?>

Kayıkla gezilen göl üzerinde şimdi yürüyüş yapılıyor

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ TATLI SU BALIĞI ÜRETİM MERKEZLERİNDEN VE BALIKÇILARIN AĞ ATARAK AVLANDIĞI GÖLÜN KURUYAN KESİMLERİNİN KARA PARÇASINA DÖNÜŞTÜĞÜ YERLERDE ŞİMDİLERDE VATANDAŞLAR GEZİNTİ YAPIYOR, YÜRÜYÜŞ GERÇEKLEŞTİRİYOR.

Gündem - 4 saat önce

Türkiye’nin en önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden ve balıkçıların ağ atarak avlandığı Beyşehir Gölü’nün kuruyan kesimlerinde şimdilerde vatandaşlar yürüyüş yapıyor.

Konya ve Isparta illeri sınırlarında yer alan Beyşehir Gölü son dönemde su seviyesi yönünden adeta can çekişiyor. Bölgede iki yıldır yaşanan kuraklık, gölü besleyen su kaynaklarının kuruması, bilinçsiz tarımsal sulama ve yaz döneminde artan buharlaşma kayıpları ile birlikte su seviyesinin oldukça düşmesi nedeniyle göl suları kıyılardan yüzlerce metre geriye doğru çekildi. Suların çekildiği yerler ise insan boyunu geçen devasa sazlıklarla kaplandı.

Göl suları çekilerek Beyşehir kent merkezinden de uzaklaşırken bu durumdan havzada yaşayan birçok kesim gibi balıkçılık yapan avcılar da olumsuz etkilendi. Suların çekilmesi nedeniyle limanlara balıkçı tekneleri bağlanamaz hale gelirken, bazı kayıklar karada kaldı. Avcılar, teknelerini suyun daha derin olduğu kıyılara götürüp demir atmaya başladı. Göldeki suların aşırı çekilmesi sonucu küçük adacıklar da oluşurken, bazı adalara ise insanlar yürüyerek ulaşır hale geldi. Beyşehir ilçe merkezinde de daha önce gezinti yatlarının ve balıkçı teknelerinin ilerlediği, ağ atılıp balık tutulan göl açıklarında su kalmayınca oluşan kara alanlarında insanlar ve balıkçılar gezinti ve yürüyüş yapmaya başladı. "Kayıkla açıldığımız yerler tamamıyla kurumuş"

Beyşehir Gölünün kıyı kesimlerindeki parkların yanı sıra ilçeye gelen ziyaretçiler de kuruyan göl alanlarına inip yürürken ortaya dikkat çekici görüntüler çıktı.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Evren Yıldıztugay da ailesi ile birlikte eskiden suların olduğu göl alanında yürüyüş yaparken, gördüğü manzara karşısında üzüntüsünü dile getirdi. Bitkiler üzerine çalışma gerçekleştirdiklerini ve bu nedenle sürekli arazi çalışmaları yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Yıldıztugay, Beyşehir Gölü’nün de arazi çalışmaları yürüttükleri alanlardan bir tanesi olduğunu belirtti. Beyşehir’e son gelişlerinin kendilerini çok üzdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Yıldıztugay, Beyşehir Gölü’nü bu halde görmeyi beklemediklerini ifade ederek, "Su inanılmaz çekilmiş, eskiyi düşündüğümüz zaman bizim kayıkla açıldığımız yerler tamamıyla kurumuş. Bundan sonraki süreçte burası için önlemler alınması, koruma politikalarının geliştirilmesi gerekiyor. Su kaynaklarının dikkatli kullanılması gerekiyor. Eşim ve çocuklarımızla buraya geldik ve çok üzüldük. İnşallah bu sene Allah iyi bir yağış verir ve gölü eskisi gibi görürüz" dedi. "Beyşehir Gölü endemik bitki popülasyonu açısından da son derece zengin bir bölge"

Prof. Dr. Yıldıztugay, "Su hayat, su ne kadar geriye çekilirse, su ne kadar azalırsa bu hem insanlar için hem de buradaki canlılar için kötü bir durum. Burada yaşayan hayvanlar ve birçok canlı var. Sadece hayvanlar değil bitkiler de bundan olumsuz etkileniyor sonuçta. Beyşehir Gölü endemik bitki popülasyonu açısından da son derece zengin bir bölge. Bu bölgedeki suyun azalması, onların hayatlarını risk altına alabilir. Yaşamlarını ve nesillerini tehlike altına alabilir. Bu sebepten dolayı da Beyşehir Gölünün eski canlılığına bir an önce kavuşturulması gerekiyor" dedi. Ağ attıkları alanda yürüyen balıkçı: "Gölü böyle hiç görmedim"

Balıkçı Mehmet Emin Kabakçılar da göl sularının çekilmesi nedeniyle birçok balıkçı gibi mesleğe ara verdiğini anlatarak, kayığını ise suların daha az çekildiği Karadiken kıyılarındaki limana bağladığını belirtti. Su seviyesinin aşırı derece düştüğünü ve göl sularının kıyılardan yüzlerce metre uzaklaştığını aktaran Kabakçılar, balıkçıların teknelerinin bu yüzden karada kaldığını bazılarının ise kayıklarını suların çekildiği daha ileri kesimlere götürerek demir attığını vurguladı. 40 yıllık balıkçı olduğunu ve Beyşehir Gölünü hiç bu durumda görmediğini anlatan Kabakçılar, eskiden teknelerin gezdiği ağ serdikleri göl sularının olduğu yerlerin kara haline dönüştüğünü şimdilerde ise bu alanlarda eşiyle birlikte eşiyle yürüyüp gezinti yaptığını kaydetti. Kabakçılar, "Yürüdüğümüz yerde 3-4 metre su derinliği vardı, biz burada balık tutardık, ağ atardık. Şimdi eşimle yürüyoruz. Göl uzaklaştı, tekneler de kıyılardan uzaklaştı. Mesleğe ara verdik, göl suları yine şişerse devam edeceğiz. Gölü hiç böyle görmedim. ‘Gölde 7 sene bolluk, 7 sene kıtlık olur’ derler. Daha önce de böyle oldu belki gelebilir yağış olursa sular. Bu konuda umudumuzu kaybetmek istemiyoruz. İnşallah iyi bir kış dönemi olur da bol yağışlı geçer bölgemiz, göl de eski haline döner" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te örgütlü tefecilik operasyonu: 4 kişi tutuklandı

2025-10-24 22:39 - Asayiş

MİLLETVEKİLİ ERGUN '' OECD VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE, ENERJİ ENFLASYONUNDA ZİRVEDE''

2025-10-20 13:58 - Genel

Türkiye, gıda enflasyonunda Avrupa birincisi oldu

2025-10-21 14:59 - Ekonomi

SELMA SONAT'A ÖĞRENCİLERİNDEN UNUTULMAZ DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ

2025-10-22 14:12 - Marmaris

Marmaris’te silahlı yaralama olayının firarileri yakalandı

2025-10-21 09:33 - Marmaris

Başkan Arslan genç çiftin nikahını kıydı

2025-10-20 06:01 - Magazin

185 YILDIR VATANDAŞIMIZA HİZMET VERİYORUZ

2025-10-23 14:34 - Marmaris

İclal Aydın, "Ama Değil, Rağmen" ile 12 ilde turneye çıkıyor

2025-10-20 11:57 - Magazin

Yapay zeka, estetik ve bakım dünyasına girdi

2025-10-22 15:17 - Magazin

Bodrum’da su alarmı: Barajlar kritik seviyede

2025-10-24 12:06 - Gündem

İlgili Haberler

Kahramanmaraş’ta kartpostallık sohbahar manzarası

13:53 - Gündem

Ardahan’da yaralı bulunan turna tedaviye alındı

13:54 - Gündem

Film platosunu aratmayan manzara: Sisler altındaki Çam Dağı hayran bıraktı

13:36 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yenişehir’e 500 konut müjdesi

13:22 - Gündem

Elazığ’da sirrokümülüs bulutları görsel şölen sundu

13:16 - Gündem

Günün Manşetleri

Kayıp kadın 2 gün sonra bulundu

16:16 - Asayiş

Galatasaray, Göztepe maçı hazırlıklarını tamamladı

15:57 - Spor

MUSKİ’den, Bodrum’a su temini ve kirlilik iddiaları hakkında açıklama

13:43 - Sağlık

Fenerbahçe’de, Gaziantep FK maçının hazırlıkları başladı

13:34 - Spor

Agresif tavırları nedeniyle kendisine müdahale etmek isteyen polislere saldırdı

13:16 - Asayiş