GÜNDÜZ YANAN SOKAK LAMBALARI MECLİS GÜNDEMİNDE

Siyaset - 2 yıl önce

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla’da ve birçok yerde akşamları hava daha kararmaya başlamadan açılan ve sabahları hava aydınlandıktan çok sonra kapanan ve vatandaşın tepkisini çeken sokak lambalarının yarattığı ışık israfını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yazılı olarak sordu. Girgin “Vatandaşlarımız özellikle elektrik ödemelerinde oluşan artıştan dolayı bu konuda daha hassaslaşmıştır. İsrafa neden olan uygulamalar tespit edilip, sonlandırılmalıdır” dedi.

 

 

 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla’da ve birçok yerde akşamları hava daha kararmaya başlamadan açılan ve sabahları hava aydınlandıktan çok sonra kapanan ve vatandaşın tepkisini çeken sokak lambalarının yarattığı ışık israfını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yazılı olarak sordu.  CHP’li Girgin devamında şunları söyledi:   “2020 yılı itibarıyla, Ülkemizde net olarak tüketilen toplam (262,7 Milyar kWh) elektrik enerjisi içinde aydınlatma (5,2 Milyar kWh) payının %2 civarında olduğunu biliyoruz.

Genel aydınlatmadaki en önemli sorunlardan biri ışık kirliliğidir. Işık kirliliği; yanlış yerde, yanlış miktarda, yanlış yönde ve yanlış zamanda ışık kullanılmasıdır. Bunun sonucu ışığı üretmek İçin harcanan enerjinin önemli bir kısmının boşa gitmesidir.

Sokak aydınlatmalarında yaşanacak problem halkın güvenlik tehdidi yaşamasına sebep olabileceği gibi aynı zamanda da kontrolsüz tüketim ile vergilerimizin israf edilmesine de sebep olacaktır.”

 

IŞIK İSRAFI KONUSUNDA DAĞITIM ŞİRKETLERİ DENETLENMELİDİR

Süleyman Girgin sözlerine şöyle devam etti: “Muğla İlinde de birçok yerde hava daha kararmaya başlamadan açılan ve sabah hava aydınlandıktan çok sonra kapanan sokak lambaları ile İlgili şikayetini dile getiren vatandaşlarımız özellikle elektrik ödemelerinde oluşan artıştan dolayı hassaslaşmıştır.

Dağıtım şirketleri. Bulvar, cadde, sokak, altüst geçit, köprü, meydan, kavşak, yürüyüş yolu ve yaya geçidi aydınlatmasından sorumludur.

Ancak bu şirketlerin, kârlarını arttırmak amacıyla bu konuda neden oldukları bir israf varsa mutlaka tespit edilmelidir. Vergilerin israf olmasına neden olan kusurlu uygulamalara giriştiği tespit edilen dağıtım şirketleri hakkında işlem yapılmalıdır. Dağıtım şirketlerinin, aydınlık şiddeti algılayıcılı zaman kontrollü tesisat kullanmaları için yatırım yapıp yapmadıkları denetlenmelidir”

SORU ÖNERGESİ

Girgin, Bakan Dönmez’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları sordu:

1)            Dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olan Genel aydınlatma, sokak aydınlatmalarında oluşan bu yanlış zamanda ışık kullanımının kontrol ve denetimi yapılmakta mıdır?

2)            Gelen şikâyetlerin zamanında giderilip giderilmediği denetlenmekte midir?

3)            Oluşan kontrolsüz tüketim İle vergilerin israfında kusurlu olan dağıtım şirketleri hakkında bugüne kadar yapılan bir İşlem olmuş mudur?

4)            Sorumlu dağıtım şirketlerinin aydınlık şiddeti algılayıcılı zaman kontrollü tesisat İle aydınlatmanın gerek duyulan zamanlarda ve gerektiği ölçüde yapılması ayrıca aydınlatma tesislerinde aydınlatma düzeyinin düşürülmesini temin için uzaktan kontrol ve otomasyona uygun "dim" özelliğine sahip kısılabilir armatürler kullanılmasına yönelik yatırımları var mıdır?

5)            Dağıtım şirketlerinin gelir ile yatırım bütçe oranları denetlenmekte midir?

6)            Genel Aydınlatma sayaçlarının tamamının otomatik sayaç okuma Sistemi (OSOS) kapsamına alınması İşleminin 2018 yılından 2022 yılı sonuna kadar ertelenmesinin nedenleri nelerdir?

 

MİKAİL ZEYBEK

Haftanın Öne Çıkanları

GÖKTEPE SULAMA PROJESİ TAMAMLANDI

2022-02-23 11:51 - Siyaset

GİRGİN: MUĞLA HAK ETTİĞİNİ ALAMIYOR

2022-02-19 12:25 - Siyaset

GÜNDÜZ YANAN SOKAK LAMBALARI MECLİS GÜNDEMİNDE

2022-02-25 13:34 - Siyaset

Muğla boşanmada Türkiyede 4üncü il

2022-02-25 12:00 - Magazin

Bülent Ersoy kış tatilini Bodrumda geçiriyor

2022-02-22 14:30 - Magazin

Joe Lewisin lüks yatı Fethiyede

2022-02-23 20:30 - Magazin

Evde bakım hizmetlerine hekim ve psikolog desteği

2022-02-19 12:00 - Sağlık

94 yaşında düştü kalçasını kırdı, ertesi gün yürüdü

2022-02-25 10:00 - Sağlık

Bahçeşehir Koleji Marmaris Kampüsü açılıyor

2022-02-22 13:08 - Gündem

YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

2022-02-25 13:33 - Gündem

İlgili Haberler

Erbakan: “Hakkari’de bir belediye almak, diğer illerimizden 10 belediye almakla eş değer”

17:58 - Siyaset

Çin Devlet Başkanı Xi’den 5 yıl sonra ilk Avrupa ziyareti

17:42 - Siyaset

AK Partili Raşit Ocak: "İşçilere yapılan baskı ve hukuksuzluklara karşı gerekli adımları atacağız"

15:50 - Siyaset

Başkan Yalım’dan Tarhana Festivali ve Murat Dağı ile ilgili açıklama

15:33 - Siyaset

Geçit: “Çağdaş yaşam koşullarına sahip bir Yeşilyurt inşa edeceğiz”

14:57 - Siyaset

Günün Manşetleri

Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı

01:50 - Asayiş

Bariyer ve aydınlatma direğine çarpan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

01:26 - Asayiş

İzmir’in en büyük ilçesinde huzur uygulamalarında 206 tutuklama

23:54 - Asayiş

Alev topuna dönen otomobil kullanılamaz hale geldi

23:35 - Asayiş

Tavşanlı’da trafik kazası: 5 yaralı

23:14 - Asayiş