?>

TBMM’DE SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR İÇİN ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU

TBMM’de suça sürüklenen çocukların sorunlarını tüm boyutlarıyla ele almak üzere kurulan Araştırma Komisyonu çalışmalarına başladı.

Genel - 7 ay önce

Bilindiği gibi, 10. ve 11. Yargı Paketleri tartışmaları sırasında çocuklara yönelik cezaların artırılmasına dönük düzenlemeler gündeme gelmiş, ancak toplumsal itirazlar ve muhalefetin mücadelesiyle bu yönde bir adım atılmamıştı. Bu sürecin ardından, sorunun nedenlerini ve çözüm yollarını bütüncül biçimde değerlendirmek üzere Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonu kuruldu.

Komisyon üyesi ve Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, yaptığı değerlendirmede çocuk adalet sisteminin temel ilkesinin cezalandırma değil, koruma olması gerektiğini vurguladı. Özcan, “Hukukumuz çocuğu suçlu değil, suça sürüklenen olarak tanımlar. Bu nedenle hedef, çocuğu cezalandırmak değil; onu korumak, güçlendirmek ve suçun tekrarını önleyecek onarıcı adalet mekanizmalarını devreye sokmaktır” dedi.

YOKSULLUK, GÜVENCESİZ EMEK, BARINMA KRİZİ VE EĞİTİMDEN KOPUŞ KURUCU DİNAMİKLERDİR

Komisyon çalışmalarında önerilen sosyoekolojik modele ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özcan, çocukların suça sürüklenmesinin sınıfsal ve yapısal nedenleri merkeze koymadan ele alınamayacağını ifade etti. Özcan, yoksulluk, güvencesiz emek, barınma krizi ve eğitimden kopuşun tali değil, kurucu dinamikler olduğunu belirterek, bu gerçeklik göz ardı edildiğinde sorumluluğun görünmezleştiğine dikkat çekti.

Özcan ayrıca, kamusal hizmetlerin tasfiyesi, çocuk yoksulluğunu derinleştiren sosyal politika tercihleri ve cezasızlık rejimi sorgulanmadan kalıcı çözümler üretilemeyeceğini vurguladı. “Kamusal politikalar çocukları korumadığında ve onarıcı adalet işletilmediğinde aynı sonuçlarla tekrar tekrar karşılaşmak kaçınılmazdır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

55 YILLIK TERZİ ARMUTÇUOĞLU: “BU MESLEK SEVGİ VE EMEK İSTER’’

2025-12-11 15:11 - Marmaris

CHP’li Öneş Derici’den Akyaka Orman Kampı için sert çıkış

2025-12-11 12:53 - ÇEVRE

Denizli’nin gururu Toprak, 7 yaşında dünya üçüncüsü oldu

2025-12-12 12:43 - Magazin

Espressolab’den Tommy Cash sürprizi

2025-12-17 12:27 - Magazin

Muğla’da bir haftada 44 aranan şahıs yakalandı, 15’i tutuklandı

2025-12-15 14:21 - Asayiş

Petek Dinççöz’ün makyajsız hali göz doldurdu

2025-12-12 16:11 - Magazin

Kütahya’da ’Türk Halk Müziği Yetenek Sınavı’ düzenlendi

2025-12-15 09:32 - Magazin

Damadın arkadaşı düğün hediyesi olarak 100 bin liralık köpek hediye etti

2025-12-12 14:29 - Magazin

Bu kelimeyi herkes kullanıyordu... Artık Mehmet Çevik’ten izin alacaklar

2025-12-14 12:07 - Magazin

Marmaris Devlet Hastanesi’nde gerçeğini aratmayan tatbikat

2025-12-12 17:25 - Asayiş

İlgili Haberler

Vali Ömer Toraman Etili Köyü’nde vatandaşlarla bir araya geldi

20:23 - Genel

Tekirdağ’da Cenaze Hizmetleri Kursu’na yoğun ilgi

18:03 - Genel

Kuşadası Kent Lokantası’nda 2 ayda 8 bin 852 kişiye yemek hizmeti

18:05 - Genel

Başkan Özçelik kazanın başına geçip vatandaşlara aşure ikram etti

17:24 - Genel

KASK: "Kamu çalışanları ekonomik büyüme ve refahtan hak ettiği payı almalı"

17:15 - Genel

Günün Manşetleri

İş arkadaşlarını bıçaklayan sanığa 18 yıl 4 ay hapis

16:40 - Asayiş

Ekipler dane kaybı ve yangın riskine karşı sahada

16:14 - Gündem

10 yıllık hobi nostalji dükkanına dönüştü

15:35 - İnsan

4 kişiyi silahla yaralayan zanlı yakalandı

14:43 - Asayiş

Bir yıllık turizm geliri 65 milyar dolara ulaştı

14:34 - Kültür Sanat