?>

Muğla ve Türkiye’deki aktif fay hatları

Yılda 24 binden fazla küçüklü büyüklü depremin kaydedildiği ülkemiz dünyanın en aktif deprem kuşağında yer alırken, Muğla’da birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor. Muğla’dan geçen aktif fay hatları ise Burdur- Fethiye, Gökova fayı, Muğla fayı, Yatağan ve Milas fayı.

Gündem - 11 ay önce

Yılda 24 binden fazla küçüklü büyüklü depremin kaydedildiği ülkemiz dünyanın en aktif deprem kuşağında yer alırken, Muğla’da birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor. Muğla’dan geçen aktif fay hatları ise Burdur- Fethiye, Gökova fayı, Muğla fayı, Yatağan ve Milas fayı.

 

Dünyanın en aktif deprem kuşağında yer alan ülkemizde yılda 24 binden fazla küçüklü büyüklü deprem meydana gelirken, birinci derece riskli bölgeler arasında yer alan Muğla’da Burdur- Fethiye, Gökova fayı, Muğla fayı, Yatağan ve Milas fayı olmak üzere 5 aktif fay hattı bulunuyor. Türkiye deprem bölgeleri ve Türkiye, deprem tehlike haritalarında ülkemiz genelinde yüzde 70'i birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Dünyada ise her yıl yaklaşık 500 bin deprem meydana gelirken bunun 100 bin kadarının hissedildiği kayıtlarda yer alıyor.

 

MTA, FAY HARİTASINI GÜNCELLEDİ

Bu sene başında diri fay haritasını güncelleyen Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) yayımladığı güncellenmiş Diri Fay Haritası'na göre Türkiye genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde 485 diri fay bulunuyor.

 

DOĞU ANADOLU FAY HATTI

Türkiye'nin deprem riski en yüksek bölgelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu fay hattı Hatay'dan başlayıp Erzincan'da Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor. Osmaniye, Antep, Maraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş gibi illerden geçerek önemli bir etki alanına sahip.

 

KUZEY ANADOLU FAY HATTI

Kuzey Anadolu Fay Hattı, ülkemizin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanıyor. Saros Körfezi'nden başlayan bu hat, Aras Vadisi'ne kadar uzanarak İstanbul, Bursa, İzmit, Sakarya, Düzce, Bolu, Erzincan, Erzurum ve Van merkezi ile çok sayıda ilçeyi etkiliyor. Haritaya göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.

 

BATI ANADOLU FAY HATTI

Batı Anadolu Fay Hattı ise Ege Bölgesi'nde etkili. Ayvalık, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta gibi şehirleri kapsayan geniş bir alana yayılarak önemli bir deprem riski oluşturuyor.

 

MUĞLA BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER ARASINDA YER ALIYOR

MTA'nın güncellenmiş Diri Fay Haritası'na göre Muğla ile birlikte İzmir, Balıkesir, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Dersim, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.

İkinci derece riskli bölgeler: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Maraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Ağrı ve Çorum.

Üçüncü derece riskli bölgeler: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Urfa, Mardin, Kilis, Adana, Antep, Maraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

Deprem riskinin en az olduğu iller: Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.

Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS DENİZ KENARINDA 3 BİN KİŞİLİK ÇADIR KAMPI

2024-07-06 14:17 - Marmaris

MARMARİS'TE TRAVERTENLERE KARŞI YÜZMENİN TADI BAŞKA

2024-07-10 14:25 - Marmaris

YENİ SAYFA İLE İTALYA GEZİSİ

2024-07-06 12:44 - Ulusal

MARMARİS’TE MARİNA KAPASİTE ARTIŞI PROJESİNE İPTAL

2024-07-06 19:36 - Marmaris

Erdoğan: "Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir"

2024-07-05 16:47 - Ulusal

Muğla Sandras Dağı’nda çevreciler kazandı

2024-07-11 13:43 - ÇEVRE

Muğla ve Türkiye’deki aktif fay hatları

2024-07-11 16:18 - Gündem

ANADOLU'DA MUHTEŞEM BİR RÜYA: BALLICA

2024-07-08 11:14 - Gezi

Marmaris’te yanan alanlar yeşeriyor

2024-07-09 12:55 - ÇEVRE

MUĞLA’NIN DİREKSİYONU TOPUKLU EFELER’E EMANET

2024-07-05 10:55 - Gündem

İlgili Haberler

Sancaktepe’de Sırrı Süreyya Önder Spor Parkı, Nazım Hikmet Parkı ve Şiir Sokak Parkı için toplu açılış töreni düzenlendi

20:41 - Gündem

Erciş’te 16 motosiklet sürücüsüne 191 bin 42 TL cezai işlem uygulandı

19:47 - Gündem

Muğla İl Sağlık Müdürü Görevden Alındı

19:23 - Gündem

Yüksekova Pizok evlerine doğalgaz hattı çekilmeye başladı

19:05 - Gündem

Erciş’te 2 ton kaçak avlanmış balık ele geçirildi

19:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Otomobil mağazaya daldı

17:58 - Asayiş

İş yeri kurşunlayan 2 kişi tutuklandı

17:36 - Asayiş

Uyuşturucu satıcısı tutuklandı

17:22 - Asayiş

Mühendisler 'Sessiz Çığlık' Eylemiyle Haklarını Aradı

15:41 - Ekonomi

Kaz Dağları Balı Dünya Şampiyonu Oldu

15:26 - Genel