?>

"Aşırı düşünme ile başa çıkmak mümkün"

Dr. Bahçe, aşırı düşünmenin yaygın bir sorun olduğunu belirterek, mindfulness, erteleme, dikkat dağıtma ve profesyonel yardım gibi başa çıkma yöntemlerini önerdi.

Sağlık - 3 saat önce

Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, aşırı düşünmenin (overthinking) çağın en yaygın psikolojik sorunlarından biri haline geldiğini ve zihinsel sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkilediğini belirtti. VM Medical Park Samsun Hastanesi Uzmanı Dr. Bahçe, kişilerin bir durumu veya olayı gereğinden fazla analiz etmesinin ve düşüncelerini sürekli zihninde tekrar etmesinin aşırı düşünmenin temel belirtileri arasında yer aldığını kaydetti.

Aşırı düşünmenin genellikle kaygı, stres ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarla yakından ilişkili olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Bahçe, bireylerin geçmişteki olumsuz deneyimler veya geleceğe dair belirsizlikler hakkında aşırı endişe duyabileceğini söyledi. Bu durumun zihinsel yorgunluğun yanı sıra baş ağrısı, mide bulantısı ve uyku problemleri gibi fiziksel rahatsızlıklara da yol açabileceğine dikkat çekti. Uzm. Dr. Bahçe, kişilerin çözüm bulma çabasıyla düşüncelerinin kontrolünü kaybederek daha fazla kaygıya neden olan bir döngüye girebildiğini vurguladı.

Aşırı düşünmenin kökeninde anksiyete, depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluklar gibi psikolojik bozuklukların olabileceğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, mükemmeliyetçilik ve kontrol ihtiyacı gibi kişilik özelliklerinin de bu duruma zemin hazırlayabileceğini ifade etti. Genetik ve nörolojik faktörlerin de bireyin aşırı düşünmeye yatkınlığında rol oynayabileceğini söyledi.

Aşırı düşünmenin sadece bireysel sağlığı değil, sosyal ilişkileri de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Bahçe, sürekli analiz yapma ve küçük detaylara takılma eğiliminin ilişkilerde güvensizlik ve yanlış anlamalara yol açabileceğini belirtti. Bu durumun sosyal ve iş yaşamını da olumsuz etkileyebileceğini, odaklanma güçlüğü ve performans düşüşüne neden olabileceğini ifade etti.

Uzm. Dr. Bahçe, aşırı düşünmeyle başa çıkma stratejileri konusunda şu bilgileri paylaştı: "Mindfulness yani farkındalık teknikleri, anı yaşamayı ve düşünceleri yargılamadan gözlemlemeyi sağlayarak zihni sakinleştirir ve düşünce döngülerini kontrol altına alır. Derin nefes alma egzersizleri, meditasyon ve yoga da zihinsel rahatlama sağlayabilir. 'Düşünceyi erteleme' yöntemi, belirli bir zamanda endişelere odaklanıp diğer zamanlarda uzak durmayı hedefler. Yürüyüş, yeni hobiler edinmek gibi dikkat dağıtıcı aktiviteler de zihni meşgul ederek aşırı düşünmeyi engelleyebilir."

Profesyonel yardım almanın da önemli bir adım olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Bahçe, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) gibi psikoterapi yöntemlerinin olumsuz düşünce kalıplarını tanıma ve değiştirme konusunda yardımcı olabileceğini söyledi. Uzman bir terapistin rehberliğinde uygulanan terapinin aşırı düşünme durumunu kontrol altına almada etkili olabileceğini belirtti.

Son olarak Uzm. Dr. Bahçe, aşırı düşünmenin çağın yaygın bir sorunu olduğunu ve zihinsel sağlığı ciddi şekilde etkileyebileceğini yineleyerek, farkındalık, bilişsel terapi ve sosyal destek gibi stratejilerle bu durumla başa çıkmanın mümkün olduğunu ifade etti. Aşırı düşünmenin olumsuz etkilerini azaltmak için profesyonel yardım almanın ve sağlıklı başa çıkma yöntemlerini kullanmanın önemini vurguladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Müşteriler Tarçın'lı Taksi İstiyor

2025-05-03 15:33 - İnsan

Marmaris'te Motosiklet Çarpan 12 Yaşındaki Çocuk Öldü

2025-05-06 11:04 - Marmaris

Eski Uzman Çavuşlar Okullarda Güvenliği Sağlayacak

2025-05-07 13:41 - Gündem

YABAN DOMUZLARI İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

2025-05-05 13:41 - Gündem

Marmaris Belediyesi'nde Yeni Başkan Yardımcısı

2025-05-06 15:49 - Marmaris

YAĞMUR ALTINDA DENİZ DİBİ TEMİZLİĞİ

2025-05-03 14:58 - Gündem

MUĞLA'DAKİ ORGAN BAĞIŞI İZMİR'E NAKLEDİLDİ

2025-05-03 12:27 - Sağlık

On ayrı suçtan aranan şahıs JASAT operasyonuyla yakalandı

2025-05-04 14:31 - Asayiş

SAFRA KESESİNDEN 491 TAŞ ÇIKTI

2025-05-09 10:12 - Sağlık

Sakartepe Rampasında Kaza

2025-05-06 09:45 - Asayiş

İlgili Haberler

Vücut dönüp kendine saldırıyor: Lupus hastalığı bu organları vuruyor

13:23 - Sağlık

Minik Aybars'ın Bağırsaklarından 7 Mıknatıs Çıkarıldı

13:26 - Sağlık

Etlik Şehir Hastanesi’nde ‘Ulusal Bütünleşik 2’nci Hemşirelik Ebelik Kongresi’ düzenlendi

13:08 - Sağlık

Erzurum’da "Beyin ölümü tespiti ve donör bakımı farkındalık" sempozyumu düzenlendi

13:05 - Sağlık

Uzmanlar uyardı: ’’Ateş bir hastalık değil bulgudur, vücudun savunma mekanizmasıdır’’

12:50 - Sağlık

Günün Manşetleri

"Paşa" Kurbanlık Piyasasının Gözdesi Oldu

13:28 - Gündem

Minik Aybars'ın Bağırsaklarından 7 Mıknatıs Çıkarıldı

13:26 - Sağlık

Göçerlerin Zorlu Yolculuğu Başladı

13:26 - Gündem

Güvenli Olmayan Gıdaların Tehlikeleri Hatırlandı

11:55 - Sağlık

3 Yaşındaki İkizlerden Resim Sergisi

11:46 - Kültür Sanat