USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

CHP’Lİ GİRGİN: EĞİTİMİ YAPBOZA ÇEVİRDİNİZ

CHP’Lİ GİRGİN: EĞİTİMİ YAPBOZA ÇEVİRDİNİZ
08-11-2022 10:54
48

 

CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin Milli Eğitim Bakanlığı Bütçe Görüşmelerinde yaptığı konuşmada AKP dönemindeki Milli Eğitim Bakanlarının uygulamalarından kronolojik sıralama yaparak eleştirilerini dile getirdi. Girgin, “Bütün bunlar gösteriyor ki, AKP döneminde eğitim sistemi bir yapboza çevrilmiştir. Bu yapboza çevirme pratiğine, iktidarın sistematik olarak vakıflar eliyle eğitim sistemini şekillendirme çabası eşlik etmiştir” dedi.

 

 Vakıflar yoluyla çocukların, gençlerin maksimum yararını değil, gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirme amacıyla bilinçli bir amaç güdüldüğünü söyleyen Girgin, bu anlayışın Cumhuriyet Devrimini rotasından çıkarabileceğini, ve önümüzdeki yıl iktidarı uğurladıktan sonra eğitimi tekrar Cumhuriyet rotasına oturtacaklarını belirtti.

VAKIFLAR ÜZERİNDEN İDEOLOJİK AMAÇ GÜDÜLÜYOR

Süleyman Girgin, Milli Eğitim Bakanlarını eleştirdi. Girgin, “Bütün bunlar gösteriyor ki, AKP döneminde eğitim sistemi bir yapboza çevrilmiştir. Bu yapboza çevirme pratiğine, iktidarın sistematik olarak vakıflar eliyle eğitim sistemini şekillendirme çabası eşlik etmiştir.

Vakıflar yoluyla çocukların, gençlerin, maksimum yararını değil, gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirme amacıyla vakıflar üzerinden bilinçli bir amaç güdülmektedir.

İktidar örgün eğitim üzerinden yapamadığını yaygın eğitim üzerinden yapmaya girişmiş durumdadır.

Yatılı Bölge okullarını  azaltmak da, Orta ögretim düzeyinde özel yurt açmayı serbest haline getirmek de aynı amaca hizmet ediyor.Bu süreç eğitim sistemini Cumhuriyet Eğitim Devriminin rotasından çıkarabilir. 

Bu rotayı, 1 Kasım  1937’de  Mustafa Kemal TBMM açılış konuşmasında özetlemiştir:

 “Okuma yazma bilmeyen tek bir yurttaş bırakmamak, ülkenin büyük kalkınma savaşının ve yeni çatısının istediği teknik elemanları yetiştirmek, yurt sorunlarının dayandığı temel düşünceleri anlayacak, anlatacak, kuşaktan kuşağa yaşatacak birey ve kurumlar yaratmak.” 

ÇOCUKLAR KREDİ İLE OKUTULUYOR

Girgin şöyle devam etti: “MEB bütçesinin bizlere gösterdiği en açık gerçek, eğitimde yaşanan yoğun ticarileşme sürecinin artarak devam edeceği, velilerin cebinden yapacağı eğitim harcamalarının belirgin bir şekilde artacağıdır.

Devletin eğitim harcamalarına yaptığı katkı yıllar içinde istikrarlı bir şekilde azalırken, hane halkının cebinden yaptığı eğitim harcamalarının payı artmaya devam etmektedir.

Türkiye’nin ‘Eğitime en çok payı ayırıyoruz’ söyleminin gerçeği yansıtmadığını görmek için hane halkının cebinden yaptığı eğitim harcamalarının son 20 yılda ne kadar arttığına bakmak yeterlidir.

Eğitim-öğretimin hukuken parasız olduğu ilkokulda velilerin ceplerinden yapmak zorunda kaldığı eğitim harcamaları her geçen yıl artmış, veliler çocuklarını kimi zaman borçlanarak, kimi zaman bankalardan ‘eğitim kredisi’ çekerek, kimi zaman da gıda harcamalarından kısarak okutmak zorunda bırakılmıştır.

Eğitim, devredilemez ve vazgeçilemez kamusal bir haktır.

Piyasacı eğitim sistemi, yaşamın her düzeyinde rekabeti, hizmetin bedelini ödemeyi, öğrenci ve velilerin ‘müşteri’ haline getirilmesini hedeflemekte, toplumdaki sınıf farklılıklarını daha da belirgin hale getirmektedir.  Peki ne yapmak lazım?

PROJE VE PROTOKOLLER İPTAL EDİLSİN

-MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay başlangıç olarak en az iki kat arttırılmalı, okul binaları ve derslik gereksinmesi karşılanmalı, dini vakıf ve cemaatlerle yapılan ya da yapılacak olan her türlü ortak proje ve protokoller derhal iptal edilmelidir.

-Tüm eğitim ve bilim emekçilerine insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalıdır.

İktidarımızda, tüm örselenmelere karşın demokratik-laik hukuk devletini, eşit yurttaşlık bilincini, halk egemenliğini,  kamucu eğitim-sağlık  politikalarını, adalet bilincini, sosyal devleti önceleyen  Yeni bir Cumhuriyet Baharı üreteceğiz.

Yoğun okul terkinin önüne geçmek, iyi eğitim almış çocuklarımızın geleceğini yurt dışında aramamaları için nitelikli, adaletsizlik üretmeyen, liyakata dayalı, laik-bilimsel kamusal eğitimi ve eğitim hakkını öne çıkaran  okullarımızı eğitim cennetine dönüştürecek  eğitim reformunu ülke gündemine alacağız.

BAKAN MAHMUR ÖZER’E SORULAR

-Öğretmenlerin yüzde 52'si kadın, okul ve eğitim yönetimlerinde kadın öğretmen oranı yüzde 5 veya 6. Kadın öğretmenlere eğitim yönetimlerinde niçin yer vermiyorsunuz?

-Günümüzde, okul terki yapan öğrenci sayısı yaklaşık 2 milyonu buluyor. Çocuklarının açık öğretime geçmesi, eğitimin iflası değil midir?

-Öğretmenlerin haklı talebi doğrultusunda 100 bin öğretmen ataması yapılacak mı?

-Çocuklar kör karanlıkta okula gidiyor, çocukların ve anne babalarının bu çilesi bitecek mi?

 -KPSS'den yüksek puan almalarına rağmen mülakatlardan aldıkları düşük puan nedeniyle öğretmenler atanamıyor. Öğretmen atamalarında objektifliği yok eden, kayırmacılığı öne çıkaran mülakatları kaldırmayı düşünüyor musunuz?

MİLAS ÖĞRETMENEVİ LOKALİ TALEBİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ.

CHP Muğla Milletvekili Girgin Bakanlık görüşmeleri sırasında bazı Milaslı öğretmenler ile görüştüğünü ve  öğretmenlerin sohbet edebilecekleri bir ortam olmadığı şeklinde şikayetler aldığını belirti.

Konuyu bakanlık destek hizmetleri genel müdürü ile ve Milas ilçe milli eğitim müdürü ile komisyon görüşmeleri arasında görüştüğünü belirten Girgin konunun takipçisi olacağını ifade etti. Muğla Milletvekili Suat Özcan’ın da komisyon görüşmeleri sırasında soru cevap kısmında Bakan’a bu sorunun giderilmesi talebinde bulunduğu öğrenildi.

MİKAİL ZEYBEK


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35