
Antalya'da serbest avukatlık yapan Hatice Canbalakar, 2024 yılının Kasım ayında oğluna aldığı 484 bin TL değerindeki 2023 model Brixton Cromwell 1200 CC motosikletle ilgili yaşadığı sorunlar nedeniyle hukuki mücadele başlatmak zorunda kaldı. Kısa bir süre sonra motosikletin dijital ekranının yağmurda su alması üzerine yetkili servise başvuran Canbalakar ailesi, burada bambaşka bir arızayla karşılaştı.
Oğlu, ekran arızası için gittiği yetkili servisten ayrıldıktan kısa bir süre sonra motosikletin vites atmakta zorlandığını fark etti. Tekrar servise dönen genç, motosikleti inceleme için bırakmak zorunda kaldı. Avukat Hatice Canbalakar, yaşanan bu gelişmeler üzerine mahkeme aracılığıyla motosiklette tespit yapılmasını talep etti. Bilirkişi raporu sonucunda motosikletin dijital ekranı ve vites sorunlarının üretim kaynaklı "gizli ayıp" olduğu belirlendi.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddesi gereğince sözleşmeden cayma hakkını kullanmak isteyen Hatice Canbalakar, distribütör firma İsotlar Motor ve motosikleti satan Erciyes Özel Sağ. Oto. bayiine noter aracılığıyla ihtarname göndererek motosikleti iade etmek istediğini bildirdi. Ancak firma yetkilileri, belirtilen tarih ve saatte notere gitmesine rağmen motosikleti teslim almaya yanaşmadı.
Yaşadıklarını anlatan Hatice Canbalakar, daha önce aynı markadan memnun kaldıkları için bu modeli tercih ettiklerini belirterek, "Motoru aldıktan çok kısa bir süre sonra dijital ekranının yağmurlarda su alması nedeniyle oğlum servise götürdü. Serviste soruna bakıp bilgi vereceklerini söylediler, ekran yurt dışından geleceği için. Oğlum servisten çıktıktan sonra motor vites atmamaya başlamış. Beni aradı, servise geri dönmesini söyledim. 1.5-3 aylık bir motor olduğundan servise geri döndü. 'Motorun bırakılması bizim bakmamız lazım. Hemen bilemeyiz' demişler. Daha sonra bizi aradıklarında debriyaj milinin yamulduğunu söylediler," dedi.
İki aylık bir motosiklette debriyaj milinin yamulmasının normal bir kullanıcı hatası olamayacağını vurgulayan Canbalakar, avukat olması nedeniyle süreci hızlandırmak adına direkt mahkemeden tespit yaptırdığını söyledi. Mahkeme kararıyla motosikletin üretim ayıplı olduğunun kesinleştiğini belirten Canbalakar, "Bunun üzerine distribütör firma ve motoru satan bayiye ihtarname gönderdim. Tüketicinin Korunması Kanunu'na dayanarak dönme hakkımızı kullanmak istediğimizi belirttik. Çünkü iki aylık ayıplı bir ürünü kabul etmek zorunda değilim. Yasal hakkımı kullanarak motoru iadeye hazır olduğumuzu bildirdik. Notere de tarih ve saatini belirttik ama kimse gelmedi. İhtarımıza da cevap vermediler," ifadelerini kullandı.
Motosikletin vites atmamasının hayati tehlike oluşturabileceğine dikkat çeken Canbalakar, "Motosikletin vites atmıyor, yolda giderken vites atmasa ölümle sonuçlanabilir. Bir can kaybı olduktan sonra mı müdahale edecekler? Maddi kaybı geçtim, ya manevi kayıp? Bu çocuk ölürse veya yaralanırsa distribütör firma ve satışı yapan bayi hiç mi vicdan azabı yaşamayacak? Ayıplı ürün, üretim hatalı, bu tespit edilmiş. Daha nesini bekliyoruz ki? Ürününüz burada servise götürülüp tespit yapıldığı andan itibaren burada duruyor. Aynı şekilde duruyor çünkü kullanamıyoruz aracı. Şubat sonunda teslim aldık servisten, tespit süreci de motor servisteyken yapıldı. O günden bu yana 1200 CC'lik motor burada yatıyor. Maddiyat karşılanabilir ama maneviyatı kimse karşılayamaz. Ayıplı bir ürünü kabul etmek zorunda değilim, geriye almalarını istiyorum," şeklinde konuştu.
Olayın şok edici bir diğer detayı ise mahkemece yapılan bilirkişi tespitinde ortaya çıktı. Hatice Canbalakar, motosikletin debriyaj milinin farklı bir marka motosikletin parçasıyla değiştirilmiş olduğunun belirlendiğini ifade etti. Canbalakar, "Biz motoru şubat ayında servise götürdükten sonra mahkeme kararıyla tespit istedim. Bilirkişi incelemesini yaptıktan sonra debriyaj milinin farklı bir marka motorun debriyaj mili ile değiştirmişler. Ama o da aşınmış. Bu da rapora yansıdı. Bizden habersiz, tüketicinin onayını almaksızın değişim yapıyorlar. Böyle bir hakları yok, bana sormak ve yazılı onayımı almak zorundalar. Ben 'garantiden değişsin' dersem ancak o zaman işlem yapılabilir. Ama hiçbir onayımızı almadan başka bir motorun debriyaj mili ile değiştiriyorlar. Ama üzerine taktıkları o parça da yamulmuş durumda. Herhalde kullanılmış bir ürün takmışlar. Bize de bilirkişi tarafından kullanılmış ürün takılmış olabileceği söylenmişti," diyerek yaşadığı mağduriyeti dile getirdi. Avukat Hatice Canbalakar, hakkını yasal yollardan aramaya devam edeceğini belirtti.
Editor : Haber Merkezi