?>

Türkiye 5 bin kişiyle Guinness Dünya rekorlarını kıracak

TÜRK HALK KÜLTÜRÜNÜN EN ÖNEMLİ MİRASLARINDAN BİRİ OLAN HORON, 28 HAZİRAN’DA İSTANBUL MALTEPE’DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK DEV ORGANİZASYONLA GUİNNESS DÜNYA REKORLARI’NA TAŞINIYOR. TÜRKİYE HALK OYUNLARI FEDERASYONU ÖNCÜLÜĞÜNDE DÜZENLENECEK ETKİNLİKTE, 5 BİN KOSTÜMLÜ FOLKLORCUNUN AYNI ANDA HORON OYNAYARAK GUİNNESS DÜNYA REKORLARI’NA GİRMESİ HEDEFLENİYOR.

Kültür Sanat - 1 saat önce

Türk halk kültürünün en önemli miraslarından biri olan horon, 28 Haziran’da İstanbul Maltepe’de gerçekleştirilecek dev organizasyonla Guinness Dünya Rekorları’na taşınıyor. Türkiye Halk Oyunları Federasyonu öncülüğünde düzenlenecek etkinlikte, 5 bin kostümlü folklorcunun aynı anda horon oynayarak Guinness Dünya Rekorları’na girmesi hedefleniyor.

Anadolu topraklarının köklü geleneği bir kez daha dünya gündemine taşınıyor. Anadolu’nun geleneği, göreneği, değerleri ve kültürünün dünyaya duyurulması ve yeni nesle aktarılması için büyük bir çaba gösteriliyor. Türkiye Halk Oyunları Federasyonu bu hedefle çıktıkları yolda 5 bin kişilik horon etkinliğinde yalnızca bir rekor kırmayı değil; Türk halk oyunlarının ulusal ve uluslararası alanda görünürlüğünü artırmayı ve kültürel mirasa sahip çıkılması konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Hüseyin Güler "Kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillere en güçlü şekilde aktarmak adına büyük bir sorumluluk inancıyla çeşitli projeler ve çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan halk oyunlarımız; milletimizin hafızası, kültürü ve ortak ruhudur. Bizler için horon da zeybek de sadece bir oyun değil; tarihimizin, mücadelemizin ve kardeşliğimizin yaşayan mirasıdır" diyerek halk oyunlarının Türk kültürünün yaşatılmasında ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Türkiye "Horon Bizimdur!" diyor

Maltepe’de 5 bin kişilik bir katılımla horon dansının dünya gündemine taşınması hedefleniyor. Karadeniz kültürünün ayrılmaz bir parçası olan horon yüzyıllardır Anadolu’nun farklı bölgelerinde yaşatılıyor.

Federasyon Başkanı Güler, "Bu topraklar bizim, bu gelenek bizim, bu kültür bizim. Düğünümüzde halay çekeriz, zeybeğin ilk notası duyulduğunda heyecanlanırız, horonda kemençe ritmi başladığında yerimizde duramayız. Halk oyunları bu milletin ortak hafızasıdır" dedi. Güler; bu hafızayı diri tutmak adına düzenleyecekleri horon etkinliğine tüm vatandaşları davet etti. Güler "28 Haziran’da İstanbul Maltepe Etkinlik Alanı’nda gerçekleştireceğimiz "Horon Bizumdur" 5 bin Kostümlü Horoncu Guinness Dünya Rekoru denemesi, sadece bir rekor organizasyonu değil; kültürümüze, tarihimize ve milli değerlerimize sahip çıkma iradesidir. 7’den 70’e herkesi bu büyük kültür buluşmasına davet ediyoruz. Bugün birlik olma, kültürümüze sahip çıkma ve dünyaya güçlü bir mesaj verme günüdür. Gelin; horonun coşkusunda, aynı yürekte buluşalım ve kültürümüzü hep birlikte dünya sahnesine taşıyalım" diyerek herkesi bu etkinliğin bir parçası olmaya davet etti. Amaç tarihe, milli ve kültürel değerlere dikkat çekmek

Federasyon yetkilileri, son yıllarda bazı halk oyunları ve kültürel unsurların farklı ülkeler tarafından sahiplenilmeye çalışıldığı yönündeki tartışmaların kamuoyunda sıkça gündeme geldiğine dikkat çekerek, düzenlenecek Guinness organizasyonunun bu kültürel değerlerin görünürlüğünü artırmayı amaçladığını belirtti. Güler "Bugün dünyada halk dansları alanında gerçekleştirilen rekor denemelerine baktığımızda; Yunanistan’da gerçekleştirilen 2800 kişilik, Ermenistan’da gerçekleştirilen ise 4000 kişilik Guinness rekor organizasyonlarını görmekteyiz. Böylesine köklü ve zengin bir kültüre sahip olan ülkemizin ise 5000 kişilik bir rekoru kırması aslında zor değil; yeter ki birlik olalım, aynı heyecanda buluşalım" diyerek halk katılımının ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Federasyon, etkinliğin gelecek yıllarda daha da büyütülmesini hedeflerken, önümüzdeki yıl İzmir’de 10 bin kişinin katılımıyla yeni bir organizasyon düzenlenmesi için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde; Yunanistan’ın zeybek dansını Ermenistan’ın ise horon dansını sahiplenmesi Türkiye gündemine oturdu. Güler bu konuya da özel olarak değindi. Güler "Son dönemde, öz kültürümüzden doğan bazı değerlerin farklı isimlerle uluslararası platformlarda kullanılmaya çalışıldığını hep birlikte görmekteyiz. Özellikle Yunanistan’da, zeybek kültürümüzün "Zeybekiko" adıyla farklı şekillerde dünya kamuoyuna sunulması, kendi kültürel mirasımıza daha güçlü sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur" dedi.

Güler; zeybeğin efeliğin, yiğitliğin, cesaretin ve Anadolu ruhunun simgesi olduğunu belirterek, zeybek kültürünün Türk milletinin kültürel mirasının önemli parçalarından biri olduğunu ifade etti. Güler "Yunan zeybeği ile Türk zeybeği arasında belirgin farklar bulunmaktadır. Türk zeybeğinde duruş, figürler ve anlatılan hikâye farklıdır. Bizim zeybeğimiz özgürlüğü, cesareti ve efelik geleneğini temsil eder. Bu nedenle zeybek, Anadolu kültürünün önemli bir değeridir ve bu mirasın korunması büyük önem taşımaktadır" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Görkem Sevindik: "Her rolümün özellikle farklı olmasını tercih ediyorum"

2026-06-18 17:09 - Magazin

Marmarisli Eczacı Karaağaç’tan Berhan Şimşek’e Sert Tepki

2026-06-15 15:54 - Marmaris

Marmaris Sabancı Anadolu Lisesi’nde 53. Mezuniyet coşkusu

2026-06-16 13:28 - Marmaris

MARMARİS CAMİAVLU MAHALLESİ SATILIK 5+1 TRİBLEKS VİLLA

2026-06-16 17:47 - SARI SAYFALAR

MİT, DEAŞ’ın medya sorumlusunu yakaladı

2026-06-17 10:54 - Asayiş

MARMARİS MERKEZDE SATILIK İÇİ YAPILI 2+1 DÜZ DAİRE

2026-06-16 17:41 - SARI SAYFALAR

MARMARİS MERKEZDE, SATILIK TEK TAPU ÇİFT DAİRE

2026-06-16 17:39 - SARI SAYFALAR

MABEL'den Marmariste Marina Civarında Ful Eşyalı Satılık Daire

2026-06-16 17:14 - SARI SAYFALAR

İDDALAR ASILSIZ ÇIKTI!

2026-06-16 13:20 - Marmaris

MABEL'den Marmaris Merkezde Satılık 1+1 Çatı Katı Daire

2026-06-16 17:22 - SARI SAYFALAR

İlgili Haberler

Mut’ta Doğa Müzesi açıldı

16:23 - Kültür Sanat

Honaz Kiraz Festivali başlıyor

16:22 - Kültür Sanat

Batı Karadeniz’in en kapsamlı halk oyunları şöleni gerçekleştirildi

16:16 - Kültür Sanat

Bayburtlu genç yeteneklerin eserleri tarihi Taşhan’da sergilendi

16:13 - Kültür Sanat

Menteşe Belediye Tiyatrosu’na ensemble ödülü

15:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, kariyer rekoru kırdı

14:46 - Spor

Öğrenciler hayallerini resmetti

14:31 - Kültür Sanat

Evde ’Reels’ kaydırmaktan kurtuldu, şimdi hedefi dünya şampiyonluğu

14:15 - Spor

Yağışlar göleti doldurdu, yayla yolu su altında kaldı

13:00 - Gündem

Uyuşturucu satıcısı 6 kişi tutuklandı

12:50 - Asayiş