?>

Tarihi Kaleiçi surları çökme tehlikesiyle karşı karşıya

Antalya'nın tarihi kaleiçi surları her geçen gün daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Surlarda oluşan derin çatlaklar ve yarıklar, yalnızca tarihi yapıyı değil, çevresindeki yapıları, dükkanları ve insanları da tehdit ediyor. Jeoloji mühendisleri odası (jmo) antalya şubesi yönetim kurulu başkanı mustafa karancı, olası bir çökmede büyük bir felaketin yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunarak, "gerekli önlem ve tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Acil yıkılma riski var" dedi.

Kültür Sanat - 2 ay önce

Antalya’nın tarihi Kaleiçi surları her geçen gün daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Surlarda oluşan derin çatlaklar ve yarıklar, yalnızca tarihi yapıyı değil, çevresindeki yapıları, dükkanları ve insanları da tehdit ediyor. Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karancı, bir çökme ihtimalinde büyük bir felaketin yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunarak, "Gerekli önlem ve tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Acil yıkılma riski var" dedi.

Tarihi Kaleiçi bölgesinde yer alan surlar, gözle görülür şekilde çatlaklarla ve yarıklarla dolu. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında 2 gün süren sağanak yağış, Kaleiçi surlarında yıkıntılar oluşturmuş, göçüğün yaşandığı bölgenin üzerinde yer alan bir işletmenin altında ise büyük bir boşluk meydana gelmişti. Son dönemde artan çatlaklar ve yıkılma riskleri, yalnızca tarihi yapıyı değil, çevredeki yapılar, işletmeler ve yoldan geçen insanlar için de tehlike oluşturuyor Konuyla ilgili açıklama yapan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karancı, bu durumun beklenen bir gelişme olduğunu belirterek acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. "Bu yarıklar bizim için sürpriz değil"

Başkan Karancı, surlarda meydana gelen çatlakların, kaya düşmelerinin ve göçmelerin birçok faktöre bağlı olduğunu belirtti. En büyük nedenlerden birinin yağmur sularının falezlere ve surlara etkisi olduğunu dile getiren Karancı, "Bu yarıklar bizler için sürpriz değil. Yüzey sularının güneye doğru akarken karşılaştıkları engellerde neden oldukları tahribat ve falezlerin üzerindeki yapılaşma, bu sorunun temel nedenlerinden biri. Biz bunları daha önce öngördük ve maalesef gerçekleştiğini görüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Karancı, jeolojide ’Günümüz, geçmişin aynasıdır’ prensibine dikkat çekerek, geçmişte yaşanan kaya düşmelerinin günümüzde de devam ettiğini belirtti. Antalya’nın geçmişinde benzer olayların yaşandığını hatırlatan Karancı, "1980’li yıllarda Ordu Evi’nde Tophane Çay Bahçesi’nin olduğu noktalarda ciddi falez hareketleri görülmüş. 2001 yılına gelirsek Bambu Plajı’nın doğu kısmında yine çok büyük çatlaklar kopmaları oldu ve o bölge biliyorsunuz eski Lara yolunda trafiğe tamamen kapatıldı. 2010-2011 yılında yine aynı şekilde Konserve Koyu’nda benzer kaya düşmeleri oldu ve bu bölgelerde ciddi önlemler alınması gerektiğini her seferinde yetkililere söylüyoruz. Bu noktada gerekli önlem ve tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Acil yıkılma riski var" diye konuştu. Falezlerde yıllık hareket ölçümleri yapıldı

Falezlerin yıllık yaklaşık bir santimetre kadar güneye doğru hareket ettiğini belirten Karancı, aşırı yük binmesi halinde bu oranın artabileceğini söyledi. Özellikle geçmişte Antalya’nın doğal drenaj sisteminin büyük oranda yok edildiğini ve yapılaşmaya açıldığını belirten Karancı, "Eskiden yedi arıklar sayesinde yağmur suları doğrudan denize ulaşıyordu. Ancak şimdi bu doğal yapılar kapatıldı. Yağmur suları kendine yeni yollar buluyor ve bu da tahribata yol açıyor" dedi. Deprem ve yağmurlar riski artırıyor

Antalya’daki tarihi yapılar için büyük bir tehlike oluşturan bu çatlakların, özellikle şiddetli yağmurlar ve depremlerle daha da büyüyebileceğini vurgulayan Karancı, "Geçmiş dönemde 40 gün 40 gece süren kadı kaçıran yağmurları dediğimiz yağmurlar artık iklimin değişmesiyle ve yağış rejimin değişmesiyle birkaç saat içerisinde şehrimize bir noktaya düşebiliyor. Dolayısıyla şiddetli yağışlarda bu süreci hızlandıracaktır ve çatlaklar kopmalar artık göçmelere doğru ilerleyecektir. Bu noktada da ciddi önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca, deprem yaşanması ihtimalinde hem falezler hem de falezlerin üzerindeki tarihi yapılar büyük zarar görebilir" diyerek yetkilileri uyardı. "Falezler ve surlar korunmalı"

Karancı, Kaleiçi surları ve falezlerin, Antalya’nın tarihi ve doğal mirası olduğunu belirterek, bunların korunması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Karancı, "Falezlerin üzerindeki yapılaşma mutlaka durdurulmalı. Kaçak yapılaşmaya izin verilmemeli ve mevcut yapı yükü azaltılmalı. Aynı zamanda falezlere zarar veren asansör yapıları gibi müdahaleler sona ermeli" ifadelerini kullandı.

Antalya’nın 5 milyon yıllık jeolojik mirası olan falezlerin korunması için yetkililerin ciddi bir irade göstermesi gerektiğini dile getiren Karancı, "Bu bölgenin kesin korunacak alan statüsüne alınması gerekiyor. Rantsal dönüşüm değil, kentsel dönüşüm esas alınmalı ve yapılaşma, falezleri koruyacak şekilde planlanmalı" dedi. "Acil önlem alınmalı"

Son olarak, Başkan Karancı, Antalya’daki tarihi yapıların korunabilmesi için jeoteknik takip ve izleme yapılmadığını belirterek, yetkililerin bu konuda acilen adım atması gerektiğini söyledi. Karancı, "Yetkililerden karar alarak falezlerin üzerindeki yapılaşmayı sonlandırmalarını ve bölgeyi gerçek anlamda korumalarını bekliyoruz. Bu sorun uzun süredir biliniyor ve artık harekete geçme zamanı geldi" diyerek yetkililere seslendi.

Kaleiçi surları

Büyük bir bölümü yıkılmış ve yok olmuş at nalı şeklinde içten ve dıştan surlarla çevrili Kaleiçi’nde; surlar, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirleri ortak eseridir. Surların 80 burcu vardır. Surların içinde kiremit çatılı 3 bin kadar ev bulunmaktadır.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS PAZARLARI CEP YAKIYOR

2025-02-28 14:36 - Marmaris

Denizli’de gece seferleri ile kesintisiz ulaşım başladı

2025-03-04 18:43 - Gündem

Artvin’de kar kalınlığı 2 metreyi aştı

2025-02-26 13:13 - Gündem

Marmaris Belediyesi’nden her gün 3 çeşit iftarlık

2025-03-02 20:47 - Genel

Köyceğiz’de öğretmenlere eğitim

2025-03-03 10:21 - Teknoloji

Milas’ta Oto Galerinin Önünde Silahlı Saldırı

2025-02-27 16:36 - Asayiş

Marmaris, Berlin Turizm Fuarı’nda

2025-03-04 18:27 - Ekonomi

Kuşadası’nda turunç meyvesi Kuşadalı kadınların ellerinde tatlanıyor

2025-02-28 17:03 - Genel

MUĞLA’NIN BELEDİYE BAŞKANLARI EVLİLİK KARARI ALDI

2025-02-28 13:21 - Gündem

Milas’ta oto galeri önündeki cinayetin faili tutuklandı

2025-02-28 17:52 - Asayiş

İlgili Haberler

Ağrı’nın gururu Cumhuriyet Anadolu Lisesi, halk oyunlarında Türkiye şampiyonu oldu

15:26 - Kültür Sanat

Edirne’de şalvar gecesi renkli görüntülere sahne oldu

14:48 - Kültür Sanat

Prof. Dr. Erol: "Çankırı’daki Çorakyerler fosil yatağı gibi şehir merkezinde bulunan bir fosil yatağı dünyada çok nadir bulunmaktadır"

14:05 - Kültür Sanat

Ferahoğlu, SANKO Sanat Galerisi’nde resim sergisi açtı

13:18 - Kültür Sanat

Gönülden Sesler Korosundan Türk Sanat Müziği ziyafeti

13:01 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Müşteriler Tarçın'lı Taksi İstiyor

15:33 - İnsan

Sahildeki Gizemli Cisim Alarm Yarattı

13:28 - Gündem

Justin Timberlake Türkiye'de Konser Verecek!

13:26 - Kültür Sanat

Filistinli Çocuğu Öldüren Katile 53 Yıl Hapis Cezası

13:09 - Asayiş

Süper Lig'de Bugünkü Maçların VAR Hakemleri Belli Oldu

12:27 - Spor