?>

Haftalarca süren ishal ve karın ağrısına dikkat

SİNDİRİM SİSTEMİNİ AĞIZDAN ANÜSE KADAR ETKİLEYEBİLEN CROHN HASTALIĞI, KRONİK VE İLTİHAPLI YAPISI NEDENİYLE HASTALARIN YAŞAM KALİTESİNİ CİDDİ ÖLÇÜDE DÜŞÜREBİLİYOR.

Sağlık - 3 saat önce

Sindirim sistemini ağızdan anüse kadar etkileyebilen Crohn hastalığı, kronik ve iltihaplı yapısı nedeniyle hastaların hayat kalitesini ciddi ölçüde düşürebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Sami Evirgen, toplumda yeterince tanınmayan bu hastalıkta teşhis gecikmelerinin sık yaşandığını belirterek, uzun süren sindirim sistemi şikâyetlerinin mutlaka ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Crohn hastalığının en sık ince bağırsağın son kısmı ve kalın bağırsağı tuttuğunu ifade eden Hayat Hastanesi Gastroenteroloji UzmanıDr. Evirgen, hastalığın ataklar ve sakin dönemler halinde seyrettiğine dikkat çekti. Uzm. Dr. Evirgen, "Crohn hastalığı, belirtilerinin kişiden kişiye değişmesi nedeniyle çoğu zaman göz ardı edilebiliyor. Oysa erken tanı, hastalığın seyrini kontrol altına almak açısından büyük önem taşıyor" dedi.

Belirtiler haftalarca sürebilir

Hastalığın belirtilerinin, tutulum bölgesine ve hastalığın şiddetine göre farklılık gösterdiğini kaydeden Uzm. Dr. Evirgen; uzun süreli ishal, karın ağrısı ve kramplar, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, dışkıda kan veya mukus, ateş ve kansızlığın en sık görülen şikâyetler arasında yer aldığını söyledi. Bu belirtilerin haftalarca devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Evirgen, "Ertelemek, hem tanıyı hem de tedaviyi zorlaştırabiliyor" uyarısında bulundu.

Crohn hastalığının tanısının tek bir testle konulamadığını dile getiren Uzm. Dr. Sami Evirgen, ayrıntılı tıbbi öykü, fizik muayene, kan ve dışkı testleri, kolonoskopi ve biyopsi gibi yöntemlerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. MR veya BT enterografi gibi görüntüleme yöntemlerinin de tanıda önemli rol oynadığını belirten Evirgen, doğru tanının diğer iltihaplı bağırsak hastalıklarından ayırıcı olması açısından kritik olduğuna dikkat çekti.

Tedavi kişiye özel planlanıyor

Crohn hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, modern tedavi yöntemleri sayesinde hastalığın büyük ölçüde kontrol altına alınabildiğini belirten Hayat Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Evirgen, tedavi sürecinin kişiye özel planlandığını söyledi. İltihap giderici ve bağışıklık düzenleyici ilaçlar, biyolojik tedaviler, beslenme düzenlemeleri ve destekleyici uygulamaların tedavide yer aldığını aktaran Dr. Evirgen, gerekli durumlarda cerrahi seçeneğin de gündeme gelebileceğini ifade etti.

Tedavide asıl hedefin yalnızca belirtileri azaltmak olmadığını vurgulayan Uzm. Dr. Evirgen, "Amaç; bağırsak hasarını önlemek ve hastanın uzun vadeli sağlığını korumaktır" derken,

"Crohn hastalığı ile doğru tedavi ve düzenli takip sayesinde aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür" sözleriyle toplumu bilinçli olmaya da davet etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Menteşe’nin Meyve Ambarında Su Krizi

2026-02-03 13:45 - Gündem

Çıkan yangında ev küle döndü

2026-02-01 13:04 - Asayiş

İYİ PARTİLİ ERGUN: “TÜRKİYE’DE KAYIP ÇOCUKLARLA İLGİLİ NE POLİTİKA VAR NE DE VERİ!”

2026-02-04 12:12 - Genel

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı’dan ’yeni anayasa’ vurgusu

2026-02-01 18:43 - Siyaset

Marmaris’in Güzellik Rotası: Yasemin Uçan Beauty

2026-02-06 17:36 - Marmaris

Marmaris’te silahlı kavga: 2 yaralı

2026-02-03 21:48 - Asayiş

Marmaris’teki silahlı kavganın şüphelisi Aydın’da aranıyor

2026-02-03 22:04 - Asayiş

Marmaris’te bir kişi sele kapıldı: Arama çalışmaları sürüyor

2026-02-06 01:27 - Asayiş

Evinde ölü bulunan Datçalı doktor toprağa verildi

2026-02-06 17:29 - Asayiş

MUĞLA’DAKİ 2/B ARAZİ SORUNLARI TBMM GÜNDEMİNDE

2026-02-06 11:53 - Genel

İlgili Haberler

Uzmanından hayati uyarılar: "Kanserden korunmak mümkün"

14:06 - Sağlık

Kolu ve bacağı kopan hastalar 10 saatte aynı anda ameliyat edildi

12:17 - Sağlık

Doç. Dr. Hasan Armağan Uysal: "Demans parmak izi gibidir, aynı tanıyı alan iki hastanın yolculuğu farklıdır"

11:12 - Sağlık

Rekor seviyede hastaya bakıldı, en fazla ilgi acile oldu

10:38 - Sağlık

’Organik’ diye satılan ürünlere dikkat

09:41 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kar kalınlığı 2 metreyi buldu, araçlar kara gömüldü

16:43 - Gündem

Afrika’nın tehlikeli kirpisi Sivas’ta görüntülendi

16:42 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile bir araya geldi

16:30 - Siyaset

Trendyol Süper Lig: Fatih Karagümrük: 1 - Antalyaspor: 0

16:27 - Spor

Fenerbahçe, Gençlerbirliği maçının hazırlıklarına başladı

16:02 - Spor