?>

Zirai don Bursa siyahını çok etkilemedi

Uludağ yaş meyve sebze ihracatçıları birliği (uymsib) başkanı senih yazgan, ülkenin birçok ilinde görülen zirai don hadisesinin bursa'nın en önemli ihracatlık ürünü siyah incirini (bursa siyahı) çok etkilemediğini söyledi.

Ekonomi - 2 hafta önce

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan, ülkenin birçok ilinde görülen zirai don hadisesinin Bursa’nın en önemli ihracat ürünü siyah incirini (Bursa siyahı) çok etkilemediğini söyledi.

Yazgan, nisanda yaşanan zirai don hadisesinin ülkenin birçok noktasında ciddi hasarlar bıraktığını, özellikle meyvelerde zararlar oluştuğunu söyledi.

Bütün meyvelerin aynı oranda etkilenmediğine dikkati çeken Yazgan, her ne kadar yüzde 100’lere varan hasarlar olsa da zirai dondan korunan bölgelerin de bulunduğunu anlattı.

Yazgan, Bursa özelinde deveci ve santa maria armutları, Bursa siyahı, şeftali ve nektarın üretiminin ağırlıkta olduğunu belirterek, ürün ve bölge bazında etkilenmeler görüldüğünü söyledi.

Sahada incelemelerde bulunduklarını anlatan Yazgan, şunları kaydetti: "Çukur bölgelerde don zararı gözüküyor. Sert çekirdekli grubu dediğimiz şeftali ve nektarinde bazı çeşitlerde ürün var. Özellikle geç dönem meyvelerde hasar görünmüyor. Deveci armudu ve santa mariada düşük zararlar oluştu. Bu ürünlerde üretimimiz, iç tüketimi ve ihracatı karşılayabilecek düzeyde olacaktır. Armut konusunda ciddi bir problem görünmüyor."

Yazgan, Bursa’nın en önemli ihracat ürünü olan Bursa siyah incirinde ciddi ürün kaybı beklemediklerine dikkati çekerek, "Daha henüz sürgünleri tamamlamadığı için ciddi bir sorun olacağını düşünmüyorum. Geçen yıl Bursa siyahında 18 bin ton civarında ihracat yaptık. Özel bir ürün ve pazarda sürekli artan ölçüde çok talep gören ürün. Üreticilerimizin Bursa siyah incirindeki gelirlerinin daha da katlanacağına inanan biriyim. Bursa’da tarımı yapılabilecek ürün var mı diye sorsanız ben siyah incir derim, tek geçerim" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Şehitkamil’den yeni mesire alanı

2025-04-17 16:46 - Gündem

Grekoromen Güreş Milli Takımı, Kazakistan’dan 5 madalya ile döndü

2025-04-19 20:04 - Spor

Üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

2025-04-20 10:11 - Asayiş

İYİ Parti'li Ergun'dan Faiz Uyarısı

2025-04-16 13:11 - Ekonomi

Üzerinden tüfek ve tabanca çıktı

2025-04-20 09:42 - Asayiş

Gümüşhane’de Aile Yılı kapsamında veliler ve öğrenciler birlikte kitap okudu

2025-04-19 16:18 - Eğitim

100 milyon liralık 17 araç, SASKİ filosuna eklenecek

2025-04-18 12:43 - Gündem

Marmaris'te Erken Deniz Keyfi

2025-04-20 15:38 - Marmaris

Gazeteci Murat Ersan’a sokak ortasında saldırı

2025-04-15 20:11 - Marmaris

Vatandaşlar ‘işe alma taahhüdü verip sözünde durmadığını’ iddia etikleri şirkete tepki gösterdi

2025-04-19 12:33 - Gündem

İlgili Haberler

Turkcell, BOTAŞ fiber altyapı ihalesini kazandı

22:32 - Ekonomi

Yapı denetim firmaları ETSO’da bir araya geldi

18:29 - Ekonomi

167 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak enerji yatırımı hizmete açıldı

17:10 - Ekonomi

Milyonluk tekneler Başkent’te görücüye çıktı

16:45 - Ekonomi

Devlet destekli traktörler çiftçilere törenle teslim edildi

16:40 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Mayıs Ayı Ödemeleri Toplam 6,2 Milyar Lira

15:34 - Ekonomi

Erdoğan'ın Kıbrıs Ziyaretine Sakaryalı İş İnsanı Koç Eşlik Etti

15:07 - Genel

Göçmen Kaçakçıları da İHA Takibine Takıldı

14:48 - Asayiş

Çay ocağındaki kuzen cinayetinin sebebi mahkemede ortaya çıktı: "Asıl hedef bendim"

14:40 - Asayiş

Rus Turist Alarm Yarattı

14:07 - Asayiş