?>

"Deniz seviyesi yükseliyor, yapılarda bu faktör göz önünde bulundurulmalı"

Yakın doğu üniversitesi’nde gerçekleştirilen sempozyumda, amerika birleşik devletleri’nin önde gelen mühendislik firmalarından simpson gumpertz & heger’da görev yapan mühendisler deniz yapılarını ele aldı. Yüksek mühendis allison c. Digregorio, "deniz seviyesi yükseliyor, yapılar tehlikede" dedi.

Gündem - 2 ay önce

Yakın Doğu Üniversitesi’nde gerçekleştirilen sempozyumda, Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen mühendislik firmalarından Simpson Gumpertz & Heger’da görev yapan mühendisler deniz yapılarını ele aldı. Yüksek Mühendis Allison C. DiGregorio, "Deniz seviyesi yükseliyor, yapılarda bu faktör göz önünde bulundurulmalı" dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği Fakültesi ile Yakın Doğu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (NERITA) iş birliğinde düzenlenen ‘Deniz Mühendisliği: Rutinden Krize’ sempozyumu, alanın uzmanlarını bir araya getirdi. Sempozyumda, kıyı ve liman mühendisliği alanındaki güncel gelişmeler tartışıldı.

Yoğun katılımla gerçekleşen sempozyumda; Amerika Birleşik Devletleri’nin mühendislik, tasarım ve yapılandırma alanlarında önde gelen mühendislik firmalarından "Simpson Gumpertz & Heger"da çalışmalar yürüten Yüksek Mühendis Allison C. DiGregorio ve Dolunay Öniz sunumlarıyla katılımcılara bilgi aktardı. İki oturumda gerçekleşen sempozyum, Yakın Doğu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Başkanı Prof. Dr. Murat Özgören’in moderatörlüğünde yapıldı.

Sempozyumun ilk oturumunda Allison C. DiGregorio, "Sahil yapıları mühendisliği değerlendirmeleri" konusunu ele alırken; ikinci oturumda Dolunay Öniz, ’Şubat 2023’teki depremlerden etkilenen Türkiye’nin güneydoğusundaki deniz yapıları üzerine saha gözlemlerini’ paylaştı. Soru cevap bölümüyle son bulan sempozyumun sonunda Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Umut Aksoy, Allison C. DiGregorio ve Dolunay Öniz’e teşekkür belgesi takdim etti. Deniz yapılarının tasarımında iklim değişikliği etkisi

Deniz mühendisliği alanındaki temel yapıların tasarımında dikkate alınması gereken faktörleri ele alan Yüksek Mühendis Allison C. DiGregorio, iskelelerden rıhtımlara, dalgakıranlardan kuru havuzlara kadar geniş bir yelpazede kullanılan mühendislik tekniklerini açıkladı. Deniz mühendisliğinin en büyük zorluklarından birinin yükselen deniz seviyeleri, kıyı gelişimi ve eski sanayi alanlarının yeniden yapılandırılması olduğunu belirten DiGregorio, "Deniz yapıları, yalnızca dalgalar ve akıntılar değil, aynı zamanda sismik riskler ve endüstriyel atıklarla kirlenmiş zeminler gibi çeşitli mühendislik zorluklarıyla da başa çıkmak zorundadır" dedi. Özellikle, deprem riski yüksek bölgelerde kıyı yapılarının dayanıklılığını artırmak için derin zemin karışımı (DSM), ankraj sistemleri ve kazıklı rıhtım tasarımlarının önemine vurgu yaptı. DiGregorio, dünyadan örnekler vererek gerçekleştirilen zemin güçlendirme çalışmalarının detaylarını paylaştı. "Deniz yapılarının tasarımında, 75 yıllık bir kullanım ömrü hedeflenirken, iklim değişikliği ve deniz seviyesi yükselmesi gibi faktörleri göz önünde bulundurmak kritik bir gereklilik haline geldi" diyen DiGregorio, sürdürülebilir ve uzun vadeli çözümlerin önemine dikkat çekti. DiGregorio, deniz yapılarının yalnızca mühendislik açısından değil, toplumsal ve ekonomik açıdan da büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Toprak sıvılaşması büyük risk

2023 yılının Şubat ayında Türkiye’deki depremlerden etkilenen güneydoğudaki deniz yapıları üzerine gerçekleştirdiği saha gözlemlerini paylaşan Yüksek Mühendis Dolunay Öniz ise sunumunda ekibiyle bölgede yürüttükleri incelemelerin sonuçlarını paylaşarak İskenderun ve çevresindeki limanlar, iskeleler ve dolgu alanlarının deprem karşısındaki performansını değerlendirdi. Özellikle kazıklı yapıların genel olarak dayanıklı kaldığını belirten Öniz, "Toprak sıvılaşması, oturmalar ve yatay deformasyonlar yaygın olarak gözlemlendi" diyerek, sahil yapılarının maruz kaldığı hasarlara dikkat çekti. Depremin ardından limanların lojistik açıdan kritik bir rol üstlendiğini ifade eden Öniz, "Limanlar, acil yardım malzemelerinin ulaştırılması ve barınma desteği sağlanması açısından büyük önem taşıdı" dedi. Ayrıca, bölgede hızlı onarım süreçlerinin, sahada inşaat ekipmanı ve malzeme bulunmasının avantajlarıyla desteklendiğini vurguladı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te milyon dolarlık guletler tarlalarda üretiliyor

2025-02-19 16:21 - Marmaris

Soma’da "Ya santral kapatılsın ya filtre takılsın"

2025-02-25 14:12 - ÇEVRE

Marmaris Belediyesi’nden Sinpaş GYO’ya İzin İptali

2025-02-20 10:43 - Marmaris

Marmaris Halk Kafe’de 5 ayda DEV zam

2025-02-24 12:11 - Marmaris

Balıkesir’de Kent Lokantası törenle açıldı

2025-02-19 16:19 - Ekonomi

Marmaris sahilinin sevimli müdavimleri

2025-02-20 17:08 - Marmaris

Muğla'da Destek Bütçesi %70 Arttı!

2025-02-20 15:43 - İnsan

Tokat’ta trafik kazası: 5 yaralı

2025-02-23 15:31 - Asayiş

CAN YÜCEL’İN İZİNDE ESKİ DATÇA: TAŞ EVLER VE EFSANEVİ GÜZELLİK

2025-02-22 13:03 - Kültür Sanat

HALK OTOBÜSLERİ İÇİN ÖZEL ŞERİT UYGULAMASINDA 2. ETABA GEÇİLDİ

2025-02-21 15:54 - Ulaşım

İlgili Haberler

Gaziantep’te sağanak ve dolu etkili oldu, şimşekler geceyi aydınlattı

23:53 - Gündem

Bayburt’ta kuvvetli rüzgar evlerin çatılarını uçurdu

23:02 - Gündem

Karabük’te sağanak ve dolu etkili oldu

22:04 - Gündem

Samsun’da ’kuvvetli yağış’ uyarısı

22:05 - Gündem

Yozgat’ta dolu yağışı yüksek kesimleri beyaza bürüdü

21:47 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivasspor’da Jan Bieganski ameliyat oldu

17:21 - Spor

A Milli Kadın Basketbol Takımı’nın aday kadrosu açıklandı

17:20 - Spor

Okul inşaatında tarihi su sarnıcı ortaya çıktı

17:13 - Gündem

Bahar geldi, piknik sezonu açıldı, hayati kene uyarıları

16:36 - Gündem

Evladı kazada ağır yaralanan annenin acı feryadı

16:14 - Asayiş