Ana içeriğe geç

Metin Ergun: "Her İki Kişiden Biri Bankaya Borçlu"

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, TBB Risk Merkezi’nin 2025 sonu verilerini paylaşarak Türkiye'de bireysel kredi borçlusu sayısının 43,6 milyona ulaştığını ve batık kredilerin bir yılda %99 arttığını duyurdu.

Metin Ergun: "Her İki Kişiden Biri Bankaya Borçlu"

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin Aralık 2025 verileri ışığında hazırladığı raporla ekonomideki borç sarmalına dikkat çekti. Ergun, vatandaşın alım gücünün erimesiyle birlikte borcun bir "geçim aracı" haline geldiğini vurguladı.

"Nüfusun Yarısı Bankalara Mahkûm" Paylaşılan verilere göre, Türkiye’de bireysel kredi borçlusu sayısı 43,6 milyon kişiye ulaşarak ülke nüfusunun neredeyse yarısını kapsar hale geldi. Bireysel kredi ve kredi kartı toplam bakiyesinin 5,9 trilyon TL’ye yükseldiğini belirten Ergun, kişi başı ortalama borcun 135.500 TL seviyesine çıktığını; bu rakamın yaklaşık 5 asgari ücrete denk geldiğini ifade etti.

Batık Kredilerde Korkutan Artış Ekonomik tablodaki en endişe verici gelişmenin "tasfiye olunacak alacaklar" (batık krediler) olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ergun, bu rakamın son bir yılda %99 oranında arttığına işaret etti. Mevcut düzenin sürdürülebilir olmadığını ifade eden Ergun, çözüm önerilerini şu başlıklarla sıraladı:

Ergun, "Vatandaşını bankalara mahkûm eden bir düzen adil değildir. Borçla büyüyen bir ekonomi güçlü değildir," diyerek hükümete yapısal reform çağrısında bulundu.

Okur görüşleri
0 yorum
Yorum yaz
Yorumlar yayın ilkelerine göre incelenir.
Yorumları göster0 yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın
Daha fazla yükle