?>

Küçük gözlerde büyük tehdit: Ekran süresi kontrol altına alınmalı

Başkent üniversitesi adana dr. Turgut noyan uygulama ve araştırma merkezi göz hastalıkları anabilim dalı öğretim üyesi prof. Dr. Aysel pelit, adana başkent okullarında "dijital çağda ekran süresinin çocuk göz sağlığına etkileri" başlıklı kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi

Sağlık - 2 gün önce

Çocuklar başta olmak üzere herkesin ekran süresine dikkat etmesi gerektiğini belirten Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aysel Pelit, ekran süresinin kontrolsüz artışının uyku sorunları, sosyal etkileşimde azalma, obezite, dikkat eksikliği ve özellikle göz sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturduğunu söyledi.

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aysel Pelit, Adana Başkent Okullarında "Dijital Çağda Ekran Süresinin Çocuk Göz Sağlığına Etkileri" başlıklı kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. 4, 5, 6 ve 7. sınıf öğrencilerine yönelik canlı ve çevrimiçi olarak yapılan sunuma, öğretmenlerin de katılımıyla yaklaşık bin 500 kişi yer aldı

Dijital çağın çocukların yaşamına etkilerini çok yönlü olarak değerlendiren Prof. Dr. Pelit, dijital araçların bilgiye erişimi kolaylaştırarak eğitim ve öğrenme süreçlerini desteklediğini, çocukların yeni beceriler kazanmasına ve gelişmesine katkı sağladığını vurguladı. "Ekran süresinin artışı ciddi tehditler oluşturuyor"

Bilinçsiz ekran kullanımı nedeniyle ortaya çıkan olumsuzluklara da dikkat çeken Pelit," Ekran süresinin kontrolsüz artışı, uyku sorunları, sosyal etkileşimde azalma, obezite, dikkat eksikliği ve özellikle göz sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturuyor. Ekranlardan yayılan mavi ışık, melatonin hormonunun salgılanmasını baskılamakta ve geç saatlere kadar ekrana maruz kalan çocuklarda uykusuzluk, bağışıklık sisteminde zayıflama ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Sosyal izolasyon, depresyon, anksiyete ve kötü sosyal ilişkiler gibi psikolojik etkiler de uzun ekran süresiyle ilişkilendirilirken; fiziksel hareketsizlik ve kötü yaşam alışkanlıkları çocukluk çağı obezitesinde artışa neden olmaktadır. Dijital platformlarda maruz kalınan içerikler, zihinsel kapasiteyi etkilemekte ve dikkat eksikliği oluşturabilmektedir. Oxford Sözlüğü’nün 2024 yılı kelimesi olarak seçtiği ’beyin çürümesi terimi’, bu durumu özetler niteliktedir"dedi. "Dijital çağda çocuk göz sağlığı alarm veriyor"

Prof. Dr. Aysel Pelit, göz sağlığı açısından ekran süresinin uzunluğu çocuklarda başta göz kuruluğu, dijital göz yorgunluğu, gözde kayma ve miyopi gibi sorunlarla birlikte, gözde kızarıklık, batma hissi, baş ağrısı, bulanık görme, ışığa hassasiyet gibi rahatsızlıklara da neden olduğunu belirtti. Pelit"Miyopi, ekran çağının en büyük göz sağlığı problemi olarak öne çıkıyor. Günümüzde dünya nüfusunun yüzde 28’i miyopken, 2050 yılında bu oranın yüzde 50’ye ulaşacağı öngörülüyor. Miyopun olumsuz etkileri arasında katarakt, retina dekolmanı, miyopik makula dejeneresansı ve glokom gibi hastalıkları sayabiliriz. Uzun süreli yakın mesafe ekran kullanımı, gün ışığında yeterince vakit geçirmemek, az uyumak, karanlıkta ekran kullanımı ve sürekli kapalı ortamda bulunmak miyopinin oluşumunu ve ilerlemesini etkileyen faktörler arasında sayılabilir. Yapılan bilimsel çalışmalarda, yeterli uyku alan ve açık havada vakit geçiren çocukların miyopi riskinin belirgin şekilde azaldığı görülmüştür" şeklinde konuştu. "Aileler ve eğitimcilere büyük iş düşüyor"

Çocukların dijital çağın imkanlarından faydalanabilmesi için dengeyi sağlamanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Pelit, teknolojinin bilinçli ve kontrollü kullanımı, belirli aralıklarla hekim kontrolü ile göz sağlığı korunabilir. Miyopi kontrolünde özellikle davranışsal değişiklikler için ebeveynlerin daha bilinçli olması gerekmektedir. Göz hekimlerinin önerdiği optik çözümler ve damla tedavileri özellikle küçük yaş gruplarında uygulanması zor olabilmektedir. Aileleri ve eğitimcileri ekran sürelerinin düzenlenmesi konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyorum"diyerek sözlerini tamamladı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te Ne Ünlüdür? Ne Yenir?

2025-05-26 16:28 - Marmaris

Marmaris Emniyet Müdürlüğü'nde Görev Değişimi

2025-05-22 10:36 - Marmaris

MARMARİS PLAJINDAKİ BAKIMSIZ TUVALETLER TEPKİ ÇEKTİ

2025-05-23 13:23 - Marmaris

Motosiklet kazasında yaralanan yayayı güneşten şemsiye yardımıyla korudular

2025-05-21 18:42 - Asayiş

FETHİYE'DE AK PARTİ İLÇE BAŞKANLIĞI BİNASINA TAŞLI SALDIRI

2025-05-21 12:29 - Asayiş

Menteşe Belediyesinden imara aykırı yapılara geçit yok

2025-05-23 21:02 - Gündem

DİZİ VE FİLM SEKTÖRÜNÜN GÖZDESİ MARMARİS!

2025-05-22 11:54 - Marmaris

Başsavcı Yasin Emre öğrencilerle bir araya geldi

2025-05-21 17:15 - İnsan

Datça'da Tamirci Ustası İşyerinde Ölü Bulundu

2025-05-24 12:36 - Asayiş

Kızkumu Plajı'ndaki İhale İddiaları Meclis Gündeminde

2025-05-23 13:15 - Marmaris

İlgili Haberler

Dünya MS Günü’nde erken teşhis çağrısı

10:17 - Sağlık

Yetişkinler gibi rahat terleyemeyen çocuklar sıcaktan daha çok etkileniyor

10:12 - Sağlık

Bayburt’ta ’Normal Doğum Eylem Planı’ kapsamında ebelere eğitimler veriliyor

10:07 - Sağlık

Dr. Erdoğan: "Her burun estetiği ameliyatı kişiye özeldir"

09:51 - Sağlık

Engelli Hizmetleri Koordinasyon Merkezi’nde ekim zamanı

09:03 - Sağlık

Günün Manşetleri

Pompalı Tüfekle Kedi Vuran Şahıs Serbest Kaldı

16:40 - Asayiş

Beşiktaş’ta, Bodrum FK maçı hazırlıkları başladı

16:23 - Spor

Motosiklet Denetimleri Rekor Cezayla Sonuçlandı

15:43 - Asayiş

Enkazda Mahsur Kalan Kediye İtfaiye Yetişti

15:42 - Gündem

Altın Güvenli Liman Olmaya Devam Ediyor

15:22 - Ekonomi