Gündem

BU TEKNE EGE’DE İLK MARMARİS'TE ÜRETİLİYOR

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, baba ile dedelerinden miras kalan gulet imalatına şimdi de Ege Bölgesi’nde ilk kez Bozburun’ da yapımına başlanan klasik tarz tekne yapımına başlandı. Tamamı ahşap iç donanımı yüksek teknolojik donatımlarla donatılmış Aurora 27 yakında sulara inecek.

06-05-2024 11:19
09-05-2024 15:52

Muğla'nın Marmaris ilçesi Bozburun Mahallesi’nde baba ile dedelerinden miras olarak kalan gulet imalatına ek olarak Ege’de ilk kez Türk pazarında genelde fazla yer edinen bir tekne olmayan Aurora 27 tipi süper lüks tekne yapımına başlandı. Türkiye genelinde çok az yerde üretilen tamamı ahşap, iç donanımı yüksek teknolojik donatımlarla donatılmış tekne için geri sayım başladı. Frida Yachting Tekne Üretim Şirketi ortağı Tuncay Kes kapılarını Yeni Sayfa’ya açtı.

Üçüncü kuşak ustaların evlerinin önünde ve tarlalarda inşa ederek Türkiye başta olmak üzere ABD, İsrail, Rusya, Hırvatistan gibi dünyanın dört bir yanına gönderilen gulet türü yapımından sonra yine tarlada süper lüks 8 metrelik maun ailesi ağacından yapılan Aurora 27 sularımızda boy gösterecek.

 

ALIŞILMIŞ TEKNELERİN DIŞINDA YAPIYA SAHİP

Frida Yachting Tekne Üretim Şirketi ortağı Tuncay Kes Bozburun’daki tekne yapım alanında Yeni Sayfa’ya konuştu. Ülke genelinde çok fazla klasik tarzda tekne üretilmediğini belirterek, “Çünkü Türk pazarında genelde fazla yer edinen bir tekne türü değil. Genellikle ticari amaçla yapılan teknelerdi. Bu nedenle biz şu anda klasik hatlara sahip, tamamen iç donanımı yüksek teknolojik donatımlarla donatılmış bir tekne üretmeye çalışıyoruz. 8 metrelik bütün her yeri tamamen ahşap olup maun ailesi ağacını kullanıyoruz. Bu teknenin şöyle bir özelliği var. Bu teknenin formu diğerlerine göre daha fazla bükümlü. Ve estetik olarak çok daha güzel görünüyor” dedi.

 

VENEDİK’İN GÖL VE IRMAKLARINDA KULLANILIYOR
Bu teknenin kökeninin 1950’li yıllarda Venedik taraflarında, göl ve ırmaklarda yüzebilmesi için tamamen maun ağaçlarından özel üretildiğini de belirten Kes şöyle konuştu: “Iskarmozlar bile maundan. Genellikle klasik hatlara sahip klasik otomobil gibi. Aslında ahşap süper bir motor yat. Bunun suya girecek bölümü karina da tamamen maun ağacıyla yapıldıktan sonra reçine yardımıyla sudan arındırıyoruz. Ama yan tarafları suyun üzerinde duran yerleri maun ağacından olup sadece kızıl renk yaratan vernik olacak. Bu nedenle de teknenin ismi gün doğumu kızıllığı anlamına gelecek Aurora 27. 270 beygir içten takma motora sahip. 8 metre boyunda tek kabinlik 6 kişinin rahatlıkla seyir yapabileceği bir tekne. Yurt dışından satın alınıp Türkiye’ye getirilen bu tekneden fazla var ama Ege Bölgesi’nde sadece ve ilk olarak biz üretiyoruz.”

 

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER