?>

Öğrencilere ’tohumdan sofraya’ tarım eğitimi

ŞANLIURFA'NIN SİVEREK İLÇESİNDEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ, OKUL BAHÇESİNDE KURULAN ÖZEL UYGULAMA ALANINDA HEM TARIMI PRATİK OLARAK ÖĞRENİYOR HEM DE BÖLGENİN GELENEKSEL ÜRÜNLERİNE ALTERNATİF OLARAK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER YETİŞTİRİYOR.

Genel - 3 saat önce

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki lise öğrencileri, okul bahçesinde kurulan özel uygulama alanında hem tarımı pratik olarak öğreniyor hem de bölgenin geleneksel ürünlerine alternatif olarak tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriyor.

Siverek Sultan Alparslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Teknolojileri Alanı öğrencileri, teorik bilgileri pratiğe dökerek dikkat çekici bir projeyi hayata geçirdi. Okul bahçesinde oluşturulan uygulama bahçesi, öğrenciler için adeta bir laboratuvar görevi görüyor.

Öğrenciler, bu alanda lavanta, biberiye ve adaçayı gibi yüksek katma değerli tıbbi ve aromatik bitkileri başarıyla yetiştiriyor. Tohumdan hasada tüm süreci deneyimliyorlar

Öğrenciler, bitkilerin ekiminden bakımına, gelişiminden hasadına kadar tüm tarımsal aşamaları birebir deneyimleme fırsatı buluyor. Bu uygulamalı eğitim sayesinde tarım mesleğini temelden öğrenen gençler, aynı zamanda bölge çiftçisine alternatif ürün yetiştirme konusunda da örnek teşkil ediyor. Son dönemde yapılan hasat çalışmalarıyla toplanan ürünler, yine okul bünyesindeki laboratuvar bölümüne taşınıyor. Burada temizlenip kurutulan ürünler, paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor. Öğrenciler, bu kapsamlı süreçle tarım eğitimini "tohumdan sofraya" felsefesiyle tam anlamıyla öğrenme imkânı yakaladıklarını dile getiriyor. Projenin, gençlerin tarım teknolojilerine olan ilgisini artırması ve mesleki yeterliliklerini güçlendirmesi hedefleniyor.

Siverek Sultan Alparslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Teknolojileri Öğretmeni Mustafa Pekşahin, okul bahçesindeki uygulama alanıyla ilgili yaptığı açıklamada, projenin temel amacının öğrencileri sahaya yönlendirmek olduğunu belirterek, "Bizler tarım öğrencilerimizle birlikte, uygulama alanı olarak belirlediğimiz bahçemizde, daha önce Siverek’imizde ve bölgemizde yetiştiriciliği yapılmayan tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğine geçen yıl itibarıyla başladık. Şu anda da adaçayımızın hem hasadını hem de yeni dikim işlerini başlatmış bulunmaktayız" dedi.

Pekşahin, projenin bölge tarımına katkısını da vurgulayarak, "Bizim en büyük amacımız öğrencilerimizi burada sahaya yönlendirmek ve tarımı onlara uygulamalı olarak göstermek. Aynı zamanda bizim bölgemizi alternatif tarım ürünlerine yönlendirmektir. Bu kapsamda, aromatik bitkilerden olan lavanta, biberiye ve altın otu yetiştiriciliğine de başladık. Öğrencilerimizi sahada görmek hem bizleri mutlu ediyor hem de bölgemizi alternatif tarım yetiştiriciliğine sevk ederek, onlara bilinçli bir şekilde tarımı öğretmek en büyük gayemiz olacaktır" şeklinde konuştu.

Sultan Alparslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdullah İbrahimoğlu ise, "Milli Eğitim Bakanımızın geliştirdiği Türkiye Yüzyılı Maarif Model’inin ’Yetkin ve Erdemli İnsan Yetiştirme’ hedefleri doğrultusunda, okulumuzda yalnızca teorik bilgi değil, aynı zamanda sahada uygulanabilir üretimde de öğrencilerimizi yetiştiriyoruz" dedi.

Müdür İbrahimoğlu, projenin çevresel ve ekonomik faydalarını vurgulayarak, "Okul bahçemizde, kuraklığa dayanıklı lavanta, biberiye ve adaçayı gibi aromatik bitkilerle hem çevre bilinci yüksek, üretken bireyleri eğitiyor hem de bölge tarımı için sürdürülebilir ve katma değerli tarıma öncelik veriyoruz. Bu önemli başarılarından dolayı Tarım Alanı Şefimiz Mustafa Pekşahin’i ve tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Tarım Bölümü 10. Sınıf öğrencisi Melike Dikeç’te, "Biz burada lavanta ve adaçaylarının hasadını yaparak önce kurutma aşamasına geçtik. Kurutma işleminde belirli bir süre bekledikten sonra, şu anda paketleme aşamasındayız. Paketleme işlemlerini tamamladıktan sonra ürünlerimizi tüketilmeye hazır bir şekilde kullanıma sunacağız. Bu süreçle birlikte, bitkilerin tarladan sofraya olan yolculuğunu bizzat deneyimleme imkânı bulduk" şeklinde konuştu.

Tarım Bölümü öğrencisi Ramazan Demir, "Okulumuzun arka bahçesinde lavanta, biberiye, altın otu ve adaçayı gibi aromatik bitkileri yetiştiriyoruz. Özellikle bu sene adaçayımızın hasadını gerçekleştirdik. Dikim aşamasında arkadaşlarımızın hepsinden yardım istemiştik, zaten herkes bize destek oldu. Adaçayının hasadını yaptıktan sonra kurutmak için okulumuzda özel bir oda seçtik. Güneş görmeyen gölge bir alanda kurutma işlemini tamamladık. Bu sayede bitkilerin kalitesini korumayı öğrendik" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris ADD’den Kadın Hakları İçin Anma Töreni

2025-12-05 11:05 - Marmaris

İYİ PARTİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ ERGUN “TÜRKİYE’DE GIDA FİYATLARI DÜNYA GENELİNİN 7 KAT ÜZERİNDE’’

2025-12-08 12:38 - Genel

Muğla’ya mevsimin ilk karı yağdı

2025-12-06 16:31 - Gündem

MARMARİS’TE ÜÇ GEZİ TEKNESİ KARAYA OTURDU

2025-12-05 13:36 - Marmaris

55 YILLIK TERZİ ARMUTÇUOĞLU: “BU MESLEK SEVGİ VE EMEK İSTER’’

2025-12-11 15:11 - Marmaris

CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ ÖNEŞ DERİCİ İKTİDARA VE MADEN ŞİRKETLERİNE ATEŞ PÜSKÜRDÜ

2025-12-08 15:18 - Genel

Marmaris’te son 24 saatte 60 kilogram yağış düştü

2025-12-06 14:29 - Gündem

ÇAMUR RENGİNE BÜRÜNEN DENİZ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

2025-12-06 16:22 - Marmaris

Marmaris’te Kadınların Seçme Hakkı İçin Anlamlı Buluşma

2025-12-09 11:25 - Marmaris

BAŞKAN MANDALİNCİ: “MEVCUT MENFEZLER YOĞUN YAĞIŞI KARŞILAMADA YETERSİZ.”

2025-12-05 17:02 - Genel

İlgili Haberler

Talas Belediyesi’nden villa parseli fırsatı

14:07 - Genel

Başkan Büyükkılıç, Tarım Reformu Genel Müdürü Yıldız’ı ağırladı

14:08 - Genel

MHP’li Özdemir: "Basın kartı bulunmayan veya kurumsal bir kimlik altında akredite edilmemiş şahısların basın faaliyeti adı altında yürüttükleri çalışmaların engellenmeli"

14:07 - Genel

Büyükşehir’in Halk Ege Et modeli Türkiye’ye örnek oluyor

14:01 - Genel

Nuray Tekinsoy toprağa verildi

13:56 - Genel

Günün Manşetleri

Araç Çarptı, “Şans” Ameliyatla Hayata Tutundu

10:57 - Sağlık

Dilencinin üzerinden 3 bin 731 TL para çıktı

10:34 - Asayiş

Düğünden 6 gün sonra gelinin altınları alıp kaçtı iddiası

10:26 - İnsan

Antalyaspor ile Galatasaray 59. randevuda

10:21 - Spor

Araç farına gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

16:43 - Asayiş