?>

Teknolojinin gelişimi duruş bozukluklarını arttırdı

Fizyoterapi uzmanı mustafa özcan, "okul çağındaki çocuklarda postür bozuklukları çok yaygın. Tablet, telefon ve bilgisayar üçlüsü hayatın merkezine girdi. Eğer bu durum zamanında fark edilirse tamamen düzeltilebiliyor" diye konuştu.

Sağlık - 5 saat önce

Tablet, telefon ve bilgisayar kullanımının aşırı artması, gençlerde postür (duruş) bozukluğu vakalarının çok daha fazla görünmesine neden oldu. Uzmanlar, ailelerin çocuklarını "dik durmaya zorlamak" yerine, onlara doğru hareket alışkanlıkları kazandırması gerektiğini belirtti.

Günümüzde teknoloji kullanımının artmasıyla birlikte hareketsiz yaşam tarzı yaygınlaştı bu da duruş bozukluklarının görülme sıklığını artırdı. Acıbadem Adana Ortopedia Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Fizyoterapi Uzmanı Mustafa Özcan, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Özcan, "Okul çağındaki çocuklarda postür bozuklukları çok yaygın. Tablet, telefon ve bilgisayar üçlüsü hayatın merkezine girdi. Eğer bu durum zamanında fark edilirse tamamen düzeltilebiliyor" diye konuştu. "Bir çocuk, kilosunun yüzde 10’undan ağır çanta taşımamalı"

Çocuklarda en sık görülen üç postür bozukluğu türü ve nedenlerinden bahseden Fizyoterapist Özcan, "Kamburluk, bel çukurunun artması ve omurga eğriliği en sık karşılaştığımız duruş bozuklukları. Bu sorunların başlıca nedenleri uzun süre hareketsiz kalmak, ekran karşısında yanlış pozisyonda oturmak ve ağır çanta taşımak. Çocuğun hayatı ‘Sandalyede otur’, ‘Tablete bak’ ve ‘Çanta taşı’ döngüsüne sıkıştığında bu problemler kaçınılmaz hale geliyor. Aileler genellikle ‘Aman çocuğum dik dur’ diyor ama bu tek başına bir çözüm değil" ifadelerini kullandı. "Çanta ağırlığı kontrol edilmeli"

Fizyoterapist Özcan, bu bozuklukların önlenmesi için ailelere önemli uyarılarda bulunarak şunları söyledi:

"Çocukların hareket etmesi teşvik edilmeli. Özellikle yüzme, jimnastik ve basketbol gibi sporlar, çocukların omurga sağlığı açısından son derece faydalıdır. Ekran süresi sınırlandırılmalı. Bilgisayar, tablet ve telefon kullanımına düzen getirilerek, çocukların uzun süre sabit kalmasının önüne geçilmelidir. Çanta ağırlığı kontrol edilmeli. Bir çocuk, kilosunun yüzde 10’undan fazla ağırlıkta çanta taşımamalıdır. Aksi halde bu durum duruş bozukluklarına yol açabilir. Doğru oturuş alışkanlığı kazandırılmalı. Çocuk oturduğunda sırtını sandalyeye tam yaslamalı, ayakları yere tam temas etmeli ve dirsekleri masa hizasında olmalıdır." "Sorunlar küçümsenmemeli"

Fizyoterapistlerin egzersiz ve doğru tedavi yöntemleriyle çocukları sağlığına kavuşturduğunu vurgulayan Özcan, "Çocuklarda postür bozuklukları günümüzde çok yaygın ancak çözümsüz değil. Erken fark edildiğinde, düzenli egzersiz ve fizyoterapi desteğiyle çocukların omurgası sağlıklı hale gelebilir. Ailelerin yapması gereken en önemli şey, bu sorunları küçümsememek. Çocukları ‘dik durmaya zorlamak’ yerine, onlara doğru hareket alışkanlıkları kazandırmak gerekir" diyerek sözlerini tamamladı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

PEMBE MİKROFON'DAN MARMARİS'İN SESİ

2025-08-27 12:34 - Marmaris

Marmaris’te ’canım sıkılıyor turistlere takılıyorum’ paylaşımı emniyette bitti

2025-08-27 10:20 - Asayiş

Sinop’ta köylüler kendi yollarını yaptı: "Artık yeter dedik ve yola çıktık"

2025-08-26 19:39 - İnsan

MUĞLA'DAN TOKYO'DAKİ OLİMPİYATLARA 6 SPORCU

2025-08-29 14:21 - Spor

Marmaris'te Motosiklet Kazalarına Karşı Seferberlik

2025-08-28 16:43 - Asayiş

Marmaris, Zafer Bayramı'na Hazırlanıyor

2025-08-26 15:14 - Marmaris

Amerikalı Turistten Marmaris'e Kartpostallı Veda

2025-08-26 11:27 - Marmaris

Muğla’da hafif ticari araçla motosiklet kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü

2025-08-29 16:50 - Asayiş

Menteşe, 30 Ağustos'u Büyük Bir Coşkuyla Kutladı

2025-08-30 12:03 - Genel

MARMARİS'TE KASK TAKMAYANLAR HAYATINI KAYBEDİYOR

2025-08-30 13:42 - Marmaris

İlgili Haberler

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan: "2011’de Akdeniz Üniversitesi’nde rahim nakli yapılmasaydı, bugün dünyada uygulanamazdı"

14:04 - Sağlık

Kanser hastalarına özel sağlıklı beslenme tavsiyeleri

13:57 - Sağlık

Sonbaharda artan polenler sağlığı tehdit ediyor

13:53 - Sağlık

Sağlık ve kahve diplomasisiyle Türkiye-Burundi yakınlaşması

13:31 - Sağlık

Vatandaşlara sağlık okuryazarlığı kazandırılacak

13:06 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep FK Orta Sahasını Güçlendirdi:

15:37 - Spor

Denizli'deki Orman Yangınına TOMA ile Müdahale

15:24 - Asayiş

19 Yaşındaki Usta, Çırak Yetiştiriyor

14:05 - İnsan

Kaskına Uyuşturucu Gizleyen Şüpheli Yakalandı

14:03 - Asayiş

Kuru Ot Temizliği Felakete Yol Açtı

13:06 - Asayiş