?>

Tarihçi Günaydın: “2. Abdulhamid’e hediye edilen sütun kitabesi hak ettiği yere dikilmeli”

Tarihçi-sosyolog emin günaydın, samsun’un ilk hastanesi olan ‘hamidiye’nin aile yaşam merkezi’ne dönüştürüldüğü alana 2. Abdulhamid’e hediye edilen sütun kitabesinin dikilmesi önerisinde bulundu.

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Sosyolog Emin Günaydın, Samsun’un ilk hastanesi olan ‘Hamidiye’nin Aile Yaşam Merkezi’ne dönüştürüldüğü alana 2. Abdulhamid’e hediye edilen sütun kitabesinin dikilmesi önerisinde bulundu.

2. Abdülhamid tarafından Samsun’da ihtiyacı karşılamak üzere yaptırılan Hamidiye Hastanesi, atıl bir vaziyette duruyordu. Samsun Büyükşehir Belediyesi, yapıyı restore ederek Aile Yaşam Merkezi haline dönüştürüp, tekrar canlandıracak. Tarihçi-Sosyolog Emin Günaydın, yeniden gün yüzüne çıkartılacak yapının bulunduğu alana Samsun halkının o dönemde padişaha hediye ettiği sütun kitabesinin dikilmesinin şık olacağını ifade etti.

Hastanenin tarihinden bahseden Emin Günaydın, “Samsun’da 1895’li yıllarda şehir sakinlerinin ve fakir hastaların tedavi olacağı kapsamlı bir yer bulunmamaktadır. Ancak Samsun Belediyesi adına eski ahşap binada hastane hizmeti verilmeye çalışılmaktadır. Bu da oldukça yetersiz olup fakir hastalar evlerinde kapalı kaldıklarından bir türlü iyileşememektedirler. 2. Abdülhamid tarafından Samsun’a atanan ve Samsun’da 10 yıla yakın mutasarrıflık yapacak olan Halil Hamdi Bey ve Nemlizade Biraderler Şirketinin Samsun şube müdürü olan Hamdi Beyin girişimleri ve halktan toplanan yardım paralarıyla Gureba Hastanesi adıyla, ihtiyaç duyulan yeni hastanenin yapımına 1900 yılında başlanmıştır. Ancak daha sonra Canik Sancağı İdare Meclisi tarafından Hamidiye olarak isimlendirilmesi istenmiştir” dedi. “Hastaneye sahip çıkılması Samsun tarihi açısından önemli”

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü projenin Samsun tarihine sahip çıkılması açısından önemli olduğunu dile getiren Günaydın, “Hastanenin bahçesine Sultan 2. Abdülhamit Han’ın tahta çıkışının 25. yıl hatırası olarak altın kalemle hâk ettirilen bir mermer sütunun münasip bir yere dikilmesi istenmiş ve uygun görülmüştür. Adı geçen mermer sütunlu kitabenin hastanenin bahçesine dikilip dikilmemesi ile ilgili kesin bir kayıt bulunmamaktadır. Canik Gureba Hastanesinin giriş cephesi alınlığı kitabe yerleştirmeye uygun olmasına rağmen kitabe yapıdan bağımsız olarak düşünülmüştür. Canik Gureba Hastanesi bu anlamda istisna oluşturmaktadır. Bu sütun kitabesi Samsun halkının padişaha bir teşekkür, minnet, iltifat ve hediye kitabesi olduğu aşikardır. Eski adıyla Hamidiye en son adıyla Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 2007 yılında geçirdiği bir yangın sonrası yok olmayı beklerken 2023’te Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Aile Yaşam Merkezi haline dönüştürülmesi kararlaştırılmış ve restorasyon çalışmalarına başlanmıştır. Yapılan bu hizmet Samsun tarihine sahip çıkılması noktasında oldukça önemlidir. Bir dönem hastanenin bahçesine dikilmesi düşünülen fakat akıbeti belli olmayan bu güzel mermer sütunlu kitabenin yeni yapılacak aile yaşam merkezinin girişine dikilmesi Samsun adına, tarih adına önemli bir adım olacaktır. Ayrıca hastanenin bahçesinde asırlık 2 adet zeytin ağacı da bulunmaktadır. Bir dönem zeytin memleketi olarak değerlendirilen ve Samsun’un bir mahallesine ismini veren bu zeytin ağaçlarının da koruma altına alınarak anıt ağaç olarak yaşamlarının devam ettirilmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS'İN GURURU HİRA ERCAN 2024 KİCK BOKS DÜNYA KUPASI 2.Sİ OLDU

2024-05-18 16:21 - Spor

KARACASÖĞÜT MÜCADELESİ  MUÇEV E KARŞI BİR KEZ DAHA KAZANILDI

2024-05-23 12:08 - Gündem

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ KADIN PROFESÖRÜ 35 YAŞINDA

2024-05-21 16:05 - Genel

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

2024-05-19 13:31 - Marmaris

YEŞİM CEREN BOZOĞLU 60 KİLO VERDİ!

2024-05-24 17:56 - Magazin

Fatih Erbakan, "Biz sokak hayvanların uyutulmasına kesinlikle karşıyız"

2024-05-24 13:03 - Siyaset

TÜRK İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDEN BÜYÜK ATAK

2024-05-20 12:34 - Ekonomi

KALE SOKAKLARINDA YAZ TEMİZLİĞİ YAPILDI

2024-05-22 14:25 - Marmaris

 PUCCA'NIN EV SAHİBİ DAİRENİN SON HALİNİ PAYLAŞTI

2024-05-24 17:52 - Magazin

MUĞLA’NIN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİ DEĞERE DEĞER KATIYOR

2024-05-20 13:21 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Denizli 2026’ya coşkuyla girdi

00:31 - Kültür Sanat

Tarihi meydan "beyaz gelinliğini" giydi

22:37 - Kültür Sanat

Aydın Büyükşehir Belediyesi minik öğrencileri tiyatro ile buluşturdu

17:03 - Kültür Sanat

Yunusemre Belediyesinden kitap bağış kampanyası

15:28 - Kültür Sanat

Şehit yakınları ve gaziler için "Ay Yıldız" korosu kuruldu

14:55 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan