

2026-07-17 15:58 - Magazin

Marmaris'teki Batık Tekneler Vatandaşı Bezdirdi

2026-07-16 14:15 - Marmaris

Bitlis’te gökyüzündeki hilal ile minaredeki hilal aynı karede

2026-07-19 00:07 - Gündem

Mahmut Orhan’dan Alaçatı pazarında sürpriz performans

2026-07-18 14:59 - Magazin

İlgili Haberler

Erzurum’da 107 yıllık coşku ve heyecan

13:54 - Kültür Sanat

Kuşadası’nda minikler yaz tatilinde sanatla gelişiyor

14:01 - Kültür Sanat

Günlük 2 bin liraya çalışacak eleman bulunamıyor

13:20 - Kültür Sanat

Hisarcık İlçe Hastanesi’nde geleneksel lokma hayrı

13:07 - Kültür Sanat

Başkan Çavuşoğlu: "Denizli’nin milyonlarca yıllık hafızasına sahip çıkıyoruz"

13:05 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Selçuk Yıldız’dan Beykoz Spor'a Özel Marş

11:59 - Kültür Sanat

Didim açıklarında bulunan botun sahibi aranıyor

10:14 - Asayiş

Saman balyaları alev topuna döndü

10:08 - Asayiş

Sarı altın hasadı başladı

10:03 - Ekonomi

Çekirgeler üreticinin kabusu oldu

09:53 - Gündem