?>

Yangınlara karşı keçi çözümü

Hukukçu ve turizmci mehmet öngen, ormanların korunması ve yangınların önlenmesi için mevcut mevzuatın caydırıcılıktan uzak olduğunu belirterek, kapsamlı yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Asayiş - 5 ay önce

Hukukçu ve turizmci Mehmet Öngen, ormanların korunması ve yangınların önlenmesi için kapsamlı yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Öngen, keçi sürülerinin ormanlara giriş yasağının kaldırılması gerektiğini, keçilerin yeni dikim alanları hariç ormana zarar vermediğini, aksine yangına sebep olabilecek kuru otları temizlediğini ifade etti.

Öngen, ormanların mülkiyetinin devlette kalması şartıyla orman köylüsüne tahsis edilmesi, bakım, geliştirme ve korunma görevlerinin köylüye verilmesi gerektiğini dile getirdi. Devletin ise bu süreçte organize eden ve denetleyen konumda bulunmasının önemine değinen Öngen, keçi sürülerinin ormanlara giriş yasağının kaldırılması gerektiğini, keçilerin yeni dikim alanları hariç ormana zarar vermediğini, aksine yangına sebep olabilecek kuru otları temizleyerek fayda sağladığını ifade etti.

Çobanların doğal birer koruyucu ve gözcü olduğunu belirten Öngen, "Çobanlar yangın mevsiminde dağlarda ve ormanlarda geceleri kalıyor. Bu durum acil müdahale imkanını artırıyor" dedi. Ayrıca, kaldırılan Orman Muhafaza Memurluğu’nun yeniden ihdas edilmesi ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yangın koridorlarında belirli aralıklarla su depoları kurulması önerisinde bulunan Öngen, yanmış alanlara geniş yapraklı ve yangına dayanıklı ağaç türlerinin (akasya, kayın, ıhlamur gibi) dikilmesini, ekonomik değeri yüksek ağaçların çoğaltılarak gelirinin ormanların korunması ve geliştirilmesinde kullanılmasını önerdi.

Anız yakmanın ciddi yangın sebeplerinden biri olduğuna dikkat çeken Öngen, mevcut cezaların yetersizliğini rakamlarla ortaya koydu. Kabahatler Kanunu’na göre anız yakanlara 2 bin 52 TL idari para cezası uygulandığını, Türk Ceza Kanunu’na göre verilen 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezalarının ise "Hükmün açıklanmasının geri bırakılması" nedeniyle fiilen uygulanmadığını hatırlattı. Çevre Kanunu’na göre ise dekar başına 556,71 TL para cezası verildiğini, bu rakamların caydırıcı olmaktan uzak olduğunu söyledi.

Mehmet Öngen, dağınık mevzuatın tek bir yasada toplanarak hem hapis hem de idari para cezalarının ciddi anlamda artırılması gerektiğini, böylece yangına sebep olanların caydırıcı şekilde cezalandırılabileceğini ifade etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Osmaniye Zorkun Çocuk Şenliği’nde Demet Akalın rüzgarı

2025-08-10 17:14 - Magazin

Uzmanlardan Deprem Sonrası Çocuk Psikolojisi Uyarısı

2025-08-11 14:27 - Sağlık

BÜYÜKŞEHİR’DEN ULAŞIMDA ÖĞRENCİYE TAM DESTEK

2025-08-08 14:18 - Ulaşım

MARMARİS’TE DEVLET HASTANESİ ALARM VERİYOR

2025-08-06 13:45 - Marmaris

Hakkarili dağcılar rehberliğinde Ağrı Dağı’na zirve tırmanışı

2025-08-11 09:44 - Gündem

Marmaris Açıklarında 14 Düzensiz Göçmen Yakalandı

2025-08-07 11:47 - Marmaris

Kaymakam Kaya, MHP heyetini ağırladı

2025-08-12 14:44 - Marmaris

Marmaris'in Sorunları Sokak Röportajına Yansıdı

2025-08-09 13:24 - Marmaris

Otel havuzunda boğulan 9 yaşındaki çocuk Eskişehir’de toprağa verildi

2025-08-07 18:44 - Asayiş

MARMARİS’TE AKŞAM YOĞUNLUĞU

2025-08-09 12:52 - Genel

İlgili Haberler

Kaygan zeminde kontrolü kaybedip kazaya neden oldu: 3’ü çocuk 7 kişi yaralandı

01:20 - Asayiş

Üzerine şifonyer devrilen çocuk hastaneye kaldırıldı

01:22 - Asayiş

Burdur’da kar yağışı nedeniyle birçok araç yola kaldı

01:08 - Asayiş

Bolu’da kar kalınlığı 30 santimetreyi aştı, onlarca araç rampalarda yolda kaldı

00:56 - Asayiş

Diyarbakır’da cinayet: Eşini öldürüp toprağa gömdü

23:46 - Asayiş

Günün Manşetleri

Köyceğiz Tazelenme Kampüsü’nde Prof. Dr. Tuna’dan konferans

12:02 - Eğitim

2 kişinin ölümüne sebep olan zanlılar tutuklandı

16:11 - Asayiş

9 dil biliyor, gören şaşırıyor

15:48 - Kültür Sanat

Yaşlılara kış uyarısı: Gizli susuzluğa ve enfeksiyonlara dikkat

15:00 - Sağlık

Sağlık Hizmetleri Bürosu’ndan Yarımada Genelinde Sağlık Desteği

14:52 - Sağlık