?>

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde endoskopik ultrasonografi ile sindirim sistemi hastalıklarının erken tanı ve tedavisi mümkün

Sanko üniversitesi hastanesi’nde endoskopik ultrasonografi ile sindirim sistemi hastalıklarının erken tanı ve tedavisi mümkün

Sağlık - 2 ay önce

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde sindirim sistemi hastalıklarının erken tanı ve tedavisinde gelişmiş görüntüleme yöntemi olan Endoskopik Ultrasonografi (EUS) kullanılmaya başlandı.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Gastroenteroloji Bilim Dalı’nda görev yapan Doç. Dr. Sezgin Barutçu, "Endoskopik ultrasonografi (EUS), sindirim sistemi hastalıklarının erken tanı ve tedavisinde kullanılan gelişmiş bir görüntüleme yöntemidir" dedi.

Bu tekniğin, endoskopi (Kameralı inceleme) ile ultrasonun birleşiminden oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Barutçu, işlemle ilgili şu bilgileri verdi:

"İşlem ucunda bir ultrason probu bulunan ince ve esnek bir endoskop aracılığı ile yapılmaktadır. Ağız veya anüs yoluyla sindirim kanalına ilerletilerek yapılan bu inceleme sayesinde sindirim sistemi duvarları ve çevresindeki organlar (Pankreas, safra yolları, karaciğer, lenf düğümleri) detaylı bir şekilde görüntülenebilmektedir. İşlem genellikle sedasyon veya hafif anestezi altında yapıldığı için hasta ağrı hissetmez."

Endoskopik ultrasonografinin avantajları

EUS ile yapılan incelemelerde, dışarıdan yapılan ultrasonlara göre daha net ve yüksek çözünürlüklü görüntü sağlandığını belirten Doç. Dr. Barutçu, avantajlarıyla ilgili şunları söyledi:

"Detaylı inceleme ile sindirim sistemi ve çevresindeki organların kanserlerinin erken teşhisine imkân sağlayan bu işlem, tümörlerin boyutunu, yayılımını ve lenf düğümlerine sıçrayıp sıçramadığını belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle tomografi ile tespit edilemeyen küçük pankreas kanserlerinin tanısında bize çok yardımcı olabilmektedir. Pankreas kanserlerinin tedavisinde en önemli nokta bu kanserlerin erken evrede tespit edilmesidir. EUS sayesinde bu kanserleri çok erken evrede tespit ederek, cerrahi yöntemlerle hastalık yayılmadan tamamen çıkarılmasına imkan sağlanabilmektedir. Ayrıca tespit edilen kist ve tümörlerden aynı seansta biyopsi alma imkânı sunarak kesin tanıya da yardımcı olmaktadır."

Endoskopik ultrasonografinin tanı koymada yararlanıldığı hastalıklar

Doç. Dr. Barutçu, EUS’un tanı konulmasında yararlanıldığı hastalıkları şöyle gruplandırdı:

"Sindirim Sistemi Kanserleri: Yemek borusu (Özofagus) kanseri, mide kanseri, pankreas kanseri, safra yolu ve safra kesesi kanserleri, rektum ve kolon kanseri. Pankreas Hastalıkları: Pankreas kistleri (İyi huylu veya kötü huylu olup olmadığının belirlenmesi), pankreatit (Pankreas iltihabı) ve komplikasyonları, pankreas tümörleri ve kitleleri. Safra Yolları ve Safra Kesesi Hastalıkları: Safra taşları ve çamuru (Geleneksel ultrason ile tespit edilemeyen küçük taşlar), safra yolu tümörleri ve darlıkları. Mide ve Bağırsak Hastalıkları: Submukozal lezyonlar (Mide veya yemek borusunda duvar içinde gelişen kitleler), gastrointestinal (Sindirim sistemi) stromal tümörler (GIST). Lenf Düğümleri ve Yayılım Değerlendirmesi: Sindirim sistemi çevresindeki lenf düğümlerinin büyümesinin değerlendirmesi ve biyopsi alınması için kullanılabilir. Özellikle kanserin yayılımı hakkında önemli bilgiler sağlar. Rektum ve Anüs Hastalıkları: Rektum kanseri ve evrelemesi, anal fistül ve apselerin değerlendirilmesi, iyi huylu veya kötü huylu rektal kitleler."

Endoskopik ultrasonografinin tedavisinde kullanıldığı hastalıklar

Doç. Dr. Barutçu, EUS’un tedavi amaçlı kullanıldığı hastalıkları ile ilgili olarak ise şu bilgileri verdi:

"Endoskopik Ultrasonografi ile pankreatit (Pankreas iltihabı) sonrası gelişen pankreas psödokistleri ve pankreas absesi gibi sıvı birikimleri boşaltılabilmektedir. Pankreas kanseri ve kronik pankreatitte ağrıyı hafifletmek için sinir blokajları yapılabilmektedir. Safra kesesi iltihabı olup ameliyat için oldukça riskli olan hastalarda safra kesesindeki iltihabın boşaltılabilmesi için kullanılabilmektedir. Safra kesesine stent takılıp safra kesesi iltihabı tedavi edilebilmektedir. Bunların dışında pankreas kanseri, mide kanseri veya mide ülseri nedeniyle mide çıkışında tıkanıklık olan ve cerrahiye uygun olmayan hastalarda mide ve jejunum (İnce bağırsağın bir parçası) arasına stent yerleştirilerek hastaların beslenmesine imkan sağlanabilmektedir. Ayrıca radyofrekans ablasyon (RFA) ya da alkol enjeksiyonu gibi yöntemlerle bazı tümörler küçültülebilmektedir."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Soma’da "Ya santral kapatılsın ya filtre takılsın"

2025-02-25 14:12 - ÇEVRE

Artvin’de kar kalınlığı 2 metreyi aştı

2025-02-26 13:13 - Gündem

Marmaris Halk Kafe’de 5 ayda DEV zam

2025-02-24 12:11 - Marmaris

Milas’ta Oto Galerinin Önünde Silahlı Saldırı

2025-02-27 16:36 - Asayiş

Tokat’ta trafik kazası: 5 yaralı

2025-02-23 15:31 - Asayiş

CAN YÜCEL’İN İZİNDE ESKİ DATÇA: TAŞ EVLER VE EFSANEVİ GÜZELLİK

2025-02-22 13:03 - Kültür Sanat

HALK OTOBÜSLERİ İÇİN ÖZEL ŞERİT UYGULAMASINDA 2. ETABA GEÇİLDİ

2025-02-21 15:54 - Ulaşım

MİLAS-BODRUM HAVALİMANINDAN REKOR PERFORMANS

2025-02-21 13:24 - Ulaşım

KİLİMANJARO DAĞI’NDA TÜRK BAYRAĞI DALGALANDI

2025-02-25 13:11 - Marmaris

Durali ve Hanife’nin 77 yıllık efsane evliliği

2025-02-25 13:30 - Marmaris

İlgili Haberler

Çocuklarda Yanlış Giyim Hastalık Davetiyesi Çıkarabilir

16:27 - Sağlık

TİP 1 DİYABET HASTALIĞI SPORCU OLMANIN ÖNÜNDE BİR ENGEL DEĞİL

15:56 - Sağlık

Dünyada 18’nci, Türkiye’de ilk: 4 yaprakçıklı aort kapağına TAVİ operasyonu

14:42 - Sağlık

Kocaeli’de ASM sayıları artıyor: Hedef bin

13:10 - Sağlık

Başkan Eyüp Kahveci’den KSBÜ Engelsiz Yaşam Merkezi’ne destek ziyareti

12:52 - Sağlık

Günün Manşetleri

Arızalanan motorbotta mahsur kalan 3 kişiyi deniz polisi kurtardı

16:32 - Asayiş

Çocuklarda Yanlış Giyim Hastalık Davetiyesi Çıkarabilir

16:27 - Sağlık

Kütahya’da 4,2 büyüklüğünde deprem

16:19 - Genel

Şahin'den Sultan Abdülhamid Han'a Yönelik Sözlere Sert Tepki

16:16 - Genel

3.8 Ton Ele Geçirildi Midye Ele Geçirildi

16:01 - Asayiş