?>

İletişim Başkanlığından sokak köpekleri kamuoyu araştırması

Cumhurbaşkanlığı iletişim başkanlığı, "halkın nabzı" kamuoyu araştırması doğrultusunda son yıllarda sık sık gündeme gelen sokak köpekleri meselesini inceledi. 18 ekim-8 kasım 2023 tarihleri arasında yapılan araştırmaya türkiye'nin dört bir yanından gönüllüler katıldı.

Genel - 11 ay önce

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, "Halkın Nabzı" kamuoyu araştırması doğrultusunda son yıllarda sık sık gündeme gelen sokak köpekleri meselesini inceledi. 18 Ekim-8 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılan araştırmaya Türkiye’nin dört bir yanından gönüllüler katıldı. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 83,6’sı sokak köpeklerini bir sorun olarak gördü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, ülke gündeminde sık sık yer bulan sokak köpekleri konusunda 5 sorudan oluşan bir kamuoyu araştırması yaptı. Araştırma neticesinde mahallelerde yüzde 88,4 oranında sokak köpeği olduğu ve katılımcıların yüzde 83,6’sının sokak köpeklerini bir sorun olarak gördüğü tespit edildi.

18 Ekim-8 Kasım 2023 tarihlerinde yapılan araştırmaya en fazla katılım İstanbul, Ankara ve Antalya’dan oldu. Araştırmaya katılan gönüllülere kapalı uçlu sorular yöneltildi. Katılımcılara ilk olarak "Yaşadığınız mahallede sahipsiz sokak köpekleri mevcut mu?" sorusu yöneltildi. Bu soruya katılımcıların yüzde 88,4’ü "evet", yüzde 11,4’ü "hayır" yanıtını verdi.

"Sahipsiz sokak köpekleri konusunu Türkiye için sorun olarak görüyor musunuz?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 83,6’sı "evet", yüzde 16,4’ü "hayır" cevabını verdi.

"Bu sorunun çözümü için nasıl bir yol izlenmeli?" sorusuna katılımcıların yüzde 80,4’ü "barınaklara yerleştirilmeli, sahiplenilmeyen ve hasta olanlar uyutulmalı", yüzde 18,4’ü "kısırlaştırılarak mevcut yaşam alanına bırakılmalı", yüzde 1,2’si "bu haliyle mevcut yaşam alanlarında bırakılmalı" yanıtını verdi.

"Sahipsiz bir sokak köpeği sahiplenmeyi düşünür müydünüz?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 74,4’ü "hayır", yüzde 25,6’sı ise "evet" dedi.

"Siz veya aile-arkadaş çevrenizden sokak köpekleri tarafından saldırı vakası yaşayan oldu mu?" şeklinde yöneltilen soruya ise katılımcıların yüzde 50,1’i "evet", yüzde 49,9’u ise "hayır" şeklinde yanıt verdi. Araştırma sonucu

Yapılan kamuoyu araştırması neticesinde, katılımcıların büyük bir bölümünün mahallesinde sokak köpeklerinin olduğu ve kendileri için tehlike oluşturduğu, sokak köpekleri konusunun ülke gündemi için yadsınamayacak bir konu olduğu ve devlet tarafından çözüme kavuşturulması yönünde girişimlerin olması gerektiği, sokak köpeklerinin daha fazla vatandaşa zarar vermesinin engellenmesi adına barınaklara yerleştirilmesi; sahiplenilmeyen ile hasta olanların uyutulması gerektiği, katılımcıların yarısının yakın çevresinden en az bir kişiye sokak köpeği saldırısı gerçekleştiği, sahipsiz sokak köpekleri konusunu ülke için sorun olarak görenlerin büyük kısmının büyükşehirlerde yaşayanların oluşturdukları, sokak köpeklerinin yaşam alanlarından toplatılıp barınaklara yerleştirilmesini talep eden erkek katılımcıların kadın katılımcılara oranla daha fazla olduğu hususları tespit edildi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

KARACASÖĞÜT MÜCADELESİ  MUÇEV E KARŞI BİR KEZ DAHA KAZANILDI

2024-05-23 12:08 - Gündem

MARMARİS'İN GURURU HİRA ERCAN 2024 KİCK BOKS DÜNYA KUPASI 2.Sİ OLDU

2024-05-18 16:21 - Spor

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

2024-05-19 13:31 - Marmaris

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ KADIN PROFESÖRÜ 35 YAŞINDA

2024-05-21 16:05 - Genel

YEŞİM CEREN BOZOĞLU 60 KİLO VERDİ!

2024-05-24 17:56 - Magazin

Fatih Erbakan, "Biz sokak hayvanların uyutulmasına kesinlikle karşıyız"

2024-05-24 13:03 - Siyaset

TÜRK İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDEN BÜYÜK ATAK

2024-05-20 12:34 - Ekonomi

KALE SOKAKLARINDA YAZ TEMİZLİĞİ YAPILDI

2024-05-22 14:25 - Marmaris

 PUCCA'NIN EV SAHİBİ DAİRENİN SON HALİNİ PAYLAŞTI

2024-05-24 17:52 - Magazin

ATSO heyeti KazanForum 2024’e katıldı, iş birliği anlaşmasına imza atıldı

2024-05-23 17:14 - Ekonomi

İlgili Haberler

Muş’ta ekmeğin gramajı arttı, fiyatı 12,5 TL’ye yükseldi

23:05 - Genel

Büyükçekmece Belediye Meclisi, Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nden ayrılma kararı aldı

22:02 - Genel

Bosna Hersek’te Türkiye’nin desteğiyle yenilenen Behram Ağa Camii açıldı

19:30 - Genel

Kamu Birliği Konfederasyonu Başkanı Kaya: "Kamu çalışanlarımız için refahı önceleyen adımlar atılmalı"

19:34 - Genel

Hacı adayları dualarla kutsal topraklara uğurlandı

19:26 - Genel

Günün Manşetleri

Uyuşturucu Satıcısı Adli Kontrolle Serbest Kaldı

17:02 - Asayiş

"05.05.2025" Evlilik Tarihi Türkiye Genelinde Yoğun İlgi Gördü

16:45 - Gündem

Tümörlerde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

15:42 - Sağlık

Türkiye'nin Kuş Göç Yolları Haritalanıyor

14:34 - Gündem

Gençler Kendilerini Ege'nin Serin Sularına Bıraktı

14:34 - İnsan