?>

Karadeniz’deki heyelanlara karşı erken uyarı sistemi geliştirdiler

KARADENİZ BÖLGESİ’NDE SIK SIK YAŞANAN HEYELANLARA KARŞI ÖĞRENCİLER TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN "HEYELAN ERKEN UYARI SİSTEMİ", HOPA’DA DÜZENLENEN TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI’NDA ZİYARETÇİLERİN EN ÇOK İLGİ GÖSTERDİĞİ PROJELER ARASINDA YER ALDI.

Eğitim - 4 hafta önce

Karadeniz Bölgesi’nde sık sık yaşanan heyelanlara karşı öğrenciler tarafından geliştirilen "Heyelan Erken Uyarı Sistemi", Artvin’in Hopa ilçesinde düzenlenen Bilim Fuarı’nda ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği projeler arasında yer aldı.

Artvin’in Hopa ilçesinde Hopa 15 Temmuz Şehitleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen Bilim Fuarı’nda öğrencilerin hazırladığı bilimsel ve teknolojik projeler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Karadeniz Bölgesi’nde sık sık yaşanan heyelanlara yönelik geliştirilen "Heyelan Erken Uyarı Sistemi" ise fuarın en dikkat çeken projeleri arasında yer aldı. Okulda gerçekleştirilen fuarda öğrenciler, danışman öğretmenleri eşliğinde hazırladıkları 16 projeyi sergiledi. Fuarda heyelan erken uyarı sistemi, atık bitkisel yağlardan sabun yapımı, görme engelliler için 3D yazıcı ile kabartma tabela yapımı, güneş enerjili tır modeli, otomatik sokak lambası sistemi, atık malzemelerden elektrik süpürgesi tasarımı ve akıllı otopark sistemleri gibi projeler sergilendi. Karadeniz Bölgesi’nde sıklıkla meydana gelen heyelanlara dikkat çekmek için hazırlanan "Heyelan Erken Uyarı Sistemi" projesi ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Toprak hareketlerini önceden tespit etmeyi amaçlayan sistemin afet riskine karşı farkındalık oluşturmasının yanı sıra can ve mal kayıplarının önlenmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

Fuarda en dikkat çeken projelerden biri ise 16 yaşındaki Embiya Akkaya’nın hazırladığı araç oldu. Akkaya, "150 Dodge Fargo modelinden esinlenerek yaptığımız aracı yüzde 50 demir ve yüzde 50 ahşap kullanarak tasarladık. Araçta 6 adet el arabası tekeri kullandık. Diferansiyel ve şaft sistemi üzerinde çalışıyoruz. Motor olarak çay toplama motoru kullandım. Fren ve şanzıman sistemi eksik olduğu için yürüyüş aksamında bazı sorunlar yaşanıyor. Daha güçlü bir motor kullanarak aracımı geliştirmeyi düşünüyorum" dedi.

Bilim Fuarı’nı ziyaret eden Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, "Öğrencilerimizin ortaya koyduğu projeleri gerçekten çok değerli buluyoruz. Özellikle üç boyutlu yazıcı ve tasarım odaklı çalışmalar dikkat çekiyor. Gençlerimizin teknolojiyle üretim odaklı şekilde ilgilenmesi bizleri mutlu ediyor. Belediye olarak uygulanabilir projelere destek vermeye hazırız" diye konuştu.

Okul Müdürü Berat Sevinç ise, "Fuarda 11 danışman öğretmen ve 35 öğrencimiz görev aldı. Öğrencilerimizin bilim ve teknoloji alanında ileride önemli çalışmalar yapabilmesi adına altyapı oluşturmaya çalışıyoruz. Mevlana’nın dediği gibi açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez. Öğrencilerimizin açacağı kanatların sorumluluğunu omuzlarımızda hissediyoruz" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

YENİLENEN ÇARŞI TURİSTLERİN GÖZDESİ OLDU

2026-05-05 18:01 - Marmaris

1 milyar dolarlık pazar, 50 milyon oyuncu: Türkiye’de gaming büyüyor

2026-05-07 10:41 - Teknoloji

Askeri limana taş götüren kamyon devrildi

2026-05-06 15:05 - Asayiş

MUĞLA’DA GELECEĞİN SPORCULARI BİLİMSEL TARAMAYLA KEŞFEDİLİYOR

2026-05-06 11:30 - Spor

ÜNLÜ OYUNCU NESRİN CAVADZADE BODRUM’DA DÜNYA EVİNE GİRDİ

2026-05-04 16:50 - Magazin

Gül serada 5, çiçekçide 50-100 lira

2026-05-06 10:42 - Ekonomi

Yaşlı adam evinde ölü bulundu

2026-05-06 10:19 - Asayiş

Sinop’ta pazar yoğunluğuna otoparklı çözüm

2026-05-07 12:27 - Gündem

Göz kuruluğu ve göz hastalıklarında lazer tedavi yöntemlerinin önemi artıyor

2026-05-07 11:52 - Sağlık

Bayburt’ta öğrencilere "Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek" eğitimi verildi

2026-05-07 11:37 - Sağlık

İlgili Haberler

GİBTÜ’de geleceğin şefleri usta isimle buluştu

12:25 - Eğitim

Elazığ’da din hizmetleri değerlendirildi

12:23 - Eğitim

Niğde polisinden dolandırıcılığa karşı bilgilendirme çalışması

12:17 - Eğitim

Elazığ’da öğrencilere çadır kurma ve yangın eğitimi

12:18 - Eğitim

Sakarya MYO’nun 50 yıllık öğretim serüveni

12:16 - Eğitim

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem