Ana içeriğe geç

Elbistan’da yaz sıcağına karşı asırlık kar geleneği

KAHRAMANMARAŞ'IN ELBİSTAN İLÇESİNDE KIŞIN BİRİKTİRİLİP OT VE TOPRAKLA KAPATILARAK MUHAFAZA EDİLEN KARLAR, YAZ SICAKLARINDA ÇIKARILARAK SERİNLEMEK VE ÇEŞİTLİ İHTİYAÇLARDA KULLANILMAK ÜZERE DEĞERLENDİRİLİYOR

SON DAKİKA
Elbistan’da yaz sıcağına karşı asırlık kar geleneği

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde kışın biriktirilip ot ve toprakla kapatılarak muhafaza edilen karlar, yaz sıcaklarında çıkarılarak serinlemek ve çeşitli ihtiyaçlarda kullanılmak üzere değerlendiriliyor.


Elbistan’a bağlı Keçemağara Mahallesi yaylalarında, kış aylarında yağan karlar yaz mevsiminde kullanılmak üzere geleneksel yöntemlerle saklanıyor. Yaylalarda belirlenen alanlarda biriktirilen karların üzeri, erimesini önlemek amacıyla ot ve toprakla kapatılıyor. Aylar boyunca bu şekilde muhafaza edilen karlar, yaz sıcaklarının etkisini artırmasıyla birlikte yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. Saklanan karlar, yaylada bulunan vatandaşlar tarafından serinlemek ve çeşitli ihtiyaçlarda kullanılmak üzere değerlendiriliyor.



HABER KAYNAĞI : İHA
Okur görüşleri
0 yorum
Yorum yaz
Yorumlar yayın ilkelerine göre incelenir.
Yorumları göster0 yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın
Daha fazla yükle