USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AFET YÖNETİMİNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ŞART!

AFET YÖNETİMİNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ŞART!
27-02-2023 11:51
48

 

MSKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Ceyhun Özçelik, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan depremlerle ilgili incelemelerde bulundu. Özçelik,  deprem, sel, taşkın ve orman yangını gibi afetlerde, AFAD veya kurulması düşünülen Afet Bakanlığında dijital dönüşüm ile kamu-özel sektör ve STK’ların tüm verilerini tek noktada toplanması ile hem dezenformasyonun önüne geçileceğini, hem de etkin mücadele yapılacağını açıkladı.

 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan depremlerle ilgili incelemelerde bulundu.

Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, afet bölgesinde yaptığı incelemelerini paylaştı. Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun bir biçimde dijital dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Ceyhun Özçelik, “Özellikle insan yaşamı için kritik olan afetin ilk günlerinde afetle mücadelede büyük zorluklarla karşılaşılmıştır. Milyonlarca kişinin etkilendiği, yüzbinlerce kişinin müdahil olduğu, binlerce iş ve hizmet sürecini içeren, onbinlerce makina, techizat, malzeme ve ekipman temin, sevkiyat ve dağıtımını gerektiren bu büyüklükteki bir afetin klasik yaklaşımlarla etkin bir biçimde yönetilmesi olanaklı değildir. Bu nedenle alansal bilgi teknolojilerini merkez alan bir yaklaşımla, devletimiz Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun bir biçimde Dijital Dönüşümü gerçekleştirmek zorundadır” dedi.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİ ESAS ALAN ALTYAPI

Afet sonrasında bilgi teknolojilerini esas alan bir altyapının oluşturulması gerektiğini ifade eden Özçelik sözlerine şöyle devam etti: “6 şubat depremi bizlere afet öncesi ve sırası çalışmaların, afet sonrası yapılacak zararı azaltma, enkaz kaldırma, rehabilitasyon ve normalleşme çalışmalarından çok daha önemli, etkili ve ekonomik olabileceğini göstermiştir. Afet sonrasında gerçekleştirilecek işgücü ve emek yoğun bir müdahaleden ziyade, afet öncesinde akılcı ve bilgi iletişim teknolojilerini esas alan bir çerçeve altyapının oluşturulması halinde afet müdahale kapasitemizi çok büyük oranda arttırabileceğimizi düşünüyorum. Böyle bir dijital alt yapı, arama ve kurtarma faaliyetlerinin yürütülmesinden, can, mal ve trafik güvenliğinin sağlanması, iş ve makine gücü temini, sevkiyatı ve organizasyonu, beslenme barınma ve tedavi hizmetlerinin sunulması, kişisel destek ve pisikolojik hizmetlerin sağlanması, hasar tesbiti, yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına kadar çok sayıda hizmetin aksamadan, en az maddi ve manevi kayıpla afetleri atlatmamıza zemin hazırlayacaktır. Diğer taraftan dezenfermasyonu olabildiğince önleyerek, oluşması muhtemel ikincil zarar ve kayıpların da önüne geçecektir. Böylece, yetkili kurum eliyle sağlanan, doğru anlık konumsal bilgiyle, karmaşadan doğan iş yükü, zaman kaybı ve maddi sorunların önüne geçilmesi, dezenfermasyonun önlenmesi büyük oranda mümkün olacaktır”

 

AFAD DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN MERKEZİ OLABİLİR

AFAD’ın dijital dönüşüm merkezi olabileceğinin altını çizen Özçelik,  “Yaşadığımız, deprem, taşkın, vb afetlerde önemli rol oynamıştır. Küçük, orta ve büyük şiddeli afetlerin yönetişimi için fiziki müdahale altyapısını oldukça geliştirmiş, kurumlar arası koordinasyonda da oldukça yol kat etmiştir. Bilgi işlem altyapısını iyileştirme noktasında, temel altlık düzeyinde alansal bilgi sistemleri geliştirdiği bilinmektedir. Acil iletişim hattı, acil durum bildirimleri, güvenlik durumu bildirimleri, sesli konum bildirimi yapan bağımsız mobil uygulamalar da AFAD’ın afet yönetiminde gündeme getirdiği enstrümanlar arasında yer almaktadır. AFAD, misyonu ve söz konusu teknik, idari ve bilgi işlem altyapısı ile Afet Yönetiminde Dijital Dönüşümün merkezinde rol alabilecek önemli bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

MİKAİL ZEYBEK


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33