?>

Prof. Ercan: Tuz Gölü'ndeki Gayzer çok önemli

Aksaray'ın Tuz Gölü havzasında bulunan bir tarlada yer altından fışkıran suyun bir süre sonra durarak geri çekilmesiyle ilgili konuşan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan buranın bir gayzer olduğunu belirterek, turizm ve yanardağ bilimi açısından üzerinde durulması gerektiğini söyledi.

ÇEVRE - 2 yıl önce

Aksaray'ın Tuz Gölü havzasında bulunan bir tarlada yer altından fışkıran suyun bir süre sonra durarak geri çekilmesiyle ilgili konuşan Jeofizik Yüksek Mühendisi Deprem Bilimcisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan buranın bir gayzer olduğunu söyledi. Ercan, “Bu durum çok önemli olup bence turizm ve yanardağ bilimi açısından üzerinde durulması gerekir” dedi.

DHA’nın haberine göre Tuz Gölü Havzası'ndaki Yeşilova beldesinde bir tarlada yer altından çıkan su, önce yaklaşık 15 metre çapındaki bir alana yayılıyor. Belirli bir süre sonra su akışı kesilip, geri çekilerek kayboluyor. Çevredeki çiftçiler de bu durumdan tedirgin” şeklindeki haberle ilgili Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan YENİ SAYFA’ya açıklama yaptı.

 

ERCAN: BU BİR GAYZERDİR

Türkiye’de daha önce bir Gayzer rapor edildiğini duymadığını belirten Prof. Ercan, “Anlatıldığı şekliyle bu bir gayzer” diyerek şöyle konuştu: “Gayzerler şöyle oluşur. Özellikle yanardağ bölgelerinde yanardağ patlaması için hazırlanan yere çok sığ, yaklaşık 100 -150 metre kadar bir mama odasında yer altındaki lavlar toplanır ve orada birikirler. Patlamadan önce eğer yeryüzünde bir çatlak ve yeraltı suları varsa o yeraltı suları mağma odasına kadar gelir. Mağma odasındaki sıcaklık 1000 ile 2000 santigrat derecedir ve oraya cazzzz diye bir sıcaklıkla vurur ve birden oradan aldığı yüksek basınçla yüzeyden püskürür. Gayzer ya da Türkçesiyle püskürtü olayı budur. Bu olay da bundan ibarettir ve çok önemlidir. Bence turizm açısından ve yanardağ bilimi açısından üzerinde durulması gerekir.”

Haftanın Öne Çıkanları

MUĞLA’DA DENİZE GİRİLECEK 145 MUHTEŞEM YER

2024-08-23 16:13 - Turizm

Köyceğiz olağanüstü kuraklıkla karşı karşıya

2024-08-22 14:47 - Gündem

Muğla’ya iki yeni KYK yurdu: Kapasite 14 bin 611’e ulaştı

2024-08-24 10:35 - Genel

YANAN ORMANDA ÇAM BALI ÜRETİMİ ANCAK 40 YIL SONRA

2024-08-21 12:09 - Asayiş

MARMARİS'İN EN LEZZETLİ NOKTASI: MACROCENTER KAPILARINI AÇTI!

2024-08-23 14:46 - Genel

Çevre dostu gemilere teşvik desteği

2024-08-20 15:11 - ÇEVRE

Çankırı’daki orman yangını hızla büyüyor: 4 köy tahliye edildi

2024-08-19 20:19 - Asayiş

Yedi Uyurlar ve efsaneler şehri: TARSUS

2024-08-22 12:37 - Gezi

ÜLKE CAYIR CAYIR YANIYOR  

2024-08-19 12:50 - Asayiş

Marmaris'te Üniversite Öğrencilerine 5 Yıldızlı Yurt

2024-08-23 15:10 - Eğitim

İlgili Haberler

MARMARİS KUMLUBÜK’TE DOĞA KATLİAMI

16:09 - ÇEVRE

Batan tur teknesi deniz kirliliği endişesi yaratıyor

20:40 - ÇEVRE

İmdat Avcı’dan Koylar’da örnek çevre temizliği

20:37 - ÇEVRE

KAYMAKAM NURULLAH KAYA'NIN 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MESAJI

17:25 - ÇEVRE

Bodrumlu Öğretmenlere Hayati Orman Yangını Eğitimi

11:44 - ÇEVRE

Günün Manşetleri

Samsunspor’dan teknik heyete transfer

16:42 - Spor

Eşyaları dere kenarında bulunan şahıs için arama çalışması başlatıldı

16:18 - Asayiş

BESNİ’DE 50 DÖNÜMLÜK ALAN YANDI

16:04 - Asayiş

SİVAS’TA ETKİLİ OLAN DOLU VE SAĞANAK YAĞIŞ HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

16:03 - Gündem

Yıldırım’da düşünen ve üreten gençler yetişiyor

14:58 - Siyaset