?>

İnci kefalleri Akköprü deresinde

(van yyü) su ürünleri fakültesi dr. öğr. üyesi mustafa akkuş

Gündem - 11 ay önce

Van Gölü havzasında yaşayan ve üremek için tatlı sulara göç eden inci kefali son yıllarda Akköprü deresine yoğun bir şekilde girmeye başladı.

Van Gölü kıyısındaki yerleşim yerlerinde 20 bini aşkın insanın geçim kaynağı inci kefali, her yıl üreme dönemi 15 Nisan-15 Temmuz’da zorlu yolculuğa çıkıyor. Gölün tuzlu ve sodalı suyundan derelerdeki tatlı sulara ulaşmak için suyun akışının tersine yüzen, karşısına çıkan engelleri zıplayarak geçmeye çalışan balıklar, her yıl bu mevsimde görsel şölen sunuyor. Balıkların neslini sürdürebilmek amacıyla ortaya koyduğu mücadeleyi izlemek için de her yıl binlerce yerli ve yabancı turist kente geliyor. İnci kefali en ideal üreme yerine ulaşmak için akıntının tersine, akıntıyla mücadele ederek yolculuk ediyor. Akköprü deresinde meydana gelen bu yolculuk sırasında İskele Caddesi 46 Evler mevkiinde dere içinde bulunan şelalede zıplayarak görsel şölen oluşturuyor. Yoldan geçen vatandaşlar ise bu yolculuğu ilgiyle izliyor. “Dünyada içinden balıkların göç ettiği başka bir şehir yok”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Akkuş, “Dünyada içinden balıkların göç ettiği başka bir şehir bulmanız mümkün değil fakat Van, içinden balıkların göç ettiği bir şehir. Her yıl havaların ısınmasıyla beraber yaz mevsiminde gölde yaşayan inci kefalleri Van Gölü’ne dökülen akarsulara üreme göçü gerçekleştiriyor. Üreme göçü gerçekleştirdiği akarsulardan birisi de şehir merkezinden geçerek Van Gölü’ne dökülen Akköprü deresi. Bu günlerde Akköprü deresine gelirseniz her tarafı balıkla dolu olduğunu görürsünüz. Bu şehrin imajı için inanılmaz bir fırsat. Sulama kanallarından tutunda şehrin içerisinden akan Akköprü deresi tamamen balıkların dolaştığı bir akarsu haline dönüştü. Bu dönemde akarsuları temiz tutmamız lazım. Bunu şehrin imajı için mutlak süratle kullanmamız lazım. Dünyada içinden balıkların göç ettiği başka bir şehir yok, dolayısıyla bu şehrin imajı için çok önemli. Yapılacak olan ufak düzenlemelerle beraber her buraya bu göçü görmek için binlerce insan gelebilir. Şuanda bulunduğumuz nokta İskele Caddesi üzerinde balıkların göç ettiği noktalardan birisi olan Akköprü deresi. Burada yapılacak küçük bir düzenleme ve her yıl balıklar geldiğinde yapılacak bir karşılamayla iş çok daha farklı bir boyuta gelebilir. Bu yüzden Van bu fırsatı değerlendirmeli” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

KARAMAKA MARMARİS TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

2024-05-31 14:12 - Yaşam

Marmaris Barlar Sokağı

2024-05-27 11:53 - Marmaris

KÖYCEĞİZ GÖLÜ'NÜ BESLEYEN SU KAYNAKLARI KURUYOR

2024-06-01 14:55 - ÇEVRE

SOKAK DOSTLARI İÇİN TÜRKİYE AYAKTA

2024-05-27 10:59 - Gündem

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR: ÖLÜM FERMANINA HAYIR!

2024-05-29 11:08 - Gündem

BASINA BİR DARBE DE SGK’DAN

2024-05-28 17:23 - Gündem

MUĞLALI ÇEVRECİLER: KİRLETİYOR KAPAT

2024-05-29 12:41 - Gündem

Haber alınamayan şahsın cansız bedeni denizde bulundu

2024-06-02 23:15 - Marmaris

MESLEKTAŞIMIZIN ACI KAYBI

2024-05-27 15:06 - Asayiş

MARMARİS'TE KUŞLARIN RESİTALİ

2024-05-29 13:52 - Marmaris

İlgili Haberler

Kayseri’de sağanak hayatı felç etti

23:58 - Gündem

Kayseri’de şimşekler geceyi aydınlattı

20:43 - Gündem

Edirne’de sağanakta yollar göle döndü

20:27 - Gündem

Sivas’ta sağanak sonrası gökkuşağı şöleni

20:01 - Gündem

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey: "En ivedi zamanda Marmara Denizi’ni kurtarmak için birlikte harekete geçelim"

18:41 - Gündem

Günün Manşetleri

Bahçeli'den PKK'nın Fesih Kararına Tarihi Yorum

16:36 - Gündem

40 Yıllık Usta Antika Saatlere Hayat Veriyor

16:36 - Kültür Sanat

İnternet Dolandırıcılarına Büyük Darbe

16:36 - Asayiş

Yeni Papa Kayseri'den mi?

16:36 - Gündem

Silahlı Saldırıda 1 Genç Hayatını Kaybetti

15:27 - Asayiş