USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

CHP’Lİ GİRGİN: EMEKÇİYİ BERBAT EDEN BÜTÇE!

CHP’Lİ GİRGİN: EMEKÇİYİ BERBAT EDEN BÜTÇE!
28-10-2022 09:49
48

 

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri başladı. CHP’li vekiller Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı 2023 bütçesini tanımlayan pankartlarla karşıladı. CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin bütçe geneli üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2023 bütçemizin ülkemize eşitlik adalet ve özgürlük getirmesini temenni ediyorum. Bu bütçe, zengini abat eden, emekçiyi berbat eden bütçedir. İktidarın da son bütçesidir.  Biz bütçeyi belirli rakamları, tabloları konuştuğumuz, bir süreç olarak görmüyoruz” dedi.

               

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri başladı. CHP’li vekiller Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı 2023 bütçesini tanımlayan pankartlarla karşıladı. “Zengini Abat Eden Emekçiyi Berbat Eden Bütçe”, “Vatandaşın Vergisini Faiz ve KKM’ye Aktaran Bütçe”, “Faize 565 Milyar Çiftçiye 54 Milyar Ayıran Bütçe”, “Faiz Lobisine Çalışan Bütçe” yazılı pankartlar açan CHP’li vekiller 2023 Bütçe Kanunu hakkındaki görüş ve eleştirilerini dile getirdi.

CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin bütçe geneli üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2023 bütçemizin ülkemize eşitlik adalet ve özgürlük getirmesini temenni ediyorum. Bu bütçe, zengini abat eden, emekçiyi berbat eden bütçedir. İktidarın da son bütçesidir.  Biz bütçeyi belirli rakamları, tabloları konuştuğumuz, bir süreç olarak görmüyoruz. Bütçe sürecini iktidarın ülkeyi nasıl yönettiğini gösterdiği; muhalefetin de nasıl bir ülke için çabaladığını gösterdiği bir süreç olarak kavrıyoruz.  Kişi başına milli geliri 10.000 ABD dolarını geçemeyen, orta gelir tuzağına takılmış, adalet ve demokrasi karnesi zayıf, üniversiteleri bilim üretmeyen, ihracatının ancak yüzde üçü yüksek teknoloji ürünlerinden oluşan, eğitim sistemi sorunlu ve kadının istihdamda yerini alamadığı bir ülkeyiz.  Bunları değiştirmek zorundayız. Yani yapacak çok işimiz var”

AKP'NİN BİR TANE EKONOMİYİ DÜZELTECEK POLİTİKASI YOK

Süleyman Girgin sözlerini şöyle sürdürdü: “Hal böyleyken, hazırlanan bütçelerin bu temel sorunları ciddiyetle ele alıp, kaynak dağılımını ona göre yapması gerekiyor. Ancak iktidar ne yapıyor? Enflasyon vatandaşın iliklerine kadar var ama enflasyon ile mücadele yok! Kur Korumalı Mevduat ile mevduat sahibini korumak var ama kurun kendisini korumak yok! Bir Merkez Bankamız var ama bir para politikamız yok! Fiyat istikrar komitemiz var ama bir fiyat istikrarımız yok!  Açlık sınırı bir önceki aya göre 556 lira artarak 8 bin 223 TL'ye çıktı. Türkiye'de açlık ve yoksulluk artıyor. Takipteki borç miktarı 30 milyar lirayı aştı. Ekonomik kriz nedeniyle vatandaş borçlarını ödeyemez hale geldi, icra dosyası sayısı 24 milyonu buldu.  Vatandaş borç batağında, evine haciz geliyor. AKP'nin bir tane ekonomiyi düzeltecek politikası yok!”

İKTİDARIN TÜRKİYE’Yİ GETİRDİĞİ YER FAİZ BATAĞIDIR

Girgin, “Hazırladığınız bütçeleriniz için çok söze gerek yok; Hepsiyle gelir dağılımını hunharca bozdunuz. Yoksulluğu katmerlediniz. 5’li çete yarattınız, toplumsal zenginliğimizi onlara altın tepside sundunuz.   Faiz baronlarını abat ettiniz.

Bütçe gelirlerinin önemli bir bölümü doğrudan ya da dolaylı vergilerle halktan toplanmasına rağmen, yapılan kamu harcamalarında en az payı yoksul halk kesimleri ve emekçiler alıyor.

Patronlara yönelik olarak getirilen vergi istisnaları ve sigorta prim destekleri iktidarın ekonomi politikalarının olmazsa olmazı olarak her yıl artarak yenileniyor. Son üç yılda işsizlere 23 milyar lira işsizlik ödeneği verilirken işverenlere 58 milyar lira teşvik ve destek sağlandı. Kayıtlı işsizlerin sadece yüzde 13'ü işsizlik ödeneği alabilirken işverenlere 58 milyar lira teşvik verilmesi işçinin parasının sermayeye transferi değil midir? Bu yıl da faiz bütçesi hazırlama geleneğini sürdürüyorsunuz!

Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz konusunda netti! “Faizi savunanla beraber olamam. Bu görevde olduğum sürece faiz ve enflasyonla mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada” demişti. Birbiri ardına Merkez Bankası başkanlarını değiştirerek, işçi ve tüm üreticileri sürünecekleri gelirlere mahkum ederek ihracatı artıracağını düşündüğü faiz indirimleri dayatmaktaydı” dedi.

TARIMA 54 MİLYAR FAİZE 565 MİLYAR

Girgin, “Tarıma gelirsek… Tarım Kanunu’na göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın en az %1’i kadar tarımsal destek vermek hükümetin “yasal” görevi… Son Orta Vadeli Program’a göre bu yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 13 trilyon 429 milyar TL olacak. Yani çiftçiye en az, 134 milyar lira destek verilmeliydi. Verilen 9 ayda 30 milyar TL. 134 milyar niree, 30 milyar niree?

2023 Bütçesi gibi büyük bir bütçeden tarıma ayrılan kaynaksa sadece 143 milyar lira. Üstelik bunun yalnızca 54 milyar lirası destek programı biçiminde küçük köylü ve üreticiyi ilgilendiriyor.  Tarımsal ödeneklerin kalan kısmı genel olarak tarım sektörünü, ihracatçıyı, büyük çiftçiyi ve çok uluslu tarım şirketlerini desteklemeye dönük” diye konuştu. Ekonomi tercihler alanıdır. Asıl soru tercihinizin kimden yana olacağıdır. Şimdi soruyoruz: Gıda enflasyonunun yüzde 100’e geldiği bir ortamda tarıma 54 milyar lira ayırıp, faiz ödemelerini yüzde 66 arttıracak politikalar uygulayanların tercihi kimden yana görünüyor? Sonuç olarak, faiz harcamaları için ayrılan ödeneğin bütçedeki üçüncü büyük ödenek olması, iktidarın faiz karşıtı söylemlerine rağmen faize en fazla kaynak ayıran iktidar olduğunu ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

İKTİDARI UĞURLADIĞIMIZ BÜTÇE

Girgin sözlerini şöyle sürdürdü: “Biliyorsunuz, bu, iktidarı uğurladığımız bütçe…Seneye neler yapacağımızı da vurgulamak iyi olur kanaatindeyim.  -Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de ne Cumhurbaşkanının ne de Başbakanın bütçe yapma yetkisi olmayacaktır. -Kamu kaynağı kullanan bütün kurumların bütçelerinin Meclis tarafından denetlenebilmesi sağlanacaktır. Örneğin Türkiye Varlık Fonu (TVF) bugün Meclis tarafından denetlenmemektedir. Buna son verilecektir.

-Vergi harcamaları ayrıntılı şekilde raporlanarak meclise sunulacaktır.

-Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulacak, üzerindeki iktidar baskısına son verilecektir.

-Sayıştay’ın raporlarının içini boşaltan Rapor Değerlendirme Kurulu kaldırılacaktır.

-Eskiden olup da sonra kaldırılan performans denetim yetkisi de Sayıştay'a geri verilecektir.

-Ödenen verginin hesabı sorulamıyorsa kimse demokrasi var demesin. Kesin Hesap Kanun Teklifleri yeni kuracağımız Kesin Hesap Komisyonu’nda görüşülecektir”

MİKAİL ZEYBEK


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35