?>

Vali Aslan, "Düzce insan yetiştirme noktasında da zengin bir şehir"

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN, VALİLİK, DÜZCE BELEDİYESİ VE MÜFTÜLÜK İŞ BİRLİĞİYLE DÜZENLENEN DÜZCELİ ALİMLER SEMPOZYUMU” DÜZCE ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ. “İLMİ BİRİKİM, KÜLTÜREL HAFIZA VE MANEVİ MİRAS” TEMASIYLA CUMHURİYET KONFERANS SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLEN PROGRAM GENİŞ KATILIMLA YAPILDI.

İnsan - 5 saat önce

DÜZCE(İHA) – Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzceli Alimler Sempozyumunda yaptığı konuşmada, Düzce’nin sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra insan yetiştirme noktasında da zengin bir şehir olduğunu belirtti.

Düzce Üniversitesi tarafından, Valilik, Düzce Belediyesi ve Müftülük iş birliğiyle düzenlenen Düzceli Alimler Sempozyumu" Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program geniş katılımla yapıldı. "Düzce alimleriyle anılmayı hak etmiş bir şehir"

Hafız Abdüsselam Karakoç tarafından okunan Kur’an-ı Kerin tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Vildan Coşkun gerçekleştirdi. İlim, irfan ve maneviyat yolculuğunda Düzce’de derin izler bırakmış alimleri yad etmek ve onları anlamak için bir araya geldiklerini belirten Coşkun, Batı medeniyetlerinin ilim anlayışı ile Doğu medeniyetlerinin ilim anlayışının; kalkış noktaları ve hedefleri bakımından birbirinden ayrı olduğunu söyleyerek, birinde insan için her zaman daha fazlası aranırken, diğerinde nihai hedefin hakikat arayışı olduğunu ifade etti. Alimlerin ilim önderleri ve toplumların manevi muhafızları olduğuna işaret eden Coşkun, Düzce’nin doğal güzelliklerinin yanı sıra alimleri ile anılmayı hak etmiş bir şehir olduğunu söyleyerek alimlerin; hizmetleri, himmetleri ve hikmetleriyle Düzce’nin ilmî, dinî ve ahlaki dünyasında silinmez izler bıraktığını sözlerine ekledi. "Sempozyumun kitap haline gelmesi sadaka-i cariyedir"

Düzce Müftüsü Osman Aydın, Düzce’de daha önce bu alanda geniş kapsamlı bir program düzenlenmediğinden sempozyumu çok anlamlı bulduğunu belirterek sözlerine başladı. Sempozyumda Düzce’nin manevi hayatına tesir eden alimlerin hayatları ve öne çıkan özellikleri hakkında bilgi sahibi olacaklarını dile getiren Aydın, programın kitap haline getirilerek insanların hizmetine sunulmasının da sadaka-i cariye olacağının altını çizdi. Her bir alimin din hizmetini sunmada öncü olduğunu ifade eden Aydın, Düzceli alimlerin bıraktığı mirasın dine hizmet yolunda daha çok insanın icabetini kolaylaştıracağını söyleyerek konuşmasını noktaladı. Düzce 23. Dönem Milletvekili ve İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Erbay, Düzceli alimlerin ilim ve irfan sürecinde kemale erdikten sonra Düzce’ye gelerek mana güzelliklerine güzellik kattığını vurguladı. İlmi birikim, kültürel hafıza ve manevi miras noktasında değerlendirmeler yaparak üretilecek formüllerle, insanların sosyal problemlerine ve kültürel sorunlara çare ve çözüm sunmanın, kamu görevi mahiyetinde kendilerine yüklenen bir sorumluluk olduğuna dikkat çeken Erbay, ilahiyat fakültelerini; bu ülkenin geleceğine, birlik ve beraberliğine açılan aydınlık pencereler şeklinde nitelendirerek programda emeği geçenlere teşekkür etti. "Sempozyum üniversitemizin şehrine, geçmişine ve değerlerine duyduğu vefanın bir ifadesidir"

Rektör Nedim Sözbir, "Düzce’nin dini, ilmi ve kültürel birikimine ışık tutan anlamlı bir programa ev sahipliği yapıyoruz. Bu sempozyum, yalnızca akademik bir toplantı değil; aynı zamanda üniversitemizin şehrine, geçmişine ve değerlerine duyduğu vefanın bir ifadesidir. Düzce ilmi, manevi ve kültürel derinliğiyle büyük bir geçmişe sahiptir. Yapılan akademik taramalar, biyografik çalışmalar ve sözlü tarih kaynaklarına göre, bu topraklarda yetişmiş, yaşamış ya da iz bırakmış 40 ila 50 arasında alim tespit edilmiştir. Bu şahsiyetler, sadece yaşadıkları döneme değil, kendilerinden sonraki kuşakların da ilmi ve ahlaki gelişimine yön vermiştir" ifadelerini kullandı. "Düzce insan yetiştirme noktasında da zengin bir şehir"

Valisi Selçuk Aslan, Düzce’nin sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra insan yetiştirme noktasında da zengin bir şehir olduğunu belirterek sözlerine başladı. Sempozyumla, ilmi birikim, kültürel hafıza ve manevi mirası bir kez daha hatırlayacaklarını dile getiren Aslan, Kafkaslardan Balkanlara, Kırım’dan Kuzey Irak’a kadar kökleri uzanan, ahenk ve huzur şehri Düzce’nin birçok alimin yetişmesinde de vatan olduğunu dillendirerek programın Düzce’ye, ülkemize ve gönül coğrafyamıza hayırlı olmasını temenni etti. Oturumlarda Düzceli alimler çok boyutlu bir bakış açısıyla değerlendirildi

Açılış oturumunun başkanlığını üstlenen Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ertuğrul, Düzce’nin manevi hayatına etki etmiş alimleri Düzce’nin gündemine getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek sözü Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç’e bıraktı.

İlhan Genç "Düzce’nin İlmi Birikimine Dair Mütalaalar" başlıklı konuşmasında, Düzce’nin sosyolojik yapısından ve Düzceli alimlerden bahsederek Düzce’nin, dini hayatın zenginliği, Kur’an okuma ve hafızlık mesleği noktasında yüksek seviyelerde olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Hamza el-Bekri ise "Zahid el-Kevseri’nin Kültürel Mirasını Tanzim Etme Fikri" başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaşırken, Öğr. Gör. Dr. Zehra Gülay Tokmak ise mütercim olarak programa katkı sağladı. Zahid el-Kevseri’nin fikri külliyatını oluşturan ana fikirleri aktaran Doç. Dr. Hamza el-Bekri, O’nun oldukça zengin bir ilmi miras bıraktığına dikkat çekti.

Düzce’nin dini, ilmi ve kültürel derinliğini ortaya koyan "Düzceli Alimler Sempozyumu", Düzce’nin sahip olduğu bu birikimin ve mirasın gelecek nesillere aktarılması noktasında da önemli ve anlamlı bir misyon üstlendi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla’da bir haftada 44 aranan şahıs yakalandı, 15’i tutuklandı

2025-12-15 14:21 - Asayiş

Marmaris Devlet Hastanesi’nde gerçeğini aratmayan tatbikat

2025-12-12 17:25 - Asayiş

MENTEŞE’DE MOTOSİKLET TIRA ÇARPTI: 1 ÖLÜ

2025-12-13 01:40 - Asayiş

MİLLETVEKİLİ ERGUN “TÜRKİYE’NİN NÜFUSU KENDİNİ YENİLEYEMİYOR”

2025-12-17 14:29 - Genel

Prof. Dr. Türkan Saylan konser ve söyleşiyle anıldı

2025-12-15 14:13 - İnsan

Urla’da yanan orman için umut yeşerdi: 500 meşe palamudu toprakla buluştu

2025-12-13 20:02 - Gündem

MARMARİS’TE HAFTA SONU YOĞUNLUĞU

2025-12-13 13:22 - Marmaris

MARMARİS DEVLET HASTANESİ’NDE GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKATI  

2025-12-13 10:53 - Marmaris

MARMARİS’TE "MEYDAN PROJESİ" TARTIŞMASI BÜYÜYOR

2025-12-17 14:33 - Marmaris

Muğlaspor deplasmanda zirveyi kaptı

2025-12-12 16:32 - Spor

İlgili Haberler

Tekman’da ESKİ ekiplerinin zorlu mesaisi

14:29 - İnsan

Yükselen kadınlar girişimcilik tırı Düzce’de

14:21 - İnsan

Vali Akkoyun Nusaybin’de muhtarlarla istişare toplantısı düzenledi

13:52 - İnsan

GAMER izleme, değerlendirme ve koordinasyon kurulu toplantısı gerçekleştirildi

13:48 - İnsan

Adıyaman’da ağır ve orta hasarlı yapıların yıkım süreci konuşuldu

13:46 - İnsan

Günün Manşetleri

Çocukların önünde dehşet saçan şüpheli tutuklandı

13:49 - Asayiş

Bıçaklanarak öldürülen gencin davasına devam edildi

13:18 - Asayiş

Alev topuna dönen otomobilden geriye demir yığını kaldı

12:22 - Asayiş

Sisli havalarda korkutan zararlı partikül uyarısı

12:05 - Sağlık

Bıçaklı cinayetin zanlısı kendini böyle savundu; "3 kişi bana saldırdı, yoksa ben ölecektim"

11:10 - Asayiş