?>

Unutulan "cacım" dokuma yeniden hayat buluyor

HOZAT'TA KADINLAR, HALK EĞİTİM MERKEZİ KURSLARINDA UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ "CACIM" DOKUMA GELENEĞİNİ SÜRDÜREREK HEM ÜRETİME KATILIYOR HEM DE AİLE BÜTÇELERİNE KATKI SAĞLIYOR.

Kültür Sanat - 2 saat önce

Tunceli’nin Hozat ilçesinde kadınlar, Halk Eğitim Merkezi kurslarında unutulmaya yüz tutmuş "cacım" dokuma geleneğini sürdürerek hem üretime katılıyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Tunceli’nin Hozat ilçesinde kadınlar, yöreye özgü el emeği ürünlerden biri olan "cacım" dokumasını yaşatıyor. Halk Eğitim Merkezine bağlı açılan cacım kursları sayesinde hem sosyalleşen hem de üretime katılan kadınlar, geleneksel motifleri gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor. Kurslar aracılığıyla çanta, cüzdan, heybe, yastık ve yolluk gibi ürünler hazırlayan kadınlar, yaptıkları el işlerini satarak ev ekonomilerine de destek sağlıyor.

Yörelerine ait gelenekleri kaybetmek istemediklerini belirten Usta Öğretici Hanife Bozkurt, "Bizimki halı değil, cacımdır. Cacım çok eski bir dokumadır. Halalarımızdan, ninelerimizden kalma, bizim yöremize aittir. Kaybetmek istemiyoruz, yaşatmak istiyoruz. Burada cacım dokumasıyla çanta, cüzdan, sırt çantası, küçük halılar, büyük yolluklar, yastık, kırlent, heybe yapıyoruz. Motiflerimiz çizim falan değil, modeli kendi içgüdülerimizle kafamızdan değiştiririz" dedi.

52 yaşındaki kursiyer Neslişah Özcivan ise, "Hocamız Hanife Hanım’ın böyle bir girişimde bulunduğunu duyunca çok sevindik. Evde boş boş oturmaktansa gelip burada cacım öğrenmek daha iyi bir fikirdi. Annelerimizin, ninelerimizin el emeğidir. Onların kaybolan bir geleneğini tekrar yürütmeye başladık. En azından evde oturmuyoruz. Buraya geliyoruz, hem sosyal hayatımız oluyor hem de bir çanta da kilim satınca kendi evimize destek olmuş oluruz. En azından mutfak masrafımızı çıkartırız" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Samsun’da bazanın altında 1 kilo 727 gram metamfetamin ele geçti

2025-12-03 14:41 - Asayiş

Marmaris ADD’den Kadın Hakları İçin Anma Töreni

2025-12-05 11:05 - Marmaris

Engelli ve Aileleri Birliği Derneği’nden 3 Aralık Çağrısı

2025-12-03 13:01 - Marmaris

İYİ PARTİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ ERGUN “TÜRKİYE’DE GIDA FİYATLARI DÜNYA GENELİNİN 7 KAT ÜZERİNDE’’

2025-12-08 12:38 - Genel

Marmaris’te Amatör Denizciler Bağlama Ücretlerine İsyan Ediyor

2025-12-04 13:10 - Marmaris

MARMARİS’TE ÜÇ GEZİ TEKNESİ KARAYA OTURDU

2025-12-05 13:36 - Marmaris

Muğla’ya mevsimin ilk karı yağdı

2025-12-06 16:31 - Gündem

Marmaris'te Park Sorununa Elektrikli Çözüm

2025-12-04 14:25 - Marmaris

CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ ÖNEŞ DERİCİ İKTİDARA VE MADEN ŞİRKETLERİNE ATEŞ PÜSKÜRDÜ

2025-12-08 15:18 - Genel

Marmaris Belediyesi’nin yaptığı işlemler haksız bulunarak mahkemeden geri döndü

2025-12-04 12:44 - Ekonomi

İlgili Haberler

Filistin için duvarları boyadılar

12:40 - Kültür Sanat

Kebapçısı da doktoru da bu koroda: 25 kişilik koro sahneye çıktı, izleyenleri mest etti

12:36 - Kültür Sanat

"Zamanın ve Zarafetin İzinde: Niğde" sergisi açıldı

11:31 - Kültür Sanat

Batman’da ’Geçmişten geleceğe’ sergisine yoğun ilgi

11:28 - Kültür Sanat

Babadağ’a özgü doğal lezzetler ve yöresel kıyafetler büyük ilgi gördü

11:24 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Keremali Yaylası’nda kış güzelliği

12:17 - Gündem

Yurt dışına yağ diye su göndereceklerdi

12:06 - Asayiş

Uyuşturucu ile yakalanan şahıs tutuklandı

11:58 - Asayiş

Kışın bu gıdaları yiyin rahat uyuyun

11:47 - Sağlık

Güllü’nün kızının yakalanmadan önceki görüntüleri ortaya çıktı

10:28 - Asayiş