?>

Mersin’in Mut ilçesinde 29’uncu İncir Festivali düzenlendi

Mut ilçesi dereköy mahallesi’nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen incir festivali’nin bu yıl 29’uncusu gerçekleştirildi.

Kültür Sanat - 10 ay önce

Mersin’in Mut ilçesi Dereköy Mahallesi’nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen İncir Festivali’nin bu yıl 29’uncusu gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut Belediyesi ve Mut Dereköy Kültür Turizm Derneği işbirliğinde 29’uncu İncir Festivali düzenlendi. Yarışmalara, dinletilere ve konserlere ev sahipliği yapan şenlik, Mut Dereköy İlköğretim Okulu Bahçesi’nde yapıldı.

Şenliğe, Mut ilçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, parti başkanları, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, "Mut ilçemiz eşsiz güzellikte birçok ürünü sunan bir coğrafyada bulunuyor. Mut beyazı olarak isimlendirdiğimiz incirimizin gerçekten tarımsal ürün içerisinde çok önemli bir yeri var. İnciri 4 bin 500 dekar alanda üretiyoruz. Bu seneki hedefimizde 4 bin 200 ton olarak hesaplamış arkadaşlarımız ama verim biraz düşük verimli zamanlarda 10 bin tona kadar ürettiğimiz oldu. Burada temel amacımız siz üreticilerimizin bu üründen elde ettiği geliri katma değeri arttırmak ve bunu en üst seviyeye çıkarmak. İlk hedefimiz Mut beyazı adını verdiğimiz bu incirimizin coğrafi işaretini almak. Bunun için de gerekli çalışmalar başlattık" dedi.

Mut Belediye Başkanı Murat Orhan ise, “Bereketli bir yıl diliyorum. Hakikaten bir bahçe bitkileri cenneti olan Akdeniz Bölgesinde mikro klima özelliği olan bir ilçede yaşıyoruz. Burada gerçekten inciriyle al kayısısıyla zeytiniyle son derece kaliteli tarımsal ürünler üretilmekte. Şimdi tarım sektörü hakikatten zor bir sektör alın terinin emeğin en çok harcandığı bir sektör. Dolaysıyla alın terinin ve emeğin bu kadar yoğun harcandığı bir sektörde elde edilen kazancın da kutsal olduğuna ben inanıyorum" diye konuştu.

Mut Dereköy Mahalle Muhtarı Bülent Yüksel ise, “29’cusunu düzenlediğimiz bu festival başta Mersin’imize, Mut’umuza, Dere köyümüze hayırlı ve uğurlu olsun. Biliyorsunuz bundan 5-6 yıl önce ne Dere köyünün incirini ne Mut’un incirini ne bizim kurumuzu bilen tanıyan yoktu. Ama bugün şöyle bir kafamızı kaldırıp baktığımızda bu incir ülkemin en değerli meyvesi oldu. Biz bugün bu Dere köyü incirini ve bizimle birlikte bütün bölgemiz bütün Mut’umuz bugün yaşını 90-100 lira gibi fiyata satıyoruz. Kurusunu ise 400-500 lira gibi rakamlara alıcı buluyor. Bizim tabi bu incirde bu üründe çok eksiğimiz vardı. Geçen gün kaymakam beye kendisine dedik ki bu incirin artık bir patenti olmalı bir marka olmalı çünkü niye biz 1 kilo kurumuzu bir bakkala koyup satamıyoruz. Artık bu yıldan sonra inşallah bu Mut inciri böyle markasız değil de kurusuyla yaşıyla markalı olacak ve markayla satılacak. Kendilerine emeği geçenlere tekrar tekrar teşekkür ederim” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından şenlik, halk oyunları gösterisi, incir yeme yarışması, öğle yemeği, bilgi yarışması, en iyi incir üreticisi seçimi, incir güzeli seçimi ile devam etti. Akşam bölümünde ise, yöresel sanatçıların konseriyle sona erdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail ve ABD Bakanları İran'ın Askeri Tehditlerini Görüştü

2024-08-12 14:36 - Ulusal

DENİZLİ HONAZ’DA YERALTINDAKİ PAMUKKALE

2024-08-16 10:49 - Gezi

ÜLKE GENELİNDE “HEPİMİZ KIYIDA'YIZ EYLEMİ

2024-08-14 13:36 - Gündem

ÇİÇEK AÇINCA ÖLEN AĞAÇ

2024-08-14 16:15 - Genel

BİNLERCE DÜNYA KELEBEĞİ KONYA'DA UÇUYOR

2024-08-17 14:16 - Gezi

Marmaris'te pazaryerinde trafik çilesi

2024-08-15 13:54 - Marmaris

İSTANBUL, DÜNYADA EN ÇOK GEZİLEN ŞEHİR

2024-08-12 11:06 - Gündem

Cumhur İttifakı Marmaris’te Başkan Ünlü’ye yüklendi

2024-08-13 18:15 - Marmaris

KARŞIYAKA’DA BARINAKLARDAKİ HAYVANLARA YARDIM EDİN

2024-08-16 14:03 - Asayiş

TÜRKİYE’NİN TURİZMDEKİ LOKOMOTİFİ KAPADOKYA

2024-08-12 11:52 - Gezi

İlgili Haberler

Hititlerin mirası tuvallere yansıdı: Uluslararası ressamlar Çorum’da sanat için buluştu

20:33 - Kültür Sanat

Turistik Karaelmas trenindeki yolcular Yenice ormanlarına hayran kalarak döndü

18:28 - Kültür Sanat

Kadın kooperatiflerinden halı ve kilim sergisi

17:43 - Kültür Sanat

Altepe: "Balkanların ülkemiz öncülüğünde kalkınmasını hedefliyoruz"

16:49 - Kültür Sanat

Kursiyerlerin 350’yi aşkın eseri sanatseverlerin beğenisine sunuldu

16:22 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Yaz mevsiminin gelmesiyle gondol turlarına talep arttı

11:16 - İnsan

Köpeğe çarpmamak için manevra yapan sürücü kaza yaptı

11:14 - Asayiş

Sigara içen çocuklar otları tutuşturdu

11:06 - Asayiş

Otomobil mağazaya daldı

17:58 - Asayiş

İş yeri kurşunlayan 2 kişi tutuklandı

17:36 - Asayiş