?>

Market market dolaşıp 1 milyon liralık veresiye borcu kapattılar

Vedat çelik

İnsan - 3 ay önce

Antalya’da Ramazan ayı öncesi örnek bir dayanışma yaşandı. Hayırseverler, Osmanlı’dan miras Zimem Defteri geleneğini yaşatarak kentteki bazı bakkal ve marketlerde bulunan yaklaşık 1 milyon liralık veresiye borcunu sessizce kapattı. Borçların kapatıldığı marketler arasında yer alan iki esnaf, hem borçlular hem de esnaf için büyük bir rahatlama sağlandığını söyledi.

Antalya’da Ramazan ayı vesilesiyle anlamlı bir sosyal dayanışma örneği hayata geçirildi. Osmanlı döneminden günümüze uzanan ve ihtiyaç sahiplerinin borçlarının gizlice ödendiği Zimem Defteri geleneği, kentte faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde yeniden canlandırıldı.

Hayırsever iş insanlarının desteğiyle yürütülen çalışmada, mahalle esnafındaki veresiye defterleri tek tek incelendi. İhtiyaç sahibi vatandaşlara ait yaklaşık 1 milyon liralık borç sessizce ödendi. Ödemeleri yapan hayırseverler kimliklerini gizli tuttu. Zimem Defteri geleneği, Osmanlı döneminde "veren elin alan eli görmemesi" anlayışıyla uygulanıyordu. Günümüzde de aynı hassasiyetle sürdürülen bu iyilik hareketi, hem borçlu vatandaşların yükünü hafifletti hem de mahalle esnafına ekonomik destek sağladı. "15 kişinin borcu kapatıldı"

Borçların kapatıldığı dükkanlar arasında yer alan market sahibi Erol Çoban, yaşanan dayanışmanın hem borçlu vatandaşlar hem de esnaf için büyük bir moral kaynağı olduğunu belirterek, "20 bin küsur TL borç birikmişti. Bazıları uzun zamandır ödeyemiyordu, bazıları belki de unutmuştu. Toplamda 15 kişinin borcu kapatıldı. Hayırsever arkadaşlar gelip bu borçları kapattılar. Allah kabul etsin. Bu da diğer hayırseverlere örnek olur inşallah. Hem borcunu ödeyemeyenler rahatladı hem de biz esnaf olarak nefes aldık" dedi. "Ekmek, yumurta gibi temel ihtiyaçlara dayanamıyoruz"

Bir başka markette çalışan Vedat Çelik ise, geçen yıl da benzer bir destekle karşılaştıklarını belirterek, "Bu yıl da Ramazan öncesi geldiler, yüksek miktarda borcu olan 9 kişinin toplam 100 bin TL borcunu ödediler. Bu kişiler yaklaşık 1 yıldır parça parça ödeme yapıyordu ama birikti, büyük bir meblağ oldu. Hayırseverler geldi, tamamını kapattı. Bu mahallede muhtaç insanlar var. Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. İnsanlar ekmek, yumurta gibi temel ihtiyaçlarını almak istediklerinde dayanamıyoruz, veriyoruz. Ama ekmek dışında bir şey istendiğinde fazla gönüllü olamıyoruz. Çünkü biz de zorlanıyoruz. 100 bin lira küçük bir market için çok büyük bir meblağ, bizi de rahatlattılar" diye konuştu.

Hayırsever iş insanları ve dernek temsilcileri, Ramazan ayının paylaşma ve yardımlaşma ruhuna vurgu yaparak, bu tür sosyal sorumluluk projelerinin yaygınlaşmasının önemine dikkat çekti. Antalya’daki bu örnek dayanışma, Zimem Defteri geleneğinin toplumsal birlik ve beraberliğe günümüzde de katkı sunduğunu bir kez daha gösterdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu: Esnaf Odası Başkanı Gözaltında

2025-03-25 12:30 - Asayiş

ERGUN'DAN DEMOKRASİ VE HUKUK ELEŞTİRİSİ

2025-03-24 12:39 - Siyaset

TFF 3. Lig 4. Grup: Turgutluspor: 1- Denizlispor: 1

2025-03-26 16:41 - Spor

CHP'li Balcı'dan MHP'li Demirel'e Sert Cevap

2025-03-26 13:07 - Marmaris

Metin Ergun'dan Ekonomik Kriz Uyarısı

2025-03-27 13:58 - Ekonomi

İmamoğlu’nun kasası Adem Soytekin’e savcıdan "çakar" kıyağı

2025-03-22 15:57 - Asayiş

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu

2025-03-28 11:11 - Asayiş

Marmaris'te Dar Sokaklar Araç İşgalinde

2025-03-25 16:15 - Marmaris

MARMARİS BAHAR ÖNCESİ SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

2025-03-26 12:59 - Marmaris

GÖKOVA KAVŞAĞINDA ZİNCİRLEME KAZA

2025-03-25 18:58 - Asayiş

İlgili Haberler

Elazığ’da sınava geç kalan öğrencilerin yardımına polis yetişti

16:01 - İnsan

Kimliğini unutan öğrenciyi sınava Samsun jandarması yetiştirdi

15:47 - İnsan

Adıyamanlı sporcudan büyük başarı

15:44 - İnsan

Suları akmayan köylüler çözüm talebi

15:41 - İnsan

Nizip Belediyesi’nden YKS adaylarına ulaşım desteği

15:24 - İnsan

Günün Manşetleri

Lösemili Çocuklara Moral Etkinliği

15:19 - Genel

Anne ve Oğul Aynı Okulda Sınavda

14:57 - İnsan

Jandarmadan Uyuşturucuya Geçit Yok

14:54 - Asayiş

Taksilerde "Panik Butonlu" Güvenlik Dönemi Başladı

14:19 - Asayiş

Fabrikadaki Sızıntı Can Aldı

14:03 - Asayiş