?>

ORMANLARIMIZI YANGINDAN ÇOK “ORMAN KANUNU” TEHDİT EDİYOR

İzmir’de yaşanan yangının ardından Bayraklı ilçesinde yanan 375 hektarlık alan Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, orman vasfından çıkarılmasının ardından, “Ormanlarımızı yangından çok orman kanunu tehdit ediyor” denilerek imza kampanyası başlatıldı.

Asayiş - 8 ay önce

Son olarak İzmir’de Ağustos ayında yaşanan yangının ardından Bayraklı ilçesinde yanan 375 hektarlık alan Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, orman vasfından çıkarılmasının ardından yükselen seslere yeni imza kampanyası katıldı. “Ormanlarımızı yangından çok orman kanunu tehdit ediyor” denilerek başlatılan kampanyada, “Cumhurbaşkanı, artık ormanları orman alanı dışına çıkartamasın” denildi.

Kampanyada, “Biliyor musunuz? Ormanlarımızı, yangınlardan daha fazla tehdit eden bir şey var: Orman Kanunu” ifadesi yer aldı.

 

ORMAN STATÜSÜ KALDIRILIP İMARA AÇILIYOR  

Açıklamada, “Evet, orman kanununun, ormanların ‘orman statüsünü’ kaldırıp imara açmaya izin veren maddeleri var. Cumhurbaşkanı kararıyla, çeşitli bölgelerimizdeki orman alanlarının sürekli orman alanı dışına çıkarılmasına, yani orman olma statüsünü kaldırılmasına izin veren Ek Madde 16 bunlardan biri. Bu madde kaldırılsın, artık Cumhurbaşkanı kararıyla ormanlar, orman alanı dışına çıkartılmasın.

Ek madde 16, ormanlık alanların ‘orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmüyor’ veya ‘yerleşime uygun’ gibi gerekçelerle Cumhurbaşkanı kararıyla orman statüsünden çıkarılmasına izin veriyor. Orman Kanunu’na 2018 yılında bir torba yasa ile eklenen bu madde bugüne kadar 30 kere uygulandı. Ve toplam 3 bin 435 hektarlık ormanın, orman sınırları dışına çıkarılmasına sebep oldu” denildi.

 

ANAYASA GÖRE, YANAN ALANLARIN YENİDEN ORMANLAŞTIRILMASI ZORUNLU

Son olarak, İzmir’de Ağustos ayında yaşanan yangının ardından Bayraklı ilçesinde yanan 375 hektarlık alan Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, orman vasfından çıkarıldığının da belirtildiği açıklamanın devamı şöyle: “Halbuki Anayasa göre, yanan alanların yeniden ormanlaştırılması zorunlu. Ancak Ek Madde 16,anayasaya bile aykırı şekilde uygulanarak ormanlarımızı kaybetmemize neden oluyor.

Ormanlar, bizim için ‘doğanın temizleyicileri’ gibidir. Karbon yutak alanı olarak bilinirler çünkü atmosferdeki zararlı karbondioksidi emip depolayarak iklim krizine karşı savaşırlar. Dünya ormanları her yıl yaklaşık 7,6 milyar ton karbondioksidi emerek bu gazın atmosferde birikmesini önler.”ORMANLARIMIZ NEFES ALACAK Kİ BİZ DE ALALIM

 “Ek Madde 16 nedeniyle, ormanlarımızın statüsü sık sık değiştirilerek imara açılmakta, bu da ormanlarımızın yok olmasına ve bu kritik temizleme işlevinin kaybolmasına neden olmaktadır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “Bu maddenin kaldırılması ormanlarımızın bu hayati fonksiyonlarını sürdürebilmesi ve iklim krizine karşı etkili bir şekilde mücadele edebilmesi için gereklidir. Ormanlarımız nefes almazsa, hiçbirimiz nefes alamayacağız” düşüncelerine yer verildi.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Selma Sonat’a Yaşam Boyu Onur Ödülü

2024-09-05 14:38 - Kültür Sanat

EGE VE AKDENİZ’İ KUCAKLAYAN ŞEHİR MUĞLA

2024-09-07 12:44 - Turizm

Taşkın: "Taştepe’yi sabır ve gayretle yeniden inşa edeceğiz"

2024-09-05 14:16 - Siyaset

İzmir’de yanan ormanlar yapılaşmaya açıldı

2024-09-02 12:42 - ÇEVRE

DERİ VE SEDEF HASTALIĞINA MARMARİS’TE BEDAVA TEDAVİ 

2024-09-04 11:11 - Marmaris

TATİL BİTTİ, ‘HANIMELİ PAZARI’ YENİDEN AÇILDI

2024-09-03 14:02 - Marmaris

Acılı doktor, depremde kaybettiği eşinin ve 2 evladının anısını yaşatmak için okul yaptırdı

2024-09-04 09:18 - Eğitim

Muğla’da orman yangını

2024-09-07 13:22 - Asayiş

YAYLALI MARMARİSSPOR BAŞKANLIĞI’NDAN İSTİFA ETTİ

2024-09-03 16:01 - Spor

Medeniyetler ve şehzadeler şehri: Amasya

2024-09-05 14:03 - Gezi

İlgili Haberler

Yalova’da apartman dairesinde çıkan yangında bir kişi dumandan etkilendi

15:19 - Asayiş

Tireli imam, müftülük ziyaretinde hayatını kaybetti

15:13 - Asayiş

Malatya’da 78 kişiye mezar olan Hakimbey Apartmanı dava dosyası mütalaa için savcılığa gönderildi

15:16 - Asayiş

Henüz 17 yaşında; binlerce uyuşturucu hapla yakalandı

15:02 - Asayiş

TEM’de arıza nedeniyle araçtan inen 2 kişiye tır çarptı

14:49 - Asayiş

Günün Manşetleri

Uyuşturucu Satıcısı Adli Kontrolle Serbest Kaldı

17:02 - Asayiş

"05.05.2025" Evlilik Tarihi Türkiye Genelinde Yoğun İlgi Gördü

16:45 - Gündem

Tümörlerde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

15:42 - Sağlık

Türkiye'nin Kuş Göç Yolları Haritalanıyor

14:34 - Gündem

Gençler Kendilerini Ege'nin Serin Sularına Bıraktı

14:34 - İnsan