?>

Uzman Diyetisyen Nafikar Başkan: “Dinlendirilmeden yenilen etler sağlık problemlerine neden oluyor”

Sağlık - 3 yıl önce

Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda etin pişirilme şekli, saklanma şartları ve tüketim miktarının sağlık açısından önem taşıdığına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Nafikar Başkan, “Et, kesildikten sonra 12-24 saat arasında dinlendirilmelidir, hemen tüketilmemelidir. Dinlendirilmeden tüketilen etler, mide yanması, hazımsızlık, şişkinlik gibi sağlık problemlerini beraberinde getirebilir” dedi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Uzman Diyetisyen Nafikar Başkan, bayramların, tüm aile bireylerini bir araya getiren, lezzetli sofraların etrafında sevgi ve mutluluğun paylaşıldığı günler olduğunu söyledi. Uzm. Dyt. Başkan, Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda etin pişirilme şeklinin, saklanma şartlarının ve tüketim miktarının sağlık açısından önem taşıdığını vurguladı. Uzm. Dyt. Başkan, et tüketimi, etin pişirme şekli ve saklama şartları konusunda açıklamalarda bulundu.

“Haşlama ve ızgara tercih edilmeli”

Etin haşlama ya da ızgara olarak tüketilmesi gerektiğine değinen Uzm. Dyt. Nafikar Başkan, “Kırmızı et; çok kaliteli bir hayvansal protein ve demir kaynağı olsa da, doymuş yağ ve kolesterol içeriği de yüksektir. Eti pişirme yöntemi olarak kızartma ve yüksek ısıl işlemler yerine haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir” dedi.

“Etin muhafaza edilmesi”

Etlerin doğru muhafız edilme yöntemlerinden bahseden Uzm. Dyt. Başkan, “Etler buzlukta -2 derecede 1-2 hafta, -18 derecede 3 ay muhafaza edilebilir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerinde kas kasılmasından dolayı oluşan sertliğin giderilmesi, pişirmede yumuşaklık sağlanması hem de sindiriminin kolay olması için kesildikten sonra 12-24 saat arası dinlendirilmelidir, hemen tüketilmemelidir. Dinlendirilmeden tüketilen etler, mide yanması, hazımsızlık, şişkinlik gibi sağlık problemlerini beraberinde getirebilir” diye konuştu.

“Tek başına tüketilmemeli”

Etin tek başına tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dyt. Başkan, “Etin içerisindeki demirin emiliminin daha iyi olması için kırmızı et tek başına değil de limonlu mevsim yeşillikleri, ızgara sebzeler veya salatalar ile birlikte tüketilmelidir. Bu sayede hem besin çeşitliliği sağlanır. Bu şekilde sindirimi diğer besinlere göre zor olan etin sindirilebilmesi kolay olur. Et, pirinç pilavı ile değil bulgur pilavı ile sunulmalıdır. Et yanında asitli, şekerli içecekler yerine ayran, maden suyu gibi sağlıklı içecekler tüketilmedir” şeklinde konuştu.

“İkram edilen her tatlıyı yemeyin”

Özellikle hayvansal protein tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda su tüketiminin önemli hale geldiğini belirten Dyt. Başkan, “Hayvansal protein tüketimi ile vücutta artan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasının en önemli yolu günlük 2,5-3 litre su içmekten geçer. Bayramlarda şerbetli tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Gidilen bayram ziyaretlerinde ikram edilen her tatlı tüketilmemelidir. Yasak değil, sınır konulmalıdır. Şerbetli, tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayramda fazla tüketilen kırmızı et, çikolata, şerbetli tatlılar kilo kontrolünü sağlamamızı zorlaştırabilir. Günlük fiziksel aktivite artırılmalıdır. Günlük 30-40 dakika hafif tempolu yürüyüşler yapılmalıdır” dedi.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Muğlada orman yangını ekiplerin zamanında müdahalesi ile söndürüldü

2023-06-21 16:00 - Asayiş

Uzman Diyetisyen Nafikar Başkan: “Dinlendirilmeden yenilen etler sağlık problemlerine neden oluyor”

2023-06-24 11:30 - Sağlık

Antalya Düşünce Platformundan Ukrayna hamlesi

2023-06-22 14:00 - Genel

Cani damat kayınvalidesini öldürdü: Önce boğazını kesti, sonra 8 bıçak darbesi vurdu

2023-06-17 20:30 - Asayiş

YANGININ ARDINDAN VAHŞET ÇIKTI

2023-06-24 11:10 - Asayiş

Marmaris Adliyesi personeline Takdir Belgesi

2023-06-22 11:50 - Gündem

PLAJLAR YAZA HAZIR

2023-06-22 11:41 - Marmaris

Aziz Yıldırım: Ben her zaman başkanlığa hazırım

2023-06-23 17:30 - Spor

Dijital İmza Platformu, 2023te dünyaya açılacak

2023-06-22 15:00 - Ekonomi

İLKAY ŞİMŞEK CHP İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

2023-06-24 10:51 - Gündem

İlgili Haberler

Sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz destek

19:27 - Sağlık

Adliye personelleri hareket yaşını öğrendi

18:42 - Sağlık

Kalp krizi geçiren şahıs ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

18:21 - Sağlık

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Merkezi’nden uluslararası başarı

16:23 - Sağlık

Uzmanından duruş bozukluklarına karşı öneri: "Düzenli egzersizle kısa sürede tedavi mümkün"

15:34 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bu plajdakiler 10 adımda il değiştiriyor

15:50 - Asayiş

Türkiye genelinde hafta sonu yağış bekleniyor

15:48 - Gündem

Sıfır atık ve yağmur suyu hasadıyla örnek üretim

14:22 - Ekonomi

Çalıştığı hastanede kalbi durdu, mesai arkadaşları hayata döndürdü

14:14 - İnsan

Yaz uykusuzluğunu hafife almayın

11:18 - Sağlık