?>

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE MÜDAHALE EDİLMEYEN GÖZ PROBLEMLERİ, İLERLEYEN DÖNEMLERDE SOSYAL VE GÜNLÜK YAŞANTIDA PEK ÇOK PROBLEM İLE KARŞILAŞILMASINA SEBEP OLABİLDİĞİNİ BELİRTEN GÖZ SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI OP. DR. ADNAN İPÇİOĞLU, ÖĞRENİM YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIN GÖZ MUAYENELERİNİN YAPTIRILMASI İÇİN SÖMESTR DÖNEMİ İSE EN İDEAL ZAMANLARDAN BİRİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Sağlık - 3 saat önce

Çocukluk döneminde müdahale edilmeyen göz problemleri, ilerleyen dönemlerde sosyal ve günlük yaşantıda pek çok problem ile karşılaşılmasına sebep olabildiğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, öğrenim yaşındaki çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olduğunu söyledi.

Yoğun geçen birinci eğitim dönemi boyunca fiziksel ve mental açıdan yorulan çocukların, yarıyıl tatilinde iyi bir dinlenme süreci geçirmesi önemli olduğunu ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Tatil dönemi, çocukların yaşadığı görme problemlerinin çözümü için de önemli bir zaman dilimi. Tedavi edilmeyen görme bozukluklarının; çocukların öğrenme kabiliyeti, derslere uyum ve kişilik gelişimlerini olumsuz etkileyebilir. Ailelerin, çocuklarının eğitim hayatındaki başarısı için bu konuda önlem alıp gerekli tetkikleri yaptırması gerekiyor. Görme problemleri, okul öncesi çocukların yüzde 5-10’unu, okul çağındaki çocukların ise yüzde 20-30’unu etkiliyor. Bir çocuğun derslerinde başarısız olmasının sebebi, öğrenme kabiliyetinin yetersizliğinden değil, görme bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeple, okula başlamadan önce ve okul süresince çocuklara düzenligöz muayenesiyapılması gerekiyor" diye konuştu.

Çocuklarda en çok göz kayması, göz tembelliği, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, miyop, hipermetropi, şaşılık, astigmatizma ve konjonktivit görüldüğünü söyleyen Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Erken teşhis konulmazsa çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar yaşanabiliyor. Bu da okul başarısını olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Çocuğunun görme bozukluğunun farkında olmayan ailelerin, derslerdeki düşük başarı oranını öğrenme yeteneklerine bağladığının altını çizen İpçioğlu, "Öğrenme kabiliyetinde eksiklik olmayan çocuklar, iyi göremedikleri için derslerinden geri kalabiliyor. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında gözde tembellik başlıyor ve bu durum ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini daha ciddi oranda etkiliyor. Çocuk göz sağlığı için 6 ayda bir düzenli kontrol yapılması önemli. Erken konulan teşhis ile tedavi süreci de kolayca atlatılabiliyor" şeklinde bilgi verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİSİN ŞAMPİYON KIZLARININ HEDEFİ DÜNYA KUPASI

2026-01-14 11:44 - Spor

Vali Akbıyık 2025 yılı asayiş-güvenlik rakamlarını değerlendirdi

2026-01-13 14:31 - Asayiş

MUGAT-DER’den 20 Dalda Ücretsiz Eğitim Seferberliği!

2026-01-12 12:44 - Genel

CHP’Lİ ÖZCAN: “MARMARİS’TE DEPREM RİSKİ ALTINDAKİ OKULLAR KADERİNE TERK EDİLEMEZ”

2026-01-14 12:33 - Marmaris

BAŞKAN ARAVİ ''MARMARİS'LE İLGİLİ PROJELERDE ÇALIŞTAY DÜZENLENSİN''

2026-01-13 14:08 - Marmaris

Galatasaray, Fethiye’de çiçeklerle karşılandı

2026-01-13 09:08 - Spor

Marmaris Esnaf ve Sanatkârlar odası başkanı Mehmet Ayyıldız yeniden seçildi

2026-01-11 20:40 - Marmaris

Muğla’da jandarma uzman çavuş evinde ölü bulundu

2026-01-17 21:43 - Asayiş

Marmaris’te 170 Milyon TL’lik Dev Yatırım Hamlesi

2026-01-15 17:14 - Marmaris

Çöken otelde işçiler 2 saat önce fark edip, çalışmayı sonlandırmış

2026-01-14 16:56 - Asayiş

İlgili Haberler

Ekmek fırınındaki görüntü ekipleri harekete geçirdi

12:45 - Sağlık

Hafife alınarak tedavi geciktirilmemeli

12:40 - Sağlık

Türkiye’nin en büyük denizden içme suyu arıtma tesisi Muğla’da yapılacak

11:55 - Sağlık

Zonguldak’ta ilk kez 60 yaşında hastaya izsiz ameliyat yapıldı

11:34 - Sağlık

Ünlü estetikçi açıkladı: "Yüz germe ameliyatı sonrası PRP, mezoterapi ve lazer uygulamaları önem taşıyor"

11:14 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Alanyaspor maçı hazırlıklarını tamamladı

15:59 - Spor

Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 4 - Pendiksporspor: 1

15:50 - Spor

Yangında ölü sayısı 2’ye yükseldi

15:33 - Asayiş

Durakta genç kızları gizlice görüntüleyen şahsa kadın muhtardan tepki

15:17 - Gündem

"Sosyal medyada mantık yanlışları yaygın"

13:42 - Genel