?>

KÖYCEĞİZ GÖLÜ'NÜ BESLEYEN SU KAYNAKLARI KURUYOR

Muğla’nın Köyceğiz Gölü’nü besleyen Kargıcak Çayı’nı sular yerine zakkum ağaçları kaplarken su birikintisine dönen Namnam Çayı sayesinde gölün su kaynakları kurumaya başladı.  

ÇEVRE - 1 yıl önce

Namnam, Kargıcak ve Yuvarlak Çayların beslediği Türkiye’de tek denizle bağlantısı olan Muğla’nın Köyceğiz Gölü’nde tehlike çanları çalıyor. Gölü besleyen Kargıcak Çayı’nı sular yerine zakkum ağaçları kaplarken, Namnam Çayı da su birikintisi görünümüne dönüştü. Sandras Dağı’ndan doğup Köyceğiz Gölüne ulaşan güçlü suya sahip Yuvarlakçay’da ise yıllardan bu yana süren rant kavgası yaşanıyor. Bölge yaşayanları suyun özelleştirilmemesi için büyük savaş veriyor.

Köyceğiz Göl'ü tektonik bir çukurluğun suyla dolması ve Dalaman Çayı'nın getirdiği alüvyonların körfezin önünü tıkaması sonucu oluşmuş alüvyal set gölüdür.

 

SON DURUMU OĞUZ ALTINBAŞ GÖRÜNTÜLEDİ

Köyceğiz’de yaşayan mimar ve çevreci Oğuz Altınbaş’ın 31 Mayıs tarihinde çektiği fotoğraflara bakıldığında durumun ciddi boyutlardaki tehlikeyi ortaya koyuyor. Altınbaş Yeni Sayfa’dan Mustafa Sarıipek’e yaptığı açıklamada, “Seneler önce coşkuyla akan Namnam Çayı, artık su birikintisine dönüşmüş durumda. Namnam çayının göle ulaştığı yerden Köyceğiz gölünü besleyen en büyük su kaynağı bitmiş durumda. Bunlar Köyceğiz Gölünü yok edecek gelişmeler. Biz halen klima krizini, kuraklık tehlikesini dikkate almayalım. Uyanalım artık” dedi. 

 

KARGICAK ÇAYI ZAKKUM TARLASINA DÖNÜŞMÜŞ

Fotoğrafları çekerken bile büyük üzüntü duyduğunu belirten Altınbaş şunları söyledi: “Köyceğiz gölünü besleyen diğer bir su kaynağı Kargıcak Çayı’nda damla su yok artık ve çay yatağı Zakkum tarlasına dönüşmüş. Köyceğiz gölünü yok edecek gelişmeler yaşanıyor. 'Suyuna sahip çık'manın zamanı belki de geçmiş bile. Köyceğiz Gölünü korumak için ne gerekiyorsa belediye ile işbirliği yapılmalı. Köyceğiz demek göl ve Sığla Ormanı demektir.

Rant makinesi yukarıdan idare ediliyor. Belediye ancak projelere itiraz edebilir ama dinleyen yok. Tek çare halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek. Yukarıdan gelen baskıyı ancak oy kaybetme korkusu belki durdurabilir.”

Haftanın Öne Çıkanları

KARAMAKA MARMARİS TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

2024-05-31 14:12 - Yaşam

Marmaris Barlar Sokağı

2024-05-27 11:53 - Marmaris

KÖYCEĞİZ GÖLÜ'NÜ BESLEYEN SU KAYNAKLARI KURUYOR

2024-06-01 14:55 - ÇEVRE

SOKAK DOSTLARI İÇİN TÜRKİYE AYAKTA

2024-05-27 10:59 - Gündem

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR: ÖLÜM FERMANINA HAYIR!

2024-05-29 11:08 - Gündem

ESNAF ODASİ TANITIM ATAĞINDA

2024-05-26 21:01 - Marmaris

BASINA BİR DARBE DE SGK’DAN

2024-05-28 17:23 - Gündem

Yaşlı adam evinde ölü bulundu

2024-05-29 15:38 - Asayiş

MUĞLALI ÇEVRECİLER: KİRLETİYOR KAPAT

2024-05-29 12:41 - Gündem

“KATLİAM YASASINA HAYIR”

2024-05-25 19:55 - Marmaris

İlgili Haberler

Apartmanda Çöp Sorununa Ağır Ceza Yolda

13:52 - ÇEVRE

Muğla'da Çocuklar Kendi Ektiklerini Hasat Etti

15:08 - ÇEVRE

Büyükşehir, Taş Ocağındaki Patlatmalar İçin Harekete Geçti

10:58 - ÇEVRE

Milas'ın İçme Suyu İhtiyacı MUSKİ İle Karşılanıyor

16:18 - ÇEVRE

Milas Belediyesi'nden Kapsamlı Temizlik Seferberliği

14:13 - ÇEVRE

Günün Manşetleri

Ormanda ayı saldırısına uğradı, tedavi altına alındı

17:05 - Asayiş

Uyuşturucu operasyonunda 2 tutuklama

17:04 - Asayiş

Eski Eşini Öldürdükten Sonra Polise Teslim Oldu

14:20 - Asayiş

"Türkiye’de 7,5 milyondan fazla boş daire var"

14:17 - Genel

Ali Koç: "İyi bir transfer sezonu geçirdik"

13:23 - Spor