?>

Türk - Yunan mübadelesinin 103’üncü yılı Büyükçekmece’de unutulmadı

TÜRK-YUNAN NÜFUS MÜBADELESİNİN 103’ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜ, BÜYÜKÇEKMECE’DE UNUTULMADI. ÇOK SAYIDA SİVİL TOPLUM KURULUŞU VE SİYASİ PARTİ TEMSİLCİSİ, BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN ANMA PROGRAMINDA BİR ARAYA GELDİĞİ PROGRAMDA, MÜBADİLLERİN KARAYA ÇIKIŞI TEMSİL EDİLİRKEN DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI.

Genel - 4 ay önce

Türk-Yunan nüfus mübadelesinin 103’üncü yıl dönümü, Büyükçekmece’de unutulmadı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcisi, Büyükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen anma programında bir araya geldiği programda, mübadillerin karaya çıkışı temsil edilirken duygusal anlar yaşandı.

İstanbul Büyükçekmece ilçesinde, Türk-Yunan nüfus mübadelesinin 103’üncü yıl dönümünde bir dizi anlamlı anma programı düzenlendi. Büyükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen programa, Büyükçekmece Kaymakamı Ali İkram Tuna, Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Hakan Çebi, mübadil dernekler yöneticileri ve Yunanistan Volos Belediyesi Müzik Okulu Korosu ekibi katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Yapılan konuşmaların ardından, 103 yıl önce mübadeleden gelenlerin karaya ilk ayak bastıkları, noktada temsil gerçekleştirilip denize karanfiller bırakıldı. Program, 103 yıl önce yine mübadilleri taşıyan gemi ‘Gülcemal’in adını taşıyan, Gülcemal Mübadele Kültür Evi’nin açılış kurdelesi ile devam etti.

Programın açılışında bir konuşma yapan Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Hakan Çebi, "Mübadele yalnızca bir yer değişikliği değil, sandıklara sığdırılan anılar, yarım kalan hayatlar ve her şeye rağmen yeni bir vatan kurma iradesidir. Bu topraklara gelen mübadiller acılarını da umutlarını da beraberinde getirmişlerdir. Büyükçekmece çok sayıda mübadil topluluğuna ev sahipliği yapan bu hafızayı canlı tutan bir kenttir. Bugün aynı zamanda mübadil torunlarının bir araya geleceği bir buluşma noktası, geçmişin tanıklarının korunacağı, herkesin mübadil tarihini öğreneceği yaşayan bir mekan olan Gülcemal Mübadele Kültür Evi’nin açılışını birlikte gerçekleştireceğiz. Bu merkeze verdiğimiz Gülcemal ismi, Selanik’ten, Kavala’dan Girit’ten binlerce insanı bu kıyılara taşıyan mübadillerin hafızasında yeni yurdun kapısı olarak yer etmiş vapurun adı, yolculuğun simgesidir" dedi.

Açılışta konuşma yapan Büyükçekmece Kaymakamı Ali İkram Tuna, "Kitlelerin toplumsal benliklerinde en fazla iz bırakan olaylar önce savaşlar sonrada kitlesel göçler, yer almaktadır. Ben burada her iki sivil toplum örgütlerinin başkanlarının ortak açıklamalarını gördüm çok mutlu oldum. Böyle büyük bir kitlesel göçü en ufak bir tavır takınmadan kimseyi suçlamadan, hiçbir politik söylemde bulunmadan sadece insani söylemde ele almış olmaları ben bundan sonraki devletlerin alacağı kararlarda çok büyük bir kazanç olarak görüyorum" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İYİ PARTİLİ ERGUN: “TÜRKİYE’DE KAYIP ÇOCUKLARLA İLGİLİ NE POLİTİKA VAR NE DE VERİ!”

2026-02-04 12:12 - Genel

Menteşe’nin Meyve Ambarında Su Krizi

2026-02-03 13:45 - Gündem

Marmaris’in Güzellik Rotası: Yasemin Uçan Beauty

2026-02-06 17:36 - Marmaris

Çıkan yangında ev küle döndü

2026-02-01 13:04 - Asayiş

Milyonlarca kez dinlenen Tom Odell İstanbul’da sahne alacak

2026-02-03 12:38 - Magazin

‘Barış Manço Anma Gecesi’ 4 Şubat’ta

2026-02-01 09:15 - Magazin

Tarkan’ı 9 gündür süren konser serisinde yaklaşık 50 bin kişi dinledi

2026-02-04 16:50 - Magazin

ERGUN “MENTEŞE’DEKİ TOKİ PROJESİ 3,5 YILDIR ORTADA YOK”

2026-01-31 16:16 - Genel

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı’dan ’yeni anayasa’ vurgusu

2026-02-01 18:43 - Siyaset

Karadeniz Ereğli’de unutulmaz konser

2026-02-06 10:06 - Magazin

İlgili Haberler

TRAKYAKA’da 2026 yatırım hedefleri değerlendirildi

19:09 - Genel

Dicle’de pedallar sağlıklı yaşam için çevrildi

19:04 - Genel

Başkan Genç: "Marjinal bir grup Trabzon turizmini, Trabzon’a gelen turistleri yargılamak istiyor"

18:00 - Genel

Sancaktepe’de "Kadın ve Yaşam Festivali" kapılarını açtı

17:22 - Genel

Başsavcı Tiryaki: "Ceza infaz kurumlarımızı proaktif yönetim anlayışıyla yönetiyoruz"

17:00 - Genel

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem