?>

Türk tekstilciler üretimini Mısır’a kaydırıyor

Asset glı genel müdür yardımcısı barış çakır, türk tekstil sektörünün artan maliyetler sebebiyle yatırımlarını mısır’a kaydırdığını söyledi.

Ekonomi - 4 saat önce

Asset GLI Genel Müdür Yardımcısı Barış Çakır, Türk tekstil sektörünün artan maliyetler sebebiyle yatırımlarını Mısır’a kaydırdığını söyledi.

Türk tekstil sektöründe artan maliyetler üreticiyi zorlarken, yatırım adresi olarak Mısır öne çıkıyor. Asset GLI Genel Müdür Yardımcısı Barış Çakır, Türkiye’nin yıllardır Avrupa’nın en hızlı tedarikçisi ve kaliteli üretimin adresi olduğunu hatırlattı ancak işçilik, enerji ve finansman maliyetlerindeki artışın sektörün rekabet gücünü zayıflattığını vurguladı. Mısır’ın düşük işçilik ücretleri, enerji sübvansiyonları ve ABD pazarına gümrüksüz giriş imkanıyla cazibe merkezi haline geldiğini söyleyen Çakır, "Bugün Türk tekstilciler için tablo çok net. Türkiye’de artan maliyetler üreticiyi zorlarken, Mısır teşvikleriyle öne çıkıyor" dedi.

Üreticinin en büyük yükünün enerji ve işçilik maliyetleri olduğunu kaydeden Çakır, devletin enerji yoğun üretim yapan firmalara özel teşvikler sunması gerektiğini söyledi. SGK prim indirimleriyle işgücü maliyetinin hafifletilmesini öneren Çakır, "Devlet, özellikle enerji yoğun üretimde faaliyet gösteren firmalara özel teşvikler sunmalı, SGK prim indirimleriyle işgücü maliyetini hafifletmeli. Ayrıca sektörün uzun vadeli, düşük faizli kredi mekanizmalarına ihtiyacı var. Bankaların yüksek faiz politikaları altında üreticiden rekabet beklemek mümkün değil" diye konuştu. "Yeni ticaret anlaşmaları şart"

Çakır, Mısır’ın ABD ve AB ile gümrük avantajı bulunduğunu, Türkiye’nin ise aynı pazarlara daha yüksek maliyetlerle girmek zorunda kaldığını hatırlatarak, Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin düşük işçilik maliyeti ve genç nüfusuyla büyük potansiyel barındırdığını belirtti. Çakır, "Türkiye acilen yeni serbest ticaret anlaşmaları yapmalı ve mevcut anlaşmaları sektör lehine güncellemeli. Aksi takdirde hızlı teslimat avantajımız tek başına yeterli olmayacak. Eğer bu bölgelerde altyapı, lojistik kolaylık ve vergi avantajı sağlanmazsa üretici yatırımlarını Mısır’a kaydırmaya devam edecek" diye şeklinde konuştu. Son olarak Türk tekstil sektörünün ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Barış Çakır, "Bugün atılacak adımlar önümüzdeki 10 yılı belirleyecek. Türkiye’nin tekstilde kaybedecek zamanı yok" değerlendirmesinde bulundu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Kestane Bahçesi Kenevir Tarlasına Dönüştürülmüş

2025-08-30 13:50 - Asayiş

Kuşadası’nda sene başı müdürler kurulu toplantısı yapıldı

2025-08-31 10:43 - Genel

Menteşe, 30 Ağustos'u Büyük Bir Coşkuyla Kutladı

2025-08-30 12:03 - Genel

MARMARİS'TE KASK TAKMAYANLAR HAYATINI KAYBEDİYOR

2025-08-30 13:42 - Marmaris

TCSG-310 BOTU VE TCG İMBAT MARMARİS’TE ZİYARETE AÇILDI

2025-08-30 13:11 - Marmaris

Muğla’da hafif ticari araçla motosiklet kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü

2025-08-29 16:50 - Asayiş

MARELLA DİSCOVERY 2' KRUVAZİYERİ 1855 YOLCUSU İLE MARMARİS’E GELDİ

2025-09-01 16:16 - Marmaris

Marmaris’te 2025-2026 Adli Yılı Törenle Başladı

2025-09-01 11:50 - Marmaris

Vali Akbıyık’tan Başkan Aras’a destek ziyareti

2025-09-02 02:05 - Asayiş

MARMARİS'TE "BÜYÜK ZAFER" COŞKUSU

2025-08-29 17:13 - Marmaris

İlgili Haberler

ALTSO’da master plan çalışmaları devam ediyor

17:58 - Ekonomi

"Cumhuriyet’i kuran şehirler" Sivas’ta buluştu

17:46 - Ekonomi

Büyükşehir Menteşe’de 17,5 milyonluk yol yatırımını tamamladı

17:20 - Ekonomi

Soma Termik Santralinin işletmecisi değişecek

17:11 - Ekonomi

ATO, ‘ATONET Akıllı Asistan’ projesiyle dünya birincisi oldu

17:05 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Balonya, 6 Günde 30 Binden Fazla Ziyaretçiyi Ağırladı

14:23 - İnsan

Akciğer Kanseri Türkiye’nin En Ağır Yükü

13:52 - Sağlık

Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı’nı ruhsatsız çıktı

13:44 - Genel

Küller Arasından Sağ Çıkan Yılan Hayrete Düşürdü

13:36 - Asayiş

Cinayet Zanlısı 18 Gün Sonra Mağarada Yakalandı

13:33 - Asayiş