Gündem

BAŞKAN AYHAN ADAYLIĞINI AÇIKLADI

BAŞKAN AYHAN ADAYLIĞINI AÇIKLADI
11-10-2022 10:55
48

 

Marmaris Ticaret Odası Başkanı S. Mutlu Ayhan, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Görev süresince çalışmalarından bahseden Başkan Ayhan, ekonomiden turizme, tarımdan kültürel mirasa kadar birçok alanda Marmaris’e ciddi katkılar yaptıklarını, değer katan projelere imza attıklarını belirtti. Ayhan, 30 Ekim Pazar günü Marmaris Sabancı Lisesi’nde gerçekleştirilecek olan Marmaris Ticaret Odası Organ Seçimleri’nde tekrar aday olduğunu açıkladı. Tüm oda üyelerini oy kullanmaya davet eden Ayhan, “Marmaris Ticaret Odası üyelerine daha iyi hizmet sunabilme adına mevcut ekip arkadaşlarımızla ve aramıza katılacak yeni arkadaşlarımızla bu onurlu göreve bir kez daha talibiz. Bu seçimlerde oy pusulamızın rengi mavi olacak. Tüm üyelerimizden bu dönem için helallik, önümüzdeki oda seçimlerinde de mavi listeyi desteklemelerini rica ediyorum. Hepinizi şahsım ve ekip arkadaşlarım adına saygı ile selamlıyorum” dedi.

 

 

 

Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı S. Mutlu Ayhan, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Ayhan, görev süresince, odanın çalışmalarından bahsetti. Dünyanın en büyük turizm operatörünün iflası, Koronavirüs, orman yangını,  İçmeler Mahallesi’nde yaşanan sel felaketi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve yükselen enflasyondan dolayı zor bir dönem geçirdiklerini belirten Mutlu Ayhan, ekip arkadaşlarıyla beraber, elini taşın altına koymaktan çekinmediklerini vurguladı.

Pandemi dönemindeki kısıtlamalarını etkilerini hala yaşadıklarını kaydeden Ayhan, bu süreçte üyelerin sorunlarını çözmek için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü: “ Odamız bütçesinden üyelerimiz adına teminat yatırmak suretiyle 2 kez Nefes Kredisi, İşe Devam Kredisi, Çek Ödeme Destek Kredisi, Erken Rezervasyon Geri Ödeme Kredisi, Turizm Destek Kredisi, Gerçek Kişi üyelerimize Can Suyu Kredisi gibi finansal destekler çıkarılmasını sağladık. Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanma şartlarının kolaylaştırılması, kamu alacaklarının ertelenmesi, Gelir Kaybı Desteği, Kira Desteği, Ciro Kaybı Desteği gibi finansal desteklerin hayata geçirilmesi konularını talep ettik ve olumlu sonuçlandı. Bunun yanında pandemi genelgeleri doğrultusunda sertifikalı hijyen eğitimleri, iş yerlerince hazırlanması zorunlu protokoller, asılması zorunlu afişler ve benzeri emtiaları hazırlayarak üyelerimize ulaştırdık. Turizm çalışanlarına aşıda öncelik verilmesini üyelerimiz talep etti, Sağlık ve Turizm Bakanlıklarına ilettik, öncelik kazandık. Buna benzer birçok çalışmayı üyelerimizle işbirliği içinde yürüttük”

DOĞAL AFETLERLE MÜCADELE ETTİK, DESTEK OLDUK

İki yıldır Marmaris’in yaşadığı doğal afetlerle mücadeleye destek verdiklerini ifade eden Ayhan, “

Geçtiğimiz yıl 27 Haziran tarihinden itibaren en kısası 1 gün, en uzunu 8 gün süren toplam 8 orman yangını ile soğutma çalışmaları hariç 19 gün boyunca mücadele ettik. Tüm kurumlarla, üyelerimizle ve halkımızla tek vücut olup yangınla mücadelede gerekli olan ağır iş makinalarından tahliye edilenlerin konaklamasına, jeneratörden su pompasına, gıda malzemelerinden tırlar dolusu buza, çevre illerden yardıma gelen araçların yanan tekerinden göz damlasına kadar tüm ihtiyaçları onların desteğiyle sağladık. Allah hepsinden razı olsun. Yangından zarar gören tüm hanelerin de yeniden inşası ve hazırlanması adına mobilyadan beyaz eşyaya, giyim eşyasından inşaat malzemesine kadar ihtiyaçlarını karşıladık. Selden ve doludan zarar gören üyelerimizin de işyerlerinde oluşan hasarlarını gidermelerine imkanlarımız dahilinde destek olduk” dedi.

FUARLARA KATILARAK MARMARİS’İ TANITTIK

Marmaris ekonomisinin bel kemiği olan turizm sektörünün sürdürülebilirliği adına 2019 yılından bu yana 9 tane ulusal ve uluslararası fuarlara katılarak tanıtım yaptıklarını söyleyen Ayhan, “Bu yıl da savaş sonrası artan destinasyonlar arası rekabet nedeniyle olası turist kaybını engellemek adına 40 bin Euro bütçe ile Marmaris’imizi İngiltere pazarında tanıttık. Büyük bir tur operatörü ve Muğla Valiliği iş birliğinde dijital ortamda yaptığımız çalışma ile İngiltere’de yaklaşık 8 milyon kişiye ulaşıp, 28 bin 354 ilave rezervasyon yapılmasını sağladık. Bu rezervasyonlar neticesinde 20 milyon Euro civarında ilave bir geliri ilçemiz gayri safi hasılasına kazandırdık” dedi.

 

KAZI ÇALIŞMALARINA DESTEK OLDUK

Marmaris’in kültür varlıklarının turizme kazandırılmasına destek olduklarını kaydeden Ayhan, “Amos Antik Kenti Kazılarına öncülük ettik ve halen ana sponsoruyuz. Phoenix Antik Kenti Yüzey Araştırması ve Kurtarma Kazısının ana sponsoru yine odamız. Geçtiğimiz haftalarda başlayan Hisarönü Kastabos ve Erine Antik Kenti Kurtarma Kazılarının da destekçisiyiz”

 

ARICILIK SEKTÖRÜNE KATKILAR YAPTIK

Yangın felaketinden dolayı zor günler geçiren arıcılık sektörüne de ciddi katkılar yaptıklarını söyleyen Ayhan, “

Osmaniye Köyü’nde yer alan Marmaris Bal Evi’de yangında hasar görmüştü. Onarımını yaparak tekrar hizmete açtık, orada da arıcılarımıza eğitimlerimiz devam edecek. Bu arada geçtiğimiz hafta içinde Marmaris Yer Fıstığı Coğrafi İşareti Belediyemiz adına tescil edildi. Kendilerini kutluyorum, hayırlı olmasını temenni ediyorum. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız yangınlarda en çok zarar gören köylerimiz olan Bayır ve Osmaniye’nin yeniden ayağa kaldırılması anlamında, Muğla Valiliği koordinasyonunda yürütülen “Opet Örnekköy Projesi” kapsamında yöremize özgü ürünler olan Bayır Baklavası, Kaşık Helvası ve Bayır Yazması coğrafi işaretinin odamız adına tescili için Türk Marka ve Patent Kurumu’na başvuruda bulunarak markalaşma sürecini başlatmış olduk” şeklinde konuştu.

Marmaris’in tarihini, kültürünü kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarma amacıyla çalışmaların devem ettiğine dikkati çeken Ayhan, Marmaris Kazası Ahalileri Temettüat Defterleri eserini okuyucularla buluşturacaklarını açıkladı.

Ayhan şunları söyledi: “Arşivci Yazar Selahattin Durmaz tarafından hazırlanan eser bundan 180 yıl öncesine ait Marmaris’in ticari bilgilerini ihtiva etmekte. Bu defterlerde yer alan bilgilerden hareketle Marmaris ve köylerinde yaşamış̧ halkın mesleklerini, ürettikleri hayvan ve toprak ürünlerini, aile lakaplarını ve sahip oldukları sermayenin ne gibi kaynaklardan meydana geldiğini görüyoruz. Bu kıymetli eserde ayrıca, bugün hala yöremizin en önemli sektörlerinden olan arıcılığın o günlerde de yoğun bir şekilde yapıldığını, nüfusa oranla kişi başına 2 arılı kovan düştüğünü, yöremize özgü çok kıymetli bir tür olup, bugün muhtemelen nesli tükenmiş olan “eşkafi” isimli bir koyun cinsine ev sahipliği yaptığımızı ve en önemlisi de kadın mükelleflere ait ticari emtiaların 1841-1845 yıllarında kayıt altına alınarak arşivlendiğini ve Osmanlı’da kadınların resmi nüfus sayımlarına dahil edilmelerine henüz 86 yıl varken, Marmarisli kadınların devlet kayıtlarına çoktan geçmiş olduğunu ilk kez öğreneceğiz. Bu kitap ve bundan önceki yıllarda yayınlanan diğer kültür yayınlarımıza odamız web sitesi üzerinden online olarak ulaşılabilecek. Önümüzdeki günlerde detaylarını sizlerle paylaşacağız”

MARMARİS İLLÜSTRASYON TURİST HARİTASI

Oda olarak projelerinden bahseden Ayhan, “Bir diğer çalışmamız ise Marmaris İllüstrasyon Turist Haritası. Uzun süredir otel ve seyahat acentası işletmeci üyelerimizden harita yaptırılması hususunda talep geliyordu. Yaklaşık bir yıl süren çalışmanın ardından karikatürist Cemil Cahit Yavuz ve Behzat Taş tarafından hazırlanan bu harita 2023 yılı turizm sezonu hazırlıkları kapsamında önümüzdeki günlerde üyelerimizle buluşacak. Marmaris’i sanatsal ve eğlenceli bir gözle anlatan bu çalışma tüm turizm camiamıza hayırlı olsun. Eksik kalan kısımlar var, önümüzdeki aylarda onlar da tamamlanacak. Odamız web sitesi üzerinden ulaşılacak haritanın telif hakları yine odamıza ait olup üyelerimiz ihtiyaçları kadar çoğaltarak kullanabilecekler.

İNGİLİZ DENİZCİLERİ ANMA TÖRENİ

“Yaklaşık iki yıllık bir emeğin ürünü olan bir başka proje de bu elimdeki rapor. Muhakkak daha önce duymuşsunuzdur geçmişte Marmaris’e İngiliz Askerleri gömülmüş diye. İşte bu raporda 1800 ve 1914 yılları arasında farklı tarihlerde Marmaris’te hayatını kaybeden ve bu topraklara gömülen 36 İngiliz denizcinin isimleri, ölüm nedenleri, ölüm tarihleri gibi detayları içeren belgeler var. İngiltere Ulusal Arşivleri ve Osmanlı Arşivlerinden derlenen resmi belgeleri içeren bu rapor hakkında detay paylaşmam şu an için doğru değil. Bu askerler için bir anıt yapmak ve her yıl anma töreni düzenleyerek en önemli turizm paydaşımız İngiltere halkıyla bağlarımızı kuvvetlendirmek istiyoruz. Projeyi hazırlayıp Dışişleri Bakanlığımıza ilettik ve süreç onlar tarafından yürütülüyor. Umuyorum kısa sürede olumlu sonuçlanır”

OKUL MÜJDESİ

“TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan Ulusal Eğitime Katkı Protokolü çerçevesinde Birlik Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Marmaris’e de bir okul yapılması konusunda talepte bulunduk. Sağ olsun başkanımız da bizi kırmadı. Beldibi Sıtkı Zaralı İlköğretim Okulu yanında bulunan arazinin tahsis süreci devam ediyor. Önümüzdeki günlerde tahsisin gerçekleşmesi ile beraber 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılına yetiştirilmek üzere 8 derslikli anaokulunun temelini atacağız inşallah”

A SINIFI AKREDİTASYON BELGESİ

Mutlu Ayhan göre süresi boyunca çalışmalarının neticelerini aldıklarını kaydetti. Ayhan, “Görev süremiz boyunca yapmış olduğumuz tüm bu çalışmaların ödülünü A Sınıfı Akreditasyon Belgemizi yenileyerek aldık. Zorlu süreç boyunca, tüm dünyanın yeni bir düzene evrildiği bir dönemde hizmet kalitemizi korumayı başardığımızın tescili oldu bu belge. Destek veren tüm üyelerimize ve personel arkadaşlarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.

TÜM ÜYELERİMİZİ OY KULLANMAYA DAVET EDİYORUM

30 Ekim 2022 Pazar günü Marmaris Sabancı Lisesi’nde gerçekleştirilecek olan Marmaris Ticaret Odası Organ Seçimleri için, üyelere çağrıda bulunan Ayhan, “Sözlerimin sonuna gelirken önemli bir duyuruyu paylaşmak istiyorum. 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan Organ Seçimleri Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarıca her 4 yılda bir oda seçimleri gerçekleşir. Marmaris Ticaret Odası Organ Seçimleri de 30 Ekim 2022 Pazar günü Marmaris Sabancı Lisesi’nde 13 farklı sandıkta gerçekleşecek. Seçimlerimizin Odamıza ve Marmaris’imize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm üyelerimizi 30 Ekim tarihinde oy kullanmaya davet ediyorum” diye konuştu.

MAVİ LİSTEYİ DESTEKLEMELERİNİ RİCA EDİYORUM

Seçimlerde Mavi Liste’yle gireceklerini belirten Ayhan, “Konuşmamın başında söylediğim gibi görev süremiz pandemi ve yaşadığımız afetler nedeniyle oldukça zorlu geçti. Bu süreçte odamızın tüm üyeleri, meclis ve yönetim kurulu üyelerimiz desteğini esirgemedi. Haklarını helal etsinler. Bahsetmiş olduğum anaokulunu, İngiliz Askerleri Anıtını ve Marmaris’imize bir Denizcilik ve Süngercilik Müzesi kazandırma adına hali hazırda yürütmekte olduğum Marmaris Ticaret Odası Başkanlığı görevine 1 kez daha adayım. Görevimiz süresince edindiğimiz tecrübeyle, Marmaris Ticaret Odası üyelerine daha iyi hizmet sunabilme adına mevcut ekip arkadaşlarımızla ve aramıza katılacak yeni arkadaşlarımızla bu onurlu göreve bir kez daha talibiz. Bu seçimlerde oy pusulamızın rengi mavi olacak. Tüm üyelerimizden bu dönem için helallik, önümüzdeki oda seçimlerinde de mavi listeyi desteklemelerini rica ediyorum. Hepinizi şahsım ve ekip arkadaşlarım adına saygı ile selamlıyorum” dedi.

MİKAİL ZEYBEK


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER