?>

Tarsus Festivalinde tarih ve kültür buluştu

ULUSLARARASI TARSUS FESTİVALİ’NİN İLK GÜNÜNDE DÜZENLENEN SÖYLEŞİLER, FESTİVALİN EN DİKKAT ÇEKEN ETKİNLİKLERİ ARASINDA YER ALDI. TARSUS MÜZESİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLEN BULUŞMALARDA MERSİN VE TARSUS’UN BİNLERCE YILLIK TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI ELE ALINDI.

Kültür Sanat - 2 ay önce

Uluslararası Tarsus Festivali’nin ilk gününde düzenlenen söyleşiler, festivalin en dikkat çeken etkinlikleri arasında yer aldı. Tarsus Müzesi’nde gerçekleştirilen buluşmalarda Mersin ve Tarsus’un binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirası ele alındı.

Arkeoloji, tarih ve maceranın harmanlandığı ilk söyleşi ’Anadolu, Tarih ve Macera’ başlığıyla yapıldı. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu ile belgeselci ve gezgin Orkun Olgar’ın konuk olduğu etkinlikte, Mersin’in antik kültürün izlerini taşıyan tarihi alanları ve bu kültürel mirasın tanıtımına yönelik yapılabilecek çalışmalar konuşuldu.

Prof. Dr. Aydınoğlu, kültürel değerlerin korunması ve tanıtımı için akademisyenler, müzeler ve kurumlar arasında iş birliğinin önemine dikkat çekerek, "Kültürel mirası tanıtmak çok önemli bir mesele. Akademisyenler olarak bilgi üretmek bizim görevimiz ancak tanıtım konusunda farklı bakış açıları gerekiyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi bu konuda önemli bir çaba gösteriyor" dedi.

Belgeselci Orkun Olgar ise Kilikya bölgesinin eşsiz bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, "Tarsus mitolojik hikayeleri ve tarihiyle yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın da iz bırakan bölgelerinden biri. Mersin, potansiyeline göre Türkiye’nin en az konuşulan illerinden biri. Buraya geldiğimde muhteşem bir doğa, tarih ve kültürle karşılaştım. Bu güzelliklerin dünyada tanıtılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Festival kapsamında gerçekleştirilen bir diğer söyleşi ise akademisyen ve yazar Pelin Batu moderatörlüğünde, tarihçi-yazar Sinan Meydan’ın katılımıyla yapılan, ’Kuruluşta ve Kurtuluşta Tarsus’ başlıklı etkinlik oldu.

Söyleşide Tarsus’un binlerce yıllık tarihsel mirası ve Kurtuluş Savaşındaki rolü ele alındı. Meydan, Tarsus’un tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını ve bölgenin stratejik önemini vurguladı. Batu ise Tarsus’un kültürel zenginliklerle dolu bir şehir olduğunu belirterek, "Tiyatro oyunuyla, müzeyle, kitapla, şiirle insanın yüreğine dokunursunuz. Kültür, ekonomik zorlukların yaşandığı bir çağda hepimize ilaç gibi gelir. Bu etkinlikler sürdürüldükçe yeni jenerasyonlar kültürle büyüyecektir" dedi.

Tarsus Müzesi’ndeki iki söyleşi, katılımcıların yoğun ilgisini toplarken, festivalin tarih, kültür ve sanat boyutuna önemli bir derinlik kattı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Polis memuru kalbine yenik düştü

2025-11-05 00:09 - Asayiş

MİLLETVEKİLİ ERGUN “KAĞIT ÜSTÜNDE İŞSİZLİK DÜŞÜYOR SOKAKTA GERÇEK İŞSİZLİK YÜKSELİYOR”

2025-11-03 12:11 - Genel

Mehmet Çevik Bursa’da sahneyi yıktı geçti: "Benim sahnemde cadılara yer yok"

2025-11-02 12:48 - Magazin

Ünlü sanatçı Ümit Besen, engelli hayranını mutlu etti

2025-11-04 13:25 - Magazin

Cumhuriyet Balosu Sonrası ADD’ye Üye Akını

2025-11-06 15:16 - Marmaris

PROF. DR. METİN ERGUN’DAN YENİ YIL ZAMLARINA TEPKİ: “VATANDAŞIN CEBİNE BİR DARBE DAHA”

2025-11-05 11:15 - Ekonomi

Belediye Çalışanı İş Kazasında Hayatını Kaybetti

2025-11-06 18:28 - Asayiş

UEFA Avrupa Ligi: Viktoria Plzen: 0 - Fenerbahçe: 0

2025-11-07 01:00 - Spor

BACAĞI KIRILDI HAYATININ SONU OLDU

2025-11-07 14:20 - Marmaris

Muğla Hokey Cumhuriyet Kupası’nda şampiyonlar belli oldu

2025-11-03 12:16 - Spor

İlgili Haberler

ADEM kursiyerlerine malzeme desteği

20:25 - Kültür Sanat

Vezirköprü Hanımlar Konağı törenle açıldı

17:31 - Kültür Sanat

Kuşadası Belediyesi düzenleyeceği tüm yılbaşı etkinliklerini iptal etti

17:32 - Kültür Sanat

Nişanların asırlık lezzetine resmi koruma: Çorum şekerlemesi tescillendi

16:49 - Kültür Sanat

Merkezefendi Kültür ve Taziye Evinde çalışmalar tamamlandı

16:22 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Büyükşehir Atletlerinden Atatürk Koşusu’nda 11 Madalya

15:09 - Spor

Üretimin Yanında Büyükşehir Var

15:03 - Ekonomi

Fethiye–Ölüdeniz Hattında 4. Etap Tamamlandı

15:03 - Genel

Muğla Havalimanlarında 11 Ayda 9,8 Milyon Yolcu

14:01 - Ekonomi

Muğla İl Jandarması Bir Haftada Binlerce Denetim Yaptı

12:11 - Asayiş