?>

Uzmanlar ‘uyuz hastalığına karşı vatandaşları uyardı

ACIBADEM BODRUM HASTANESİ DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLARI DOÇ.DR.SERKAN DEMİRKAN VATANDAŞLARI UYUZ HASTALIĞINA NEDEN OLAN ‘SARCOPTES UYUZ BÖCEĞİ’ HASTALIĞINA KARŞI UYARARAK KORUNMA YÖNTEMLERİNİ ANLATTI

Sağlık - 4 yıl önce

Deri ve Zührevi Hastalıkları Doç. Dr. Serkan Demirkan vatandaşları uyuz hastalığına neden olan ‘Sarcoptes uyuz böceği’ hastalığına karşı uyararak korunma yöntemlerini anlattı.

Toplu yaşam alanları, kapalı ortamlarda sıkça görülen uyuz hastalığının kaşıntı ve döküntü ile başladığını ve insandan insana da bulaşabildiğini belirten Acıbadem Bodrum Hastanesi Doç.Dr.Serkan Demirkan hastalığa Sarcoptes Scabiei Hominis adı verilen ve gözle fark edilemeyen bir eklem bacaklının neden olduğunu ifade etti.

Hastalığın cinsiyet ayrımının olmadığını ve her iki cinste de tüm yaş gruplarında görülebileceğini belirten Doç.Dr.Serkan Demirkan, “Hastalık her insanda her yaşta görülebilir ve insandan insana 15 dakikalık bir yakın temas ile bulaşabilir. Cinsel yol yada kişisel eşyaların ortak kullanımı etkili bir bulaş durumudur. Hastalık özellikle bakım evi, yurt gibi insanların yoğunlukta bulunduğu ve birlikte yaşadıkları alanlarda daha sık görülür. Bağışıklığı düşük kişilerde daha ağır semptomlar görülebilir. Kişiden kişiye geçen Sarcoptes paraziti 3 ila 6 hafta kuluçka dönemi yaşar ve insan vücudu belirti göstermeye başlar. Sıcak duş ile artan kaşıntı en büyük bulgulardan biridir. El ve ayaklarda parmak araları, kulak arkaları, bel bölgesi ve koltuk altlarında yoğun olarak görülür. Deride küçük kabarıklıklar su toplamaları ve kepekli ve kabuklu lezyonlar görülebilir” dedi.

“Başarılı bir tedavide dahi bulgular 6 hafta daha devam edebilir”

Başarılı bir uyuz hastalığı tedavisinde dahi bulguların 6 hafta daha devam edebildiğine vurgu yapan Doç.Dr.Serkan Demirkan, “Uyuz hastalığının tedavisi kişinin yaşına, bağışıklık sisteminin durumuna ve çeşitli durumlarına kadar farklılık gösterebilir. Merhem, krem gibi lokal tedavi unsurları belirtilen bölgelere dikkatlice uygulanmalıdır. Kullanılan çarşaf, yorgan ve pikenin en az 60 derece sıcaklıkta yıkanarak ütülenmesi gerekmektedir. Uyuz hastalığı tedavisi başarılı olsa da kişilerde bulgular 6 hafta daha görülebilir. Bu nedenle aynı yaşam alanını paylaşan aile bireyleri aktif şikayetleri olmasa bile aileden birinin uyuz tedavisi gördüğü sırada diğer aile bireylerinin de mutlaka hastaneye başvurarak tedavi görmeleri önerilmektedir” diye konuştu.

“En önemli korunma yöntemi, hiyen”

Uyuzdan korunmanın en önemli yönteminin kişisel hijyene dikkat etmek olduğunu kaydeden Demirkan sözlerini şöyle sonlandırdı;

“Uyuzdan korunmada en önemli unsurların başında hijyen gelmektedir. Hasta olduğundan şüphelenilen kişilerin kişisel malzemeleri kullanılmamalı ve direk temastan kaçınılmalıdır. Ayrıca en ve araba gibi alanlarda da temizliğe ve hijyene azami dikkat edilmesi gerekmektedir. Her şeyden önemlisi de uyuz hastalığının belirtileri görüldüğünde vakit kaybeden en yakın sağlık kuruluşuna başvuru yapılmalı ve tedaviye başlanılmalıdır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Uzmanlar ‘uyuz hastalığına karşı vatandaşları uyardı

2022-06-02 10:00 - Sağlık

Muğlada sağlık turizmi yatırımları arttı

2022-05-30 12:00 - Sağlık

Ortacada bisiklet turu düzenlendi

2022-05-28 15:00 - Sağlık

Geriatri ve Jeotermal Kaynaklar sempozyumu başladı

2022-05-27 13:30 - Sağlık

Dünya süt gününde süt içtiler

2022-06-01 12:00 - Sağlık

Areenada Canbay ve Walkerdan konser

2022-05-28 11:30 - Magazin

Kemal Doğulu: “Rüküş giyen kadınlara bile şık demek zorunda kalıyorum”

2022-05-27 13:30 - Magazin

Bronz teniyle sahilin yıldızı oldu

2022-06-01 14:00 - Magazin

Pes dedirten manzara! Deniz kenarında inşaat atıkları

2022-05-31 11:41 - Gündem

Özge Özpirinçci basın mensuplarına sitem etti

2022-06-01 14:00 - Magazin

İlgili Haberler

Sağlık ekipleri greyder eşliğinde 1 yaşındaki Mina’ya ulaştı

00:06 - Sağlık

Yoğun kar yağışında UMKE ekipleri hastalara umut oluyor

23:15 - Sağlık

Batman’da hamile kadın kepçeyle kurtarıldı

16:24 - Sağlık

Sağlık ekipleri zorlu kar yolculuğunun ardından hastaya ulaştı

16:20 - Sağlık

Muş’ta kapalı köy yollarında mahsur kalan hastalar ekiplerce kurtarıldı

15:36 - Sağlık

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan