?>

Sobesos Antik Kenti’nde kazılar 23 yıldır devam ediyor

Sobesos antik kenti'nde kazılar 23 yıldır devam ediyor

Kültür Sanat - 4 ay önce

Kapadokya bölgesinde 2002 yılında kaçak kazı sonucu bulunan Sobesos Antik kentinde kazılar 23 yıldır devam ediyor. Bu güne kadar yürütülen kazı çalışmalarında mozaiklerle süslenmiş 4. yüzyıl Roma dönemine ait binalar, hamam, toplantı salonları, kaya mezarları, tandır ve diğer yerleşim alanları gün yüzüne çıkarıldı.

NEVÜ’nün bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşma vizyonu doğrultusunda, üniversitenin İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ile Ürgüp Müze Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen kazılar, Kapadokya’nın kültürel ve tarihi mirasına bilimsel derinlik kazandırıyor.

Kazı alanında çalışmaları yakından inceleyen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Rektörü Prof.Dr. Semih Aktekin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisaslaşan bir üniversite olarak NEVÜ’nün sadece eğitim-öğretim faaliyetleriyle değil, bölgenin kültürel değerlerini ortaya çıkaran akademik projelerle de öncü rol üstlendiğini söyledi. Aktekin, kazıların hem akademik bilgi üretimine katkı sağladığını hem de öğrencilere uygulamalı arkeoloji eğitimi sunduğunu belirtti.

NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilsen Şerife Özdemir’in bilimsel danışmanlığında yürütülen kazılara, farklı üniversitelerden araştırmacılar ve arkeoloji bölümü lisans ile yüksek lisans öğrencileri de katılıyor. Bu sayede genç araştırmacılara sahada deneyim kazanma ve bilimsel yetkinlik geliştirme imkânı sunuluyor.

MS 4. yüzyıldan kalma villa, hamam, şapel ve konut alanlarıyla dikkat çeken Sobesos Antik Kenti, zengin mozaik döşemeleri ve mimari yapılarıyla bölgenin önemli arkeolojik merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Damsa Vadisi’nin güney çanağında yapılan keşifler ise yerleşim tarihinin Erken Tunç Çağı’na kadar uzandığını gösteriyor.

Profesyonel Turist Rehberi Derya Aydın’da, Portekiz’den gelen misafirlerinin Sobesos Antik Kentini özellikle görmek istediklerini söyledi. Aydın "Antik şehir misafirlerimizin çok dikkatini çekti. Kapadokya Bölgesinde Roma şehri bulmak çok zor. Misafirlerimiz Avrupa’lı oldukları için geldikleri şehirleri çok iyi biliyorlar. Türkiye hakkında söyledikleri tek şey, derin ve çok zengin bir tarihinin olduğunu söylüyorlar. Sadece Kapadokya Bölgesinin değil Türkiye’nin tarih konusunda zengin olması onları şaşırtıyor" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te barda silahlı kavga: 2 yaralı

2025-09-08 10:04 - Asayiş

Marmaris'teki Silahlı Kavga Cinayetle Sonuçlandı

2025-09-09 12:00 - Marmaris

DALAMAN'A 30 YENİ HİZMET ARACI

2025-09-03 11:03 - Ulaşım

Milas Belediyesi'nden Yol Yapım Seferberliği

2025-09-04 13:38 - Ulaşım

Fas’tan Bayburt’a uzanan aşk hikayesi: İki kardeş çifte düğünle dünyaevine girdi

2025-09-06 08:51 - Magazin

Marmaris’te 233. Kez İntihar Girişimi

2025-09-04 15:52 - Marmaris

Marmaris Evren Paşa İlkokulu Yeniden Yapılıyor

2025-09-04 11:55 - Marmaris

Muğla’da astroloğun gizemli ölümü

2025-09-05 16:15 - Asayiş

Muğla Turizminde Alarm Zilleri Çalıyor

2025-09-09 10:46 - Turizm

Vatandaşlardan Marmaris'e Acil Çözüm Çağrısı

2025-09-03 13:28 - Marmaris

İlgili Haberler

ADEM kursiyerlerine malzeme desteği

20:25 - Kültür Sanat

Vezirköprü Hanımlar Konağı törenle açıldı

17:31 - Kültür Sanat

Kuşadası Belediyesi düzenleyeceği tüm yılbaşı etkinliklerini iptal etti

17:32 - Kültür Sanat

Nişanların asırlık lezzetine resmi koruma: Çorum şekerlemesi tescillendi

16:49 - Kültür Sanat

Merkezefendi Kültür ve Taziye Evinde çalışmalar tamamlandı

16:22 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Büyükşehir Atletlerinden Atatürk Koşusu’nda 11 Madalya

15:09 - Spor

Üretimin Yanında Büyükşehir Var

15:03 - Ekonomi

Fethiye–Ölüdeniz Hattında 4. Etap Tamamlandı

15:03 - Genel

Muğla Havalimanlarında 11 Ayda 9,8 Milyon Yolcu

14:01 - Ekonomi

Muğla İl Jandarması Bir Haftada Binlerce Denetim Yaptı

12:11 - Asayiş