Merkezi Lancashire Üniversitesi'nde gerçekleştirilen son araştırmada, uzayda çarpıcı bir keşif yapıldı. "Büyük Halka" olarak adlandırılan bu devasa halka şeklindeki yapı, Dünya'dan 9.2 milyar ışık yılı uzakta bulunuyor. Araştırmacılar, çapının yaklaşık 1.3 milyar ışık yılı, çevresinin ise yaklaşık dört milyar ışık yılı olduğunu belirttiler. Eğer doğrudan gözlemlenebilseydi, Büyük Halka'nın çapını kaplamak için yaklaşık 15 dolunay gerekeceği ifade edildi.
Bu keşfin, 2 yıl önce keşfedilen "Dev Yay" adlı başka bir yapı ile ilginç bir bağlantısı olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları, Büyük Halka ve Dev Yay'ın uzayda birbirlerinden sadece 12 derece uzaklıkta bulunduklarını ve "kozmolojik komşular" olduklarını açıkladılar.
Central Lancashire Üniversitesi doktora öğrencisi Alexia Lopez, "Büyük Halka"yı keşfetmiş olan isim olarak, "Büyük Halka ve Dev Yay, evrenin şimdiki yaşının sadece yarısı kadar bir süre önce var olmuş gibi görünüyor. Aynı zamanda aynı gökyüzü bölgesinde bulunmaları, onların birlikte olağanüstü bir kozmolojik sistem oluşturma olasılığını artırıyor" dedi.
Açıklamada, kozmolojik ilkenin, gözlemlenebilir evrenin büyük ölçekte düzensizlik içermediği bir varsayım olduğuna dikkat çekildi. Ancak, Büyük Halka ve Dev Yay gibi yapılar mevcut teorik boyut sınırlarını aşıyor. Bu durum, bilim dünyasında beklenmeyen ve mevcut teorilere meydan okuyan bir keşif olarak nitelendiriliyor.
Lopez, "Mevcut kozmolojik teorilere göre, bu ölçekte yapıların mümkün olmadığını düşünmüyorduk. Büyük Halka ve Dev Yay, evrenin gelişimini anlamaya çalışırken bize büyük bir kozmolojik gizem sunuyor" şeklinde konuştu.