Sağlık

Diyarbakır’da kadınlar, meme kanseri taramaları için Aile Sağlığı Merkezi’ne başvuruyor

DİYARBAKIR’IN BAĞLAR İLÇESİNDE KANSER TARAMALARI İÇİN AİLE SAĞLIĞI MERKEZİNE BAŞVURAN KADINLAR, SERVİSLE KAYAPINAR KANSER ERKEN TEŞHİS, TARAMA VE EĞİTİM MERKEZİ'NE (KETEM) GETİRİLEREK KONTROLLERİ YAPILIYOR.

Diyarbakır’da kadınlar, meme kanseri taramaları için Aile Sağlığı Merkezi’ne başvuruyor
28-10-2025 09:34

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kanser taramaları için Aile Sağlığı Merkezi’ne başvuran kadınlar, taşımayla Kayapınar Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) getirilerek kanser taramaları yapılıyor.


Diyarbakır’da 40-69 yaş arası kadınlar, meme kanseri taramaları yapılması için Bağlar Batıkent Aile Sağlığı Merkezi’ne başvurdu. Buraya başvuran kadınlar, İl Sağlık Müdürlüğü araçlarıyla Aile Sağlığı Merkezi’nden alınıp Kayapınar Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine (KETEM) getirilerek taramaları yapılıyor. Halk Sağlığı uzmanı doktor Hikmet Emin Yorulmaz, meme kanserinin kadın kanserlerinde ilk sırada olduğunu 40-69 yaş arası kadınların 2 yılda bir kez Meme kanseri taramalarını yaptırmaları için davet edildiğini ifade etti. Ayrıca iki kanser taramasının daha olduğunu belirten Yorulmaz, "50-70 Yaş arası kadın-erkek vatandaşlara 2 yılda bir Kalın Bağırsak Kanseri Taraması ve 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir kez Rahim Ağzı Kanseri Taraması yapmaktayız. Erken Teşhis tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasına sağlayarak sağ kalım oranını arttırmaktadır" dedi.


Yorulmaz, hastanın kanser ilerlediği zaman kemoterapi, radyoterapi süreçleri ve daha zorlu bir sürece girdiğine dikkat çekerek, "Biz, erken teşhisle bunun önüne geçmiş oluyoruz, hastanın konforunu artırıyoruz. Taramalarımız 81 ilimizde. Diyarbakır’ımızda da, Kayapınar, Bismil, Yenişehir ve Bağlar ilçelerinizdeki KETEM’lerimiz de yapılıyor. Aynı zamanda Ergani ve Kayapınar Sağlıklı Hayat Merkezleri’miz de var. Burada da yapılıyor. Taşımalı hizmet sistemimiz var. Taşımalı hizmetimizde de yapılıyor. Aile Sağlığı Merkezleri’mizden yaş aralığı uygun olan kadınlar davet edilerek taşıma ile belirleniyor. KETEM’lerde uygun taramaları yapıyoruz. Tarama sonucu şüpheli kişiler Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hizmet veren ileri Teşhis Merkezi’ne sevk edilmekte, tanı takibi yapılmaktadır. Tanı alan kişilerin ise takibi tarafımızdan yapılmaktadır" şeklinde konuştu.



HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : KAYNAK-İHA
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER