?>

Van’da sönmüş lavların arasındaki göl ilk kez görüntülendi

Van'ın çaldıran ilçesinde tendürek dağı'nın eteklerinde sönmüş lavların arasında zorlu bir bölgede yer alan göl görüntülendi.

Gündem - 1 yıl önce

Van’ın Çaldıran ilçesinde Tendürek Dağı’nın eteklerinde sönmüş lavların arasında zorlu bir bölgede yer alan göl görüntülendi.

Başarılı operasyonlarla güvenli hale getirilen Tendürek Dağı çevresi, doğaseverler ile fotoğrafçıların yoğun ilgisini çekiyor. Van’ın tarihini merak eden ve buna ilişkin araştırmalar yapan dron pilotu öğretmen Muzaffer Salcıoğlu da daha önce bölgedeki uydu görüntülerini incelerek kale kalıntısını keşfetmişti. Bölge üzerindeki merakını sürdüren Salcıoğlu, bu kez de Çaldıran ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Başeğmez Mahallesi Sakızlı Mezrası civarında, sönmüş lav akıntılarının arasında bir göle rastlandı.

Taşlaşmış lavların arasında çetin arazi yapısına sahip bölgede birçok canlıya ev sahipliği yapan göl, güzelliğiyle dikkat çekti. Araştırdığı kaynaklarda göle ilişkin hiçbir bilgiye rastlamayan Salcıoğlu, alanı ilk kez havadan görüntülenmiş oldu. “Uydu haritalarında bir göl fark ettim”

İHA muhabirine konuşan Muzaffer Salcıoğlu, Van’ın saklı doğal güzelliklerine ilgisinin olduğunu belirtti. Çaldıran ilçesi Tendürek Dağı bölgesini çok özel bir yer olarak gördüğünü ifade eden Salcıoğlu, "Çünkü hakkında çok az bilgi sahibi olduğumuz ve çok az görüntünün olduğu yerlerden biridir. O bölgede daha önce de çekimler yapmıştım. Bölgede daha önce hiç bilinmeyen bir kaleyi görüntülemiştim. Daha sonra o bölgeye daha da ilgim arttı. Geçtiğimiz hafta sonu yine bir Çaldıran turuna çıktım. Orada yaklaşık 7-8 köyü gezdim. Tabii bölgeyle ilgili bazı araştırmalar yapmıştım. Uydu haritalarında bir göl fark ettim. O gölün neresi olduğunu araştırdım. Youtube veya Google üzerinde herhangi bir bilgiye rastlamadım. Uzun uzun araştırmalar yaptım. Sosyal medyada da hiçbir şekilde bir bilgi yok. O gölle ilgili tespit ettiğim yere gitmeye karar verdim" dedi. “Bölgenin en büyük gölü olduğunu düşünüyorum”

Gölün çok zorlu bir coğrafyada lav taşlarının arasında olduğunu tespit ettiğini dile getiren Salcıoğlu, "Daha sonra oraya nasıl gidebilirim diye biraz araştırma yaptım. O köyden insanlarla irtibata geçmeye çalıştım ve tek başıma o köye gittim. Dron ile gölün videosunu çektim. Gölün içerisinde çeşitli kuş türü olduğunu da fark ettim. Biraz daha araştırdığımda Tendürek Dağı eteklerinde o büyüklükte o denli bir gölün olmadığını da fark ettim. Göl muazzam bir yerdedir. Her tarafı lav taşlarıyla ‘lekeli arazi’ diye adlandırılan bir alanda yer alıyor. Biraz da çöküntü bir yerde olduğu için sanırım daha önce hiç kimse fark edemedi. ‘Bizim köyde böyle bir yer var mı’ diye bana o köyden mesajlar bile geldi. Böyle bir yeri görüntülediğim için çok mutluyum. Van’ın doğasını ve tarihini tanıtmak beni çok mutlu ediyor” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris sahilde antrenman yapan çocuklar şikayet edildi

2024-08-27 13:49 - Marmaris

Rektör Özölçer’den 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

2024-08-29 14:23 - İnsan

SERÇE PARMAK DEYİP GEÇME: İŞTE MARİFETLERİ

2024-08-28 11:59 - Genel

Ferdi Kadıoğlu, gelişimiyle Premier Lig’e adım attı

2024-08-28 11:14 - Spor

İzmir’de yanan ormanlar yapılaşmaya açıldı

2024-09-02 12:42 - ÇEVRE

Bodrumlu balıkçılar, 316 kiloluk dev orkinos yakaladı

2024-08-31 14:10 - Genel

Marmaris'te su yogası ve nefes çalışması

2024-08-27 12:49 - Marmaris

“NOEL BABA” VE “YÜCE ANA TANRIÇA'NIN YERİ DEMRE

2024-08-31 14:56 - Gezi

THY kabin amiri Onur Aykanat’ın öldüğü kazanın kamera görüntüleri ortaya çıktı

2024-08-30 18:59 - Asayiş

Eşi Tarafından Öldürülen Senem Kıvrık, Gözyaşlarıyla Uğurlandı

2024-08-27 14:57 - Asayiş

İlgili Haberler

Hakkari’de kar seraları çökertti

14:08 - Gündem

Hakkari’de kar tedbirleri görüşüldü

14:02 - Gündem

Bodrum’da kurt sürüsü görüntülendi

13:58 - Gündem

Kars’ta beyaz esaret değil, görsel şölen: Tarım arazileri ve menderesler büyülüyor

13:00 - Gündem

Prof. Dr. Halil Kumbur: "Su kaynakları iyi yönetilmezse Türkiye su fakiri olacak"

13:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Hayatından endişe edildi, cezaevinde olduğu ortaya çıktı

11:01 - Asayiş

Zehir tacirlerine geçit yok

10:52 - Asayiş

Sosyal medyadan başlayan yardım seferberliği çocukları sevindirdi

10:47 - İnsan

Koruma Klor’a 164 milyon TL’lik ceza

10:44 - Ekonomi

Karikatürcüler yapay zekanın çizimini beğenmedi

10:16 - Kültür Sanat