?>

Çocuklar İçin Okula Sağlıklı Başlangıç Rehberi

Okulların açılmasına sayılı günler kala, çocukların sağlıklı bir eğitim dönemi geçirmesi için anne-babalara önemli görevler düşüyor.

Sağlık - 2 ay önce

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Uçar, okulların açılmasına günler kala çocukların sağlıklı bir eğitim dönemi geçirmesi için velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Uçar, okula başlamadan önce yapılacak genel sağlık kontrollerinin öğrenim hayatında kayıpların önüne geçebileceğini belirtti.

Okulların açılmasına sayılı günler kala, çocukların sağlıklı bir eğitim dönemi geçirebilmeleri için okula başlamadan önce genel bir sağlık taramasından geçirilmesi büyük önem taşıyor. Göz, işitme ve kan tahlili gibi rutin kontrollerin yapılmaması, öğrenme sürecinde ciddi aksamalara hatta öğrencinin bir eğitim yılını verimli geçirememesine ve aldığı eğitimin seviyesinin düşmesine neden olabiliyor. Düzenli sağlık kontrolleri, doğru beslenme alışkanlıkları, yeterli su tüketimi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi, çocukların hem akademik başarısı hem de psikolojik uyumu açısından büyük önem taşıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Uçar, çocukların okula başlamadan önce rutin kan seviyelerini, anemilerini ve demir eksikliklerine bakılması gerektiğini söyleyerek, "Görme ve işitme sıkıntıları çeken bir çocuk bir eğitim yılını verimli geçiremeyebilir. Bu durum o çocuğun o dönemki aldığı eğitimin seviyesini de düşürür" dedi.

"Sağlık kontrolleri önemlidir"

Tuğçe Uçar, çocuklarda fark edilemeyen bir problemin çocuğun öğrenim hayatını ciddi şekilde etkileyebileceğini belirterek, "Okul çağındaki çocuklarımız için düzenli sağlık kontrolleri çok önemlidir. Yılda bir kez mutlaka kan tahlilleri yapılmalı, göz ve işitme muayeneleri de ihmal edilmemeli. Çünkü bu alanlarda fark edilmeyen bir problem, çocuğun öğrenmesini, algısını ve dikkatini ciddi şekilde etkileyebilir. El hijyeni de çocukların hastalıklardan korunmasında en basit ama en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle okuldan geldiklerinde ya da toplu alanlarda oynadıktan sonra ellerini yıkamayı alışkanlık haline getirmeleri, yıl boyunca geçirecekleri enfeksiyon sayısını büyük ölçüde azaltır. Kahvaltıya ayrıca önem vermeliyiz. Pek çok aile bana ‘çocuğum kahvaltı yapmıyor’ diye geliyor. Aslında çocuklar için kahvaltıyı keyifli hale getirmek mümkün. Mesela renkli tabaklar kullanmak ya da iki üç farklı besin alternatifi sunmak onların iştahını açabiliyor. Beslenme düzeninde her gün mutlaka taze meyve ve sebzeler yer almalı. Okul menülerini takip edin. Eğer Beslenme çantasını siz hazırlıyorsanız içinde mevsim sebze ve meyvelerine yer açmayı unutmayın. Ayrıca çocukların günde ortalama 1-1,5 litre su içmeleri gerekiyor. Hava sıcaksa ya da çok hareket etmişlerse bu miktar daha da artmalı. Çünkü susuz kalan çocuk derste daha çabuk yorulur ve dikkatini toparlamakta zorlanır" dedi.

"Psikolojik hazırlık çok önemlidir"

Uçar, okuldan dönen çocuğu hemen farklı aktiviteler ile doldurulmaması gerektiğini söyleyerek, "Eve dönen çocuğunuzu hemen farklı aktivitelerle doldurmayın. Okulda zaten dersler ve etkinliklerle yoğun bir gün geçiriyorlar. Eve geldiklerinde biraz serbest zaman bırakmak, onların dinlenmesine ve rahatlamasına yardımcı olur. Son olarak, özellikle ilkokula yeni başlayacak ya da okul değiştirecek çocuklar için psikolojik hazırlık çok önemlidir. Çocuğunuzla okul hakkında konuşun, kaygılarını paylaşmasına izin verin. ‘Okul çok zor olacak’ demek yerine ‘okulda yeni arkadaşların olacak’ gibi motive edici cümleler kurun. Böylece uyum süreci çok daha kolay geçer. Öncelikle çocukların okula başlamadan önce rutin kan seviyelerini, anemilerini ve demir eksikliklerini görmek isteriz. Zihinsel fonksiyonları açısından da b12 vitamini seviyelerini kontrol etmek isteriz. Çocuklarda D vitamini eksikliği çok sık karılaştığımız bir durum D vitamini büyümeyi, gelişmeyi ve bağışıklık sistemini etkileyen bir vitamin. Okul öncesinde eksiklik varsa bunu da tamamlamamız gerekir. Tiroid fonksiyonu testlerini de takip ediyoruz" diye konuştu.

"Zihinsel fonksiyonlarına bakıyoruz"

Okul öncesinde eksiklikler varsa tamamlanması gerektiğini ifade eden Uçar, "Öncelikle çocukların okula başlamadan önce rutin kan seviyelerini, anemilerini ve demir eksikliklerini görmek isteriz. Zihinsel fonksiyonları açısından da B12 vitamini seviyelerini kontrol etmek isteriz. Çocuklarda D vitamini eksikliği çok sık karılaştığımız bir durum D vitamini büyümeyi, gelişmeyi ve bağışıklık sistemini etkileyen bir vitamin. Okul öncesinde eksiklik varsa bunu da tamamlamamız gerekir. Tiroid fonksiyonu testlerini de takip ediyoruz. Çocuğun farkında olmadan yaşadığı görme ve işitme sorunu okuldaki dikkatini ve algısını çok ciddi derecede etkiler" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Kestane Bahçesi Kenevir Tarlasına Dönüştürülmüş

2025-08-30 13:50 - Asayiş

Kuşadası’nda sene başı müdürler kurulu toplantısı yapıldı

2025-08-31 10:43 - Genel

Marmaris’te 233. Kez İntihar Girişimi

2025-09-04 15:52 - Marmaris

Marmaris Evren Paşa İlkokulu Yeniden Yapılıyor

2025-09-04 11:55 - Marmaris

Menteşe, 30 Ağustos'u Büyük Bir Coşkuyla Kutladı

2025-08-30 12:03 - Genel

MUĞLA'DAN TOKYO'DAKİ OLİMPİYATLARA 6 SPORCU

2025-08-29 14:21 - Spor

Milas Belediyesi'nden Yol Yapım Seferberliği

2025-09-04 13:38 - Ulaşım

DALAMAN'A 30 YENİ HİZMET ARACI

2025-09-03 11:03 - Ulaşım

MARMARİS'TE KASK TAKMAYANLAR HAYATINI KAYBEDİYOR

2025-08-30 13:42 - Marmaris

TCSG-310 BOTU VE TCG İMBAT MARMARİS’TE ZİYARETE AÇILDI

2025-08-30 13:11 - Marmaris

İlgili Haberler

MUSKİ Fethiye’deki arızayı giderdi

14:12 - Sağlık

SATKOF Başkanı Bay’dan Sultan Raev’e ziyaret

13:42 - Sağlık

Uzmanından uyarı: "Göz alerjisi göz kuruluğuna yol açabilir"

13:30 - Sağlık

Prof. Dr. Ömer Özkan’a TÜBA Şeref Üyeliği beratı takdim edildi

12:39 - Sağlık

İçsel Direnç: Atalet ve Ertelemenin Psikolojisi

12:14 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bu Fırında Ekmeğe Zam Yok

11:46 - Genel

Yalnız yaşayan yaşlı adam evinde ölü bulundu

11:42 - Asayiş

Ev sahibiyle kiracının ’çöplüğe dönmüş bahçe’ kavgası

10:43 - İnsan

Çalınan pat pat jandarma tarafından 2 günde bulundu

10:39 - Asayiş

Göztepe, skor üretmekte zorlanıyor

10:29 - Spor