YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Marmaris’te, geçen yaz meydana gelen orman yangınından sonra zarar gören alanlarda başlatılan çalışmalarda uzmanların önerileri dikkate alınamadı. Altyapı, dere ve kanallar genişletilip, güçlendirilmedi. Felaketin geleceği belliyken alınamayan önlemler yüzünden hemen her yağış afete dönüştü. Ciddi erozyon felaketi yaşandı. Marmaris ekolojik yıkıma maruz kaldı. Bu felaket karşısında sorumluluğu olan yetkilileri acil olarak göreve çağırıyoruz. MSKÜ Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin, “Yangın sonrası ağaçlandırma tekniklerinin, eğim, arazi şartları, iklim şartları ve bölge biyolojik çeşitliliğinin göz önüne alınarak daha da dikkatli bir şekilde yapıldığında benzer felaketleri daha az göreceğimize inanıyorum” dedi.

Gündem - 2 yıl önce

 

Doğa harikası Marmaris’in güzelliğini taçlandıran kızılçam ormanları, geçen yaz meydana gelen orman yangınında kül oldu. Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince yanan alanların tekrar yeşermesi için çalışma başlatıldı. Zarar gören ağaçlar kesildi, teraslama çalışması yapıldı, yeniden fidanlar dikildi. Orman Bölge Müdürlüğünün yanan alanlardaki çalışmaları eleştirildi.

HER YAĞIŞ FELAKETE DÖNÜŞTÜ

Yangının yaraları sarılmaya çalışırken, yağmur mevsimiyle birlikte Marmaris, ekolojik felaket yaşamaya başladı. Doğa harikası bölge, hemen her yağışta erozyon, heyelan, taşkın ve baskınlara maruz kaldı. İçmeler Mahallesi’nde, kül, dal, toprak ve tomruklar, yüzeysel akışla dağlardan kanallara taşındı. Altyapı hatları tıkandı. Kanallar yetersiz kalınca, yerleşim yerleri sele teslim oldu. Ev ve işyerlerini su bastı. Her yağışta felaketi yaşayan Marmarisliler canından bezdi.

KÖRFEZ YIKIMA UĞRADI

Yangın ve uyarılara rağmen alınamayan önlemler yüzünden meydana gelen çevre felaketinden Marmaris Körfezi de nasibini aldı. İçmeler Mahallesi’nde, altyapı ve kanallar yetersiz kaldı. Yanan tepelerden toprak, kül, çakıl taşları ve tomruklar sel sularıyla denize sürüklendi. Bazı bölgelerde balçık tabakaları oluştu. Bu sebeple turkuaz deniz kahverengiye büründü. Deniz ekosistemi yıkıma uğradı. Bu durum deniz canlılarının yaşamını tehdit etti. İstanbul ve Ankara’dan gelip inceleme yapan uzmanlar, Marmaris Körfezi’nin bazı bölgelerinde balçık tabakası oluştuğu, canlı sayısının da azaldığını tespit etti.

AĞAÇLANDIRMADA COĞRAFİ ÖZELLİKLER DİKKATE ALINMALI

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin, “Çukur, yangın ve sel! Muğla kıyılarındaki İlçelerde yaşayan bizlerin şehir merkezini tarif ederken kullandığı kelimedir "çukur". Fethiye Çukuru, Marmaris Çukuru. Neden? Şehir merkezinin etrafı dağlıktır. Orman ile kaplıdır. Bu ormanlar kışın aşırı yağışlarda yağmuru tutar ve çukuru sel götürmez veya nadiren sel olur. Geçtiğimiz yaz Marmaris çukurunun etrafında çok büyük orman alanlarımızı kaybettik. İyi niyetle biran önce ağaçlandırma uygulamalarına başlandı. Maalesef bu uygulamalar yapılırken topraktaki bütün kökler, toprak üstündeki çalı çırpı alandan çıkarıldı” dedi.

 

Bu yüksek eğimli arazilerde, askerlik yapanlar bilir, adeta mıntıka temizliği yapıldı. Açıkta kalmış bu toprak bir de güzelce sürüldü yumuşacık, pamuk gibi bir forma getirildi. Sonra ilk şiddetli yağmurlar ile maalesef Marmaris şehir merkezinde büyük bir sel felaketini yaşadık. Marmaris körfezi yağmur ile yıkanmış toprak ve çamur ile doldu” dedi.

Yangın sonrası ağaçlandırma tekniklerine değinen Dr. Yasin İlemin sözlerine şöyle devam etti: “Yangın sonrası ağaçlandırma tekniklerinin, eğim, arazi şartları, iklim şartları ve bölge biyolojik çeşitliliğinin göz önüne alınarak daha da dikkatli bir şekilde yapıldığında benzer felaketleri daha az göreceğimize inanıyorum”

MİKAİL ZEYBEK

Haftanın Öne Çıkanları

GİRGİN: MUĞLA HAK ETTİĞİNİ ALAMIYOR

2022-02-19 12:25 - Siyaset

GÖKTEPE SULAMA PROJESİ TAMAMLANDI

2022-02-23 11:51 - Siyaset

Muğla boşanmada Türkiyede 4üncü il

2022-02-25 12:00 - Magazin

Bülent Ersoy kış tatilini Bodrumda geçiriyor

2022-02-22 14:30 - Magazin

Joe Lewisin lüks yatı Fethiyede

2022-02-23 20:30 - Magazin

Evde bakım hizmetlerine hekim ve psikolog desteği

2022-02-19 12:00 - Sağlık

94 yaşında düştü kalçasını kırdı, ertesi gün yürüdü

2022-02-25 10:00 - Sağlık

Bahçeşehir Koleji Marmaris Kampüsü açılıyor

2022-02-22 13:08 - Gündem

YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

2022-02-25 13:33 - Gündem

RANT'A KİM DUR DİYECEK

2022-02-19 12:18 - Gündem

İlgili Haberler

Didim’de zeytin bahçelerinin röntgeni çekildi

12:10 - Gündem

Sahiller turizm sezonuna hazırlanıyor

12:02 - Gündem

Milli Park’a günlük araç giriş kapasitesi belirlendi

12:04 - Gündem

Tarihi saat kulesinin tepesindeki esrarengiz lamba

11:48 - Gündem

Samsun’da Gençlik Haftası kutlamaları başladı

11:41 - Gündem

Günün Manşetleri

Bursa’da apartman yangını: 4 kişi dumandan etkilendi

12:09 - Asayiş

Baba ve kızı sobadan zehirlenerek hayatını kaybetti

12:08 - Asayiş

Yaralı porsuğu jandarma ekipleri kurtardı

12:03 - Asayiş

Tartıştığı eski eşini ve babasını vurdu

12:01 - Asayiş

Aydın’da 40 aranan şahıs jandarmadan kaçamadı

11:50 - Asayiş