?>

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı düşüyor

Karadeniz fındık ve mamulleri ihracatçı birliği (kfmib) başkanı hasan osman sabır, her ne kadar son yıllarda ihracatta miktar bazında bir artış görülse de dünya tüketiminde yaşanan artıştan alınan payın azaldığına dikkat çekti.

Ekonomi - 2 ay önce

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payının önceki yıllara oranla düştüğü belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (KFMİB) Başkanı Hasan Osman Sabır, her ne kadar son yıllarda ihracatta miktar bazında bir artış görülse de dünya tüketiminde yaşanan artıştan alınan payın azaldığına dikkat çekti. Sabır, "2024 yılında toplam 323 bin 244 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiş olup, bu ihracat karşılığında 2 milyar 640 milyon dolar döviz geliri elde edilmiştir. Fındık ve mamulleri ihracatımız 2023 yılına göre miktar bazında yüzde 14, değer bazında ise yüzde 41 oranında artış göstermiştir. 2025 yılında da ihracatımızdaki artış trendinin devamını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

90’lı yıllarda Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payının yüzde 80-82 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Sabır. "Maalesef son yıllarda payımız yüzde 60-65 seviyelerine geriledi. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde ihracattaki bu pazar kaybımız da büyüyebilecektir. Dünya tüketimindeki potansiyel artışa rağmen bu ihtiyacın rakip ülkeler tarafından üretim ile birlikte ihracattaki payımızın daha da azalmasından korkuyoruz. Özellikle üretimde Şili ve ABD’deki agresif büyümeye dikkat etmemiz lazım" diye konuştu. Fındıktaki don olayı

Geçtiğimiz günlerde yaşanan don olayına da değinen KFMİB Başkanı Sabır, uzun yıllardır birlikleri adına rekolte tahmin çalışmaları yapan uzman ziraat mühendislerinin halen bahçelerde inceleme ve tespit çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, "4 Mayıs’a kadar sürecek olan söz konusu inceleme çalışmalarının sonucunu görmeden konuşmak erken. O nedenle sağlıklı bir değerlendirme için kesin sonuçları beklemek gerekiyor" şeklinde konuştu.

Türk fındığına yeni pazarlar bulmak için Hindistan’da yürütülen tanıtım projesi hakkında bilgi veren Sabır, "Hindistan’da 2024 yılında başladığımız tanıtım projesi sürüyor. Bu ülkeye gerçekleştirilen ihracatımız çok düşük olmasına rağmen kuruyemiş ve tatlı ürün tüketim kültürü göz önünde bulundurulduğunda Hindistan, fındık için her daim önemli potansiyel barındıran bir pazar olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda tanıtım projemizin yakın zamanda meyvelerini toplayacağımızı umuyoruz" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Grekoromen Güreş Milli Takımı, Kazakistan’dan 5 madalya ile döndü

2025-04-19 20:04 - Spor

Marmaris'te Türk Sanat Müziği Ziyafeti

2025-04-24 13:47 - Marmaris

Üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

2025-04-20 10:11 - Asayiş

Üzerinden tüfek ve tabanca çıktı

2025-04-20 09:42 - Asayiş

Gümüşhane’de Aile Yılı kapsamında veliler ve öğrenciler birlikte kitap okudu

2025-04-19 16:18 - Eğitim

Marmaris'te Erken Deniz Keyfi

2025-04-20 15:38 - Marmaris

100 milyon liralık 17 araç, SASKİ filosuna eklenecek

2025-04-18 12:43 - Gündem

Vatandaşlar ‘işe alma taahhüdü verip sözünde durmadığını’ iddia etikleri şirkete tepki gösterdi

2025-04-19 12:33 - Gündem

Marmaris'te Yaban Domuzları Kediyi Parçaladı

2025-04-24 12:02 - Asayiş

Genç İşsizlikte Türkiye Avrupa'nın Zirvesinde

2025-04-24 11:41 - Gündem

İlgili Haberler

Yusuf Akgül: "Bölgesel kalkınmayı önceleyen, birlik ve beraberliğimizi pekiştiren her adımın destekçisiyiz"

18:48 - Ekonomi

MTB Başkanı Özcan: "Zirai don desteği yakında üreticiye ulaştırılacak"

18:08 - Ekonomi

Bakan Yumaklı, Kurban Bayramı’nda 830 bin büyükbaş ve 2,5 milyon küçükbaş hayvan kesildiğini açıkladı

15:46 - Ekonomi

Babalar Günü esnafın beklentisini karşılamadı

14:36 - Ekonomi

Büyükşehir’den kırsal kalkınmaya önemli destek

13:34 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Otomobil mağazaya daldı

17:58 - Asayiş

İş yeri kurşunlayan 2 kişi tutuklandı

17:36 - Asayiş

Uyuşturucu satıcısı tutuklandı

17:22 - Asayiş

Mühendisler 'Sessiz Çığlık' Eylemiyle Haklarını Aradı

15:41 - Ekonomi

Kaz Dağları Balı Dünya Şampiyonu Oldu

15:26 - Genel